StoryEditorOCM
Zanimljivostisedma umjetnost

Vrijeme kad su Šibenik i okolica bili pozornica slavnih filmova: ‘Snimanja su trajala danima, a statiralo je cijelo mjesto, mlado i staro‘

Piše Joško Čelar
10. studenog 2022. - 18:18

Život piše filmove, filmovi slikaju život. Mogao bi se i tako označiti utjecaj Sedme umjetnosti na našu suvremenost minulih desetljeća. Šibensko okružje ljubilo je filmove i filmaše, ali i oni njega. “Winnetou“, "Pobješnjelo more",“putnici sa Splendida“, “Prometej s otoka Viševica“...

To su neki od naslova koji su na filmskoj vrpci obilježili prirodnu i životnu sredinu šibensku od šezdesetih do sredine sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Nama se sačuvalo nekoliko fotografija sa snimanja" Prometeja s otoka Viševica“ proizvodnje Jadran filma iz godine 1964.,kada su u Rogoznici i u starome kamenolomu nad njom, snimani eksterijeri toga filma u režiji Vatroslava Mimice.

Snimanja su trajala danima, a statiralo je gotovo cijelo mjesto, mlado i staro. Mnogi su i iz Šibenika dolazili pratiti snimanje i razgovarati s redateljem i glumcima u pauzama. Mimica je uvijek bio druželjubiv i pažljiv prema javnosti.

image
Joško Čelar

Među inima, u filmu su glumili Janez Vrhovac, Mira Srdoč Pavle Vujisić, Dragomir Felba, Fabijan Šovagović i drugi.

Mate, glavni lik, direktor velikog poduzeća, dolazi brodom na rodni otok Viševicu kako bi sudjelovao u obilježavanju godišnjice oslobođenje toga mjesta od okupatora. On želi pokremuti i akciju za elektrifikacije otoka.

Prometej je po antičkoj legendi bog vatre, koju je darovao ljudima. Mještani Viševice pak, više vole njegovu vatru na ognju svome, negoli struju koja nosi napredak. Cijela priča je modrena parafraza mita o Prometeju.

Mate je uz to, posebno razočaran sustavom koji provodi prisilnu kolektivizaciju, koja uzima od seljaka gotovo sve što proizvede na škrtoj zemlji. Takva politička nota eto, provukla se u to "olovno doba" u Mimičin film.

image
Joško Čelar

Ostaje još spomenuti i neke druge filmske zgode koje se pamte.

Tako film s legendarnom Marijom Shell "Pobješnjelo more“ što se snimao na Kornatima, na otoku Mani.

Za potrebe filma sagrađeni su kameni objekti - utvrde kao dijelovi drevne rimske naseobine. Pa su ga u novije vrijeme neki turistički vodiči pokazivali turistima kao autentične ostatke rimskih vila i utvrda!

Spomenimo još i "Winnetoua“, poglavicu Indijanaca, također iz sredine šezdesetih godina, s glumcima Pierrom Brissom(kao Winnetou), Lexom Barkerom (Old Shutterland), Elke Sommer i drugih. Domaćin im je bila rijeka Krka. Skradinski buk, Roški slap, s brojnim lokalnim statistima kao Apachi Indijancima.

Na žalost, većinu od toga filmskog blaga više nemamo prilike gledati.

19. travanj 2024 19:03