StoryEditorOCM
Crna kronikakazna s rokom kušnje

BBB-ovci koji su pozirali s degutantnim natpisom o srpskim ženama i djeci ipak neće u zatvor

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
5. veljače 2021. - 19:08

Zbog degutantnog transparenta "J***t ćemo srpske žene i djecu" pri čemu je zadnje slovo 'U' stilizirano kao 'ušato' te skandiranja "Ubi Srbina" dok se maše bakljama, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu šestorica "junaka" suočila su se sa osuđujućim, nepravomoćnim presudama.

L. J. (21), B.Ž. (22), J.G. Z (20), D.Č (20) i T.Š. (22) proglašeni su krivima jer su se s još nekolicinom nepoznatih osoba 11. lipnja 2020. oko 21 sat na Kustošijanskoj ulici, prema dogovoru okupili i pokazali nepromišljene poteze mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Pa su tako L.J., B. Ž, J.G.Z. i T.Š. osuđeni zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju na po šest mjeseci zatvora, a u kaznu će im biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

No, zatvora vidjeti neće jer je izrečena kazna s rokom kušnje od dvije godine. D.Č., je, pak, osuđen na pet mjeseci zatvora, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro što pretvoreno u sate rada iznosi 450 sati jer mu se jedan dan zatvora zamjenjuje sa dva sata.

Što se tiče novčane sankcije, moraju platiti tek po 500 kuna svaki sudskih troškova.

A u sudnici su se pred sucem posuli pepelom. Priznali su krivnju koja im se stavljala na teret optužnicom te se pokajali, međutim, nisu se bili složili s prijedlogom bezuvjetne kazne koju je za njih inicijalno tražilo tužiteljstvo.

- Kajem se. Bio sam pod utjecajem alkohola. Inače sam pripadnik Bad Blue Boysa. Od razornog potresa na Banovini samo dva dana nisam išao tamo sa BBB gdje organizirano pomažemo u kontinuitetu svim stradalnicima, a ne samo Hrvatima – pojadao se sucu L. J.

B.Ž. je izrazio kajanje te dodao da se "radilo o jednom incidentu za koji nema opravdanja".

- Također, sa BBB sam odlazio pomagati na Banovinu. Konkretno, bio sam u selu Umetići gdje smo pomagali skidati crjepove s porušenih kuća. Radi se o selu u kojem konkretno žive isključivo Srbi – ustvrdio je.

J.G.Z. se također, nakon iskazanog žaljenja, pozvao na potres na Baniji dodavši da je tamo proveo sedam dana točnije u selu Žažina gdje je s prijateljima pomagao na sanaciji kuća.

Ne bi li umanjio kaznu, i D.Č. je iskazao kajanje za gnjusni krimen na Gajnicama te odmah dodao da je i on bio na Banovini s ostalim Bad Blue Boysima.

- Pomagali smo svima bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Svaki dan u drugom mjestu – iskazao je.

A T.Š. je, osim kajanja i spominjana volontiranja na Banovini u raznim mjestima, podsjetio i na razorni potres u Zagrebu kada je pomagao sa Bad Blue Boysima u evakuaciji trudnica i beba iz rodilišta u Petrovoj.

Sud je njihove obrane prihvatio u cijelosti. Stav je suda i da su" djelo počinili s izravnom namjerom budući su njihovom sviješću i voljom bila obuhvaćena sva obilježja kaznenog djela čije su ostvarenje i htjeli."

Što se tiče visina kazne, jedini se D.Č. složio sa predloženom kaznom tužiteljstva pa mu je zatvor zamijenjen radom za opće dobro. Za ostale optuženike, sud je mišljenja da će i uvjetne osude kod ostale petorice postići svrhu kažnjavanja s obzirom na postojanje čitavog niza olakotnih okolnosti počevši od toga da su osobe mlađe životne dobi, neosuđivane ali i jer su (ne)djelo priznali i pokajali se i time ubrzali kazneni postupak.

- Ovaj sud je posebno cijenio i uzeo u obzir okolnost da su okrivljenici kao volonteri pomagali stradalnicima na potresom pogođenom području Banovine, uključujući i pripadnike srpske nacionalnosti, što ukazuje da djelo predstavlja nepromišljeni eksces, a ne obrazac njihova ponašanja – stoji u obrazloženju presude.

20. travanj 2024 12:46