StoryEditorOCM
ZanimljivostiPromocija dalmatinske kuhinje

Vrhunski britanski cehovi oduševljeni kvalitetom ribe ulovljenom u Skradinu; Vrhunske namirnice iz mora do tanjura u samo pola sata (FOTO)

Piše Šibenski.hr
29. travnja 2018. - 20:57

U sklopu suradnje Hrvatske turističke zajednice s Great British Chefs (GBC) u Hrvatskoj su proteklih dana boravila dva vrhunska kuhara iz Velike Britanije. Riječ je o  Francescu Mazzeiu i Tomu Aikensu, koji su velike kuharske zvijezde u Londonu te vlasnici nekoliko poznatih restorana u svijetu.

- Njih dvojica su često na televiziji i u novinama. Rade i druge projekte i izvan Velike Britanije, te često kuhaju za diplomate i poznate osobe. Britanski mediji i javnost ih jako vole- kazala je Ivona Grgan, direktorica Ureda HTZ-a u Londonu.

Inače, Great British Chef  je organizacija koja okuplja više od 200 najboljih kuhara u Velikoj Britaniji. Njihov portal generira više od 1.3 milijuna posjetitelja i 1 milijun pratitelja kroz razne društvene mreže.

- Nakon ovog putovanja, slijedi škola kuhanja hrvatskih jela za britanske novinare i celebritiye u Londonu krajem rujna. 
Budući da se radi o vrhunskim kuharima i poznavaocima svjetske eno-gastronomije koji su vrlo popularni u Velikoj Britaniji, njihov boravak na našem području izravno doprinosi dodatnoj promociji hrvatske eno-gastronomske scene, posebice vrhunske dalmatinske kuhinje i gastronomije- istaknula je Grgan.

Mazzei i Aikens boravili su u Splitu i na Šolti, ali i na šibenskom području.

Za sadržajno osmišljavanje jednodnevnog boravka dvojice britanskih kulinarskih zvijezda na širem šibenskom području pobrinuo se Rudi Štefan,vlasnik i voditelj restorana Pelegrini, koji je nedavno ovjenčan Michelinovom zvjezdicom.

Izletničko-gastronomska ruta chefa Rudija s Francescom Mazzeijem i Tomom Aikensom, kolegama iz Velike Britanije podrazumijevala je, uz ostalo, isplovljavanje brodom sa skradinske rive u ribolov, pripremu ručka od prijepodnevnog ulova u Skipper's Clubu Arka u Skradinu, obilazak obližnje vinarije svjetskog glasa Bibich, uživanje u pogledu sa šibenskih tvrđava i razgledavanje grada te, konačno, večeru u Pelegrinija u društvu domaćina.

Prema riječima Ivone Grgan, direktorice predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Londonu i pratiteljice britanskih chefova, obojica su iznimno zadovoljna prijemom šibenskog domaćina.

- Francesco i Tom su oduševljeni ribolovnim iskustvom s ribarima u Skradinu s kojima Rudi inače posluje, bogatstvom ulova, a posebno kvalitetom orada, arbuna i druge ribe koju im je Rudi poslužio doslovno pola sata nakon ulova. Impresionirani su jednostavnošću pripreme vrhunskih namirnica i, uopće, svime što su doživjeli- istaknula je Grgan.

 

24. travanj 2024 19:05