StoryEditorOCM
Zanimljivostisjajna priča

Znate li da je jedna od prvih žena u Dalmaciji s položenim vozačkim ispitom bila Drnišanka?!

Piše Šibenski.hr
5. travnja 2022. - 18:42

Facebook stranica "DRNIŠ&oko Drniša",  koja okuplja sve one koji su vezani uz njihov grad i drniški kraj, počastila nas je sjajnom pričom o počecima automobilizma u Drnišu.

Saznali smo tako da je prvi automobil na njihovim cestama vozio daleke 1903. i to kao jedan od ukupno četiri vozila u čitavoj Dalmaciji, ali i da je jedna od prvih žena u ovim krajevima koja se mogla podičiti položenim vozačkim ispitombila upravo  Drnišanka - Jasna Skelin Grisogono koja je sjedila za upravljačem legendarnog Opela iz 1937. godine.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Jedna vrlo posebna slika vrlo važna za drniški razvoj automobilizma! Prva vozačica pokraj Opelovog vozila (Opel Olympija) 1937.g. Jasna Skelin - Grisogono.

Počeci automobilizma u Drnišu vezani su za 1903.,kada uprava tvrtke "Monte Promina" kupuje u Italiji (Milanu) vozilo za svoje potrebe. To je ujedno bilo jedno od četiri (4) automobila u cijeloj Dalmaciji.

Godine 1905. drniški trgovac i veleposlanik Antonio Difnic (Divnić) kupuje prvi Peugeot. Obitelj Skelin i Allegretti 1908. posjeduju dva vozila s tim da su Skelini imali svog osobnog vozača i mehaničara Senjanovića iz Splita.

1909.g. odvjetnik Paurh kupuje vozilo marke "Frashinia" a inženjer Procukijević prvog Forda.

Jedna od prvih žena Dalmacije s položenim vozačkim ispitom je Drnišanka pok.gđa Jasna Skelin Grisogono sa "legendarnim" Opelom Olympiom iz 1937.

Pokušajte zamisliti kako je tadašnji "mali" Drniš prednjačio u automobilizmu, od puno većih gradova Hrvatske!?", napisali su na svojoj Facebook stranici.

 

02. svibanj 2024 23:45