StoryEditorOCM
Crna kronikapao preko balkona

Bilice zavijene u crno zbog tragične smrti maturanta, škola nastavu počela minutom šutnje: Mojoj kćeri Ante je bio najbolji prijatelj, nemam je snage ni pitati što se dogodilo

Piše Pišu Marija Lončar, Ante Talijaš
5. rujna 2017. - 10:41

Nakon što su prekinuli maturalnu ekskurziju u Pragu zbog tragične smrti svoga kolege Ante Bare Mikulandre, maturanti Prometno-tehničke škole vratili su se u ponedjeljak u Šibenik. Autobus ih je dovezao na autobusni kolodvor, premda se očekivalo da će doći na Vidike ispred trgovačkog centra, odakle inače polaze i vraćaju se uglavnom sve maturalne ekskurzije.
Po svemu sudeći, želio se izbjeći susret s novinarima jer, potvrdio je to i ravnatelj škole Zdravko Peran, djeca i profesori u velikom su šoku zbog tragedije u Pragu.

Učenici su, kako se naknadno doznalo, stigli na šibenski autobusni kolodvor nešto nakon 11 sati, gdje su ih dočekali roditelji i odvezli ih kućama. Od pedesetak učenika, koliko ih je bilo na maturalcu u Pragu, na kolodvor je stigao tek dio, budući da su se neki prethodno već iskrcali u Murteru, Vodicama, Crnici…

Nesretni slučaj X

Prvi dan nastave u Prometno-tehničkoj školi počeo je minutom šutnje za preminulog Antu Baru Mikulandru, a Peran najavljuje kako će u školu ovih dana stići i stručnjaci za krizne situacije kako bi pomogli traumatiziranim učenicima.

– Mi smo u kontaktu s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i u dogovoru s njima u školu će doći krizni stožer, psiholozi i drugi stručnjaci kako bismo djeci i profesorima omogućili da prebrode ovu situaciju. Naravno da ne očekujemo da sada svi odmah dođu na nastavu. Postupno će se, kako budu spremni, uključivati u obrazovni proces – kazao je Peran, te dodao kako za sada ni on nema podataka o tomu što se točno dogodilo u hotelu nedaleko od centra Praga gdje su maturanti bili smješteni.

– Nikakvih službenih saznanja nemam, a mogu samo reći ono što su mi rekli nastavnici koji su bili s djecom, što su doznali od češke policije, a to je da je to bio nesretni slučaj – rekao je Peran.

Pedesetak maturanata Prometno-tehničke škole otišlo je na ekskurziju u Češku u petak, 1. rujna, i trebali su, među ostalim, posjetiti i tvornicu automobila Škoda. Nakon što ih je u nedjelju ujutro zatekla vijest o smrti 19-godišnjeg Ante Bare Mikulandre, prekinuli su maturalac i odlučili se vratiti kući.

Peran nije želio komentirati ni napise o tome je li nesretni mladić pao preko balkona ili ograde velikog francuskog prozora kojemu se približio da bi, navodno, zapalio cigaretu, ali je istaknuo kako je u ovom trenutku najvažnije da tijelo stradalog mladića što prije dođe u Šibenik.

Šokirani tragedijom

– Ulažemo sve napore da se tijelo što prije prebaci u Hrvatsku. U kontaktu smo s našim veleposlanstvom u Češkoj – rekao je Peran.

– U ovom trenutku, kada su svi učenici zbog tragične smrti dragog i omiljenog im prijatelja u velikom šoku i tuzi, potreban im je mir. Najmanje što im treba je nekakva medijska pompa – kazao nam je jedan od nastavnika Prometno-tehničke škole, te dodao kako nije razgovarao s kolegama koji su bili u Pragu, pa nije ni upoznat s okolnostima pod kojima je Ante smrtno stradao.

– Mojoj kćeri Ante je bio najbolji prijatelj. Otkad se danas iz Praga vratila kući, stalno plače i ne želi ništa govoriti. Nemam je snage ni pitati o tragičnom događaju. Ante je dolazio i kod nas kući, njih nekolicina prijatelja i prijateljica iz školskih klupa stalno su se družili. Bio je to dobar i prekrasan mladić – rekla nam je majka maturantice Prometno-tehničke škole.

Ante Mikulandra živio je u obiteljskoj kući u Bilicama s majkom Darijom, dvoje mlađe braće i trogodišnjom sestricom. Cijelo ovo mjesto nadomak Šibenika zavijeno je u crno i svi su šokirani smrću maturanta. Nažalost, još jedna tragedija pogodila je obitelj Mikulandra, nakon što je prije tri godine iznenada preminuo Antin otac Luka u 39. godini života.

25. travanj 2024 08:48