StoryEditorOCM
ZanimljivostiDolove i brijeg...

Znamo koji su naši božićni običaji, ali oni u svijetu su zaista bizarni: evo gdje se jedu pečene gusjenice i tko na prag stavlja mesnu pitu i vodi vola po selu

23. prosinca 2017. - 14:17

Djedu Božićnjaku ne smeta ni velika temperatura, kao ni vječni led, on uvijek stiže točno u minutu. Sa sjevera će ga dovesti sobovi na saonicama, dok će na jugu, u Australiji, koja gušta u ljetu, ohohoho zvuk pustiti s daske za surfanje. Odlučili smo protrčati njegovim putima i vidjeti kako ga gdje dočekuju.

U Australiji, za početak, s rasplesanim mnoštvom će se susresti na plaži, a dočekat će ih roštilj, pite od mljevenog mesa i puding od šljiva u koji se nekada stavljao grumenčić zlata. Francuzi, koji su inače prvi u svijetu u 17. stoljeću uveli praksu kićenja jelke, za Božić djeci darovima pune cipele ostavljene kod kamina. Jelku prate jaslice sa santosima, malim glinenim figurama, a obvezan je i čokoladni panj kolač koji se jede nakon ponoćke. Hrana se ostavi na stolu u slučaju pojavljivanja Djevice Marije.

U Italiji, djeca odjevena kao pastiri prije Božića obilaze susjedstvo i pjevaju božićne pjesme. Darovi se izvlače iz urne sudbine, a uz panettone na bogatoj trpezi nalaze se i torttelini in Brodo, juha s punjenom tjesteninom, capone, te kuhani ili pečeni pijetao. U Egiptu na božićno jutro posjećuju se susjedi i rodbina, a u goste se donosi kaik, vrsta kolača. Iranska djeca ne znaju za Djedicu s bijelim bradom, ali isto u blagdansko vrijeme dobivaju novu odjeću.

Tri svijeće na prozoru

Japanci sve više uživaju u Božiću, posebno u darivanju, dok u Indiji kršćani stavljaju ukrase, među ostalim i male uljne lampe, na krovove kuća, ali i dekoracije na drva banane ili manga.

U Irskoj se običavalo staviti tri svijeće na prozor, danas ukrašene i zelenilom, kao pokazatelj puta Svetoj Obitelji ili putniku koji traži prenoćište. Jaslice su za Božić irski centar doma, bor se rijetko ukrašava, a zanimljivo je i kako se ispred kuće ostavi komad mesne pite i boca Guinnessa da se Djedica okrijepi prije daljnjeg puta. U Rusiji se štuje Slavlje zime, fešta traje 39 dana, a završava večerom s 12 sljedova u čast 12 apostola. Sve to prati i Babuška, tradicionalni božićni lik koji djeci dijeli darove.

Švedski su običaji zanimljivi, na Sv. Luciju najmlađa kći odjene bijelu haljinu, stavi krunu na glavu i s kavom i Lucijinim kruhom budi i poslužuje roditelje. Bor se kiti jabukama, švedskim zastavama, figurama gnoma, jedu se bomboni knäck, paprenjaci pepparkakor i pije švedski sirup julmust... Pečetka patka za Djeda Mraza

Merry Christmas u Velikoj Britaniji prati velika pompa, kuće se svjetlucavo krase, na dimnjak ili rubove kreveta stavljaju se čarape, a nakon božićnog ručka prati se govor kraljevske obitelji. Ovoga Božića gledat će se i što je Meghan, Harryjeva zaručnica, odjenula za svoje prve božićne kraljevske blagdane. I nju će dočekati tradicionalni božićni puding sa skrivenim blagom. A zasigurno će se sa svojim riđokosim princem poljubiti ispod imele, dekoracije koju su upravo Englezi prvi uveli kao običaj.

Amerikanci se, pak, mogu pohvaliti činjenicom kako su tvorci planetarno popularnog Djeda Božićnjaka, nastalog 1860. godine. Tada još nije imao sobove, nije živio ni na Sjevernom polu, ali tri godine kasnije uveo je i te novine u svoj život. U SAD-u ga u jarko ukrašenim kućama s raskošno okićenim borovima čeka i bogati stol s pečenom patkom, šunkom, umacima, slatkišima…

Na Aljasci se vrata za Božić ukrašavaju ananasima, u New Orleansu ulicama paradira vol čiji su rogovi ukrašeni božikovinom, na Havajima Djedica dolazi brodom, u Austriji, domovini pjesme "Tiha noć", na svetu noć organiziraju se koncerti.

Na rolama na svetu misu

U Poljskoj se ispod stolnjaka stavlja sijeno, Južnoafrikanci na Božić jedu pečene gusjenice, dok su u Venezueli neke gradske ulice od 16. do 24. prosinca zatvorene za promet kako bi ljudi na rolama mogli stići do crkve na jutarnju misu. U Finskoj se na Badnjak odlazi na groblje, neki i u saunu. Meksikanci su i inače temperamentni, kod njih sa stropa visi pinata koju djeca palicom pokušavaju udariti kako bi došli do skrivenih slatkiša i darova.

A što s je nama? Na Badnjak će pjace, rive, centri gradova biti puni šetača, sve će mirisati na fritule, svatko će se hvaliti svojim receptom, upotpunjene jogurtom, krumpirom, grožđicama, cimetom. Bakalar na bilo, crveno, pečeni, rolani, mirisat će sa svih strana. Navečer će se ići na ponoćku, spašavat će se glava od sveopće artiljerije, petardi, prskalica, topovskih udara, a sutra će se blagovati u obiteljskoj okružju. I, kao i ostatak svijeta, guštati u jednom od najljepših blagdana.

27. travanj 2024 04:23