StoryEditorOCM
Crna kronikaSuđenje najpoznatijem bjeguncu iz šibenskog zatvora

Bivši pravosudni policajac Slavica doživio amneziju: U iskazu kazao da je trčao za Nanutom, a sad se ni toga ne sjeća!

14. travnja 2017. - 11:20

Svjedočenjem bivšeg pravosudnog policajca Ivice Slavice, započelo je pred Općinskim sudom u Šibeniku suđenje Giovanniju Nanutu, najpoznatijem bjeguncu iz šibenskog Zatvora i kaznionice kojega Općinsko državno odvjetništvo tereti da je pri bijegu spriječio službenu osobu u obavljanju službene radnje te zbog toga za bjegunca zatražilo deset mjeseci zatvora.

Jedini od četiri pozvana svjedoka u ovom predmetu koji je danas sjeo pred sutkinju Dijanu Jakoliš izjavio je, ukratko, da se zbog zdravstvenih problema uopće ne sjeća detalja Nanutovog bijega iz šibenske bolnice. Čak i nakon što mu je pročitan iskaz kojeg je o tom događaju dao Državnom odvjetništvu, Slavica je ustrajao na početnoj tvrdnji.

- Doista se ne sjećam da sam to tada iskazivao, ali se sjećam da sam bio u Državnom odvjetništvu dati iskaz-kazao je Slavica koji je u međuvremenu umirovljen.

I iz pročitanog iskaza, inače, malo se toga dade zaključiti o okolnostima zatvorenikova bijega iz šibenske bolnice u koju su ga, zbog ozljede, doveli pravosudni policajci Miroslav Vukšić i Mate Mikulandra. Ispada da se Slavica koji je baš tada obavljao liječničke pretrage na Radiološkom odjelu Opće bolnice Šibenik, nije sjećao ni medicinskog osoblja koje ga je primilo, ni detalja jesu li kolege Nanuta dovedeli u lisicama i je li zatvorenik uopće obavio liječnički pregled. Sjećao se tek da je u jednom trenutku trčao za Nanutom, ali ni pred državnim odvjetnikom nije mogao prizvati u sjećanje je li bjegunca uopće vidio u bijegu. Sve je to pripisao šoku zbog kojega mu se cijeli događaj izbrisao iz sjećanja.

Kako je i prije umirovljenja imao zdravstvenih problema, Slavica je sudu je na glavnoj raspravi dostavio medicinsku dokumentaciju koja to dokazuje te potvrdio kako je zbog teške povrede službene dužnosti koja je rezultirala bijegom zatvorenika, zajedno s još trojicom kolega iz Zatvora i kaznionice u Šibeniku kažnjen tromjesečnim umanjenjem plaće.

Na raspravu je, inače, u pratnji dvojice pravosudnih policajaca, sa zakašnjenjem pristupio i okrivljenik Giovanni Nanut koji se nalazi na odsluženju zatvorske kazne u splitskom zatvoru. Njegovu obranu u ovom predmetu, umjesto dosadašnjeg odvjetnika po službenoj dužnosti Nikole Dorbića, preuzeo je poznati šibenski odvjetnik Đorđe Malešević.

Nanut će svoju obranu iznijeti na kraju postupka, no poznato je kako je pred Državnim odvjetništvom izjavio da je iz bolnice išetao jer su ga pravosudni policajci ostavili samog u hodniku. Opovrgnuo je navode optužnice da je odgurnuo dvojicu zatvorskih stražara i pobjegao iz bolnice.

Na naredno ročište koje je zakazano u lipnju, sud će pozvati svjedoke Miroslava Vukšića, Juraja Mršu i Damira Zanzu koji danas nisu saslušani. Vukšiću je poziv uredno dostavljen, no u međuvremenu nije opravdao nedolazak u sudnicu, dok su Mrša i Zanze pristupili sudu, ali su otišli zbog Nanutova kašnjenja na ročište.

07. svibanj 2024 02:51