StoryEditorOCM
ZanimljivostiUMJETNIČKA SLOBODA

Veterani Domovinskog rata primijetili neautentičnost u kostimografiji Vrdoljakova filma o Gotovini: Uniforme iz 'Generala' mogli smo samo sanjati!

28. ožujka 2017. - 11:10

Svaka informacija koja dolazi sa snimanja filma i serije "General" koju prema biografiji Ante Gotovine režira Antun Vrdoljak izaziva veliku pažnju, pogotovo u redovima branitelja, a ovog vikenda na društvenim mrežama pojavile su se fotografije hrvatskih vojnika u glanc-novim uniformama, kakve su dragovoljci početkom rata mogli tek sanjati. O čemu se radi upitali smo Pavu Gruicu koji je vodio splitski casting za film, također veterana Četvrte brigade.

– Ma, vidjeli smo da se snima na terenu oko Zadra, navodno akcija "Maslenica", i onda ugledamo glumca u uniformi kakve su tek nakon rata nosili ročni vojnici Hrvatske vojske. A ja točno znam da smo se mi u Četvrtoj uskladili – od čizama do crvene beretke – tek iza akcije "Maslenica", kad je brigadu preuzeo Damir Krstičević – kaže Gruica.

 

– Čak se sjećam kako je prve crvene beretke najprije nosila 1. bojna Četvrtke brigade, a dobili su ih preko Kurta, Nijemca koji je sudjelovao u kamp-obuci, dok su zapovjednici bili bojnik Čedomir Sovulj Kennedy i satnik Marko Vukasović. Vidjeli smo na vojniku pušku PAP-ovku, a mi smo garant u to vrijeme svi nosili automatsko naoružanje i, ponavljam, drukčije uniforme. Od početka rata kako je što tko imao, a nakon "Maslenice", dakle 1993., smo se ujednačili – čudi se Pave, kojem, kao i njegovim kolegama, nije jasno zbog čega film ne prati i u ovome autentične događaje.

Za razrješenje ove enigme upitali smo producenta Marka Vrdoljaka, koji pojašnjava kako su uniforme pratile tijek opremanja hrvatskih vojnika u ratu i što se rat bližio kraju, vojska je sve više ujednačena i bolje opremljena.

– Naša kostimografkinja Vedrana Rapić je apsolutno kompetentna, doktorirala je na vojnim i ratnim uniformama i s punim povjerenjem mogu kazati da zna što radi, pazi se na svaki detalj. Ne znam točno iz kojeg dijela snimanja su uniforme o kojima je riječ, ali vjerujte da će se nastojati pratiti i razvoj vojne opreme. To prije što je upravo na inicijativu generala Gotovine u Hrvatsku vojsku prodrla i prava, vojnička stega, od pozdravljanja do opreme i uniformi – kaže Vrdoljak, koji ipak upozorava:

– Ali, radi se o igranom filmu, koji je jednim svojim dijelom ipak fikcija, ima neka svoja pravila i umjetničke slobode, nije riječ o dokumentarcu – ističe Vrdoljak.

 

Usput nam je otkrio i malu ekskluzivu. Premda Klis nije bio u prvobitnom popisu lokacija za snimanje, neke scene snimat će se i pod slavnom tvrđavom koja je kolijevka prve, srednjovjekovne hrvatske države.

– Klis će "glumiti" Francusku, zapravo će biti scenografija za čuveni završni marš na obuci Legije stranaca, koji je vrlo zahtjevan i uključuje djelovanje pod različitim opterećenjima, pa tako i uspon na zidine stare tvrđave. Željeli smo upravo da Klis bude to mjesto i zbog njegova prvorazrednog značenje za hrvatsku povijest – iznosi Marko Vrdoljak.

17. travanj 2024 19:50