StoryEditorOCM
ZanimljivostiPancho je atrakcija

Video simpatičnog morskog lava koji uzima ribu iz mini bazena na krmi broda snimljen je u Meksiku, a ne na Žirju

Piše MOZAIK SD
25. kolovoza 2023. - 21:44

Facebookom se širio video morskog lava kako jede ribu iz bazena na krmi broda, a objavio ga je 10. kolovoza privatni korisnik u grupi Salteri uz sljedeći opis: “Danas kod Žirja, živa ješka je vrag….“.

Video je objavljen 10. kolovoza, a prikupio je 961 dijeljenje, 318 komentara i više od 12 tisuća ostalih reakcija, piše faktograf.hr.

Morski lav iz Meksika

Međutim, video nije snimljen u kolovozu, a ni na Žirju, niti bilo gdje na hrvatskoj obali. To se prvenstveno može zaključiti i zbog činjenice da kalifornijski morski lavovi ne obitavaju u Jadranu. Kako piše zagrebački Zoološki vrt na svojim stranicama, morski lavovi najraspostranjeniji su na zapadnim obalama Sjeverne Amerike u priobalnim vodama. Jedna od zanimljivosti jest i da su vrlo inteligentne životinje koje mogu usvojiti različite vještine pa ih tako koristi čak i mornarica SAD-a u vojne svrhe.

image
printscreen

Pretragom interneta, utvrdili su da je video originalno objavljen kao Reels (arhivirano ovdje) 26. srpnja na stranici Sudcalifornianos. Logo te stranice vidljiv je i u video objavljenom na hrvatskom Facebook profilu. Suprotno navodu iz statusa da je životinja snimljena kod Žirja, snimka je nastala u moru kod Cabo San Lucasa, ljetovališta na južnom vrhu poluotoka Baja California u meksičkoj saveznoj državi Baja California Sur.

Pancho je lokalna atrakcija

Sudeći prema opisu reelsa, ali i komentarima, na snimci se, navodno, vidi popularni morski lav s tog područja – Pancho. Brojni su članci i videozapisi o Panchu, a reportažu o njemu objavio je i blog posvećen putovanjima pod nazivom “Grand Solmar Vacation Club”.

O tome kolika je atrakcija postao svjedoči i činjenica da je lokalno stanovništvo u Cabo San Lucasu u marini poznatog ljetovališta podiglo spomenik u čast popularnoj životinji, a Pancho ima čak i svoju Facebook stranicu pod nazivom Cabo Pancho.

Zaključno, video morskog lava koji uzima ribu iz mini bazena na krmi broda nije snimljen na Žirju već u Cabo San Lucasu, u saveznoj meksičkoj državi Baja California Sur. Video je originalno objavljen na stranici Sudcalifornianos, a navodno se radi o poznatom morskom lavu imena Pancho.

Zbog činjenice da se u tekstu objave navodi da je snimka snimljena u kolovozu kod Žirja, ocjenjuju je kao netočnu, piše faktograf.hr.

30. travanj 2024 20:25