StoryEditorOCM
ZanimljivostiGuložni bonkulovići

Veliki uspjeh šibenskog tima: Malo razočarani ocjenama, ali prošli u finale RTL-ovog blagdanskog kulinarskog showa

Piše šibenski.hr
30. prosinca 2021. - 08:14

U polufinalu blagdanskog showa 'Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!' natjecatelji su u 75 minuta pripremali toplo predjelo, glavno jelo s prilogom i veganski desert, a najbolji kolač napravila je Ivana te za svoj tim Škerac osvojila dodatna dva boda. Na njihov ukupni poredak to nije znatno utjecalo jer su vodeći, a na kraju današnjeg kuhanja najmanje su bodova imali timovi Nesalomljivi i Krepat, ma ne molat koji su napustili natjecanje.

Prilikom kuhanja Zagorci i Dubrovčani imali su sve pod kontrolom, Primorci su prvo testirali kako peći meso, Mile se bavio paprikama, Ivana i Duška prvi su put pravile neka jela, no izgledalo je kao da većini ide po planu. Doduše, Ivan je ponovno imao komplikacija oko pripreme jela jer nije mogao naći odgovarajuću posudu za pečenje ribe u soli, a Lukrecia je bila nesretna jer joj nije uspio kolač.

Tim Škerac poslužio je špagete od tikvica i umak od kozica, ribu u vinu te veganski kolač s kokosom. Pažaninu su se svidjele špagete, riba mu je bila perfektna, a za kolač je rekao: „Iako nisam ljubitelj kokosa, meni je ovo fantastično!“ Željka je rekla kako će se izraziti ocjenom, a Špiček dodao: „Kozice - nebesko mekane, nemaju nimalo žilavosti, zbilja su ukusne, a tikvice nisu raskuhane.“ Pohvalio ih je i što su skinuli kožu s ribe, a potom su uslijedile ocjene: Špiček je dao devetku, a Željka i Pažanin po desetku tako da su Dubrovčani osvojili odličnih 29 bodova!

Sljedeći je bio tim Krepat, ma ne molat, koji su poslužili tjesteninu s pancetom i rajčicom, pačja prsa s restanim krumpirom s lukom i pancetom te tortu od mrkve i oraha. Leova tjestenina Pažaninu je bila fina, kao i Nikitin kolač, a Enesu je rekao: „Ovo je vaše remek-djelo!“ Leovo predjelo svidjelo se i Željki, kao i pačja prsa, a kolač joj je bio sabijen i težak. Špičeku se složio sa Željkom kad je o kolaču riječ, tjestenina mu je bila pretvrda i nije bilo sočnosti, nije mu se svidio prilog kod glavnog jela, no i on je pohvalio meso. „Pačja prsa su mekana kao duša, lijepo pečena i začinjena, šteta što nije kožica ostala hrskava. Umak je presladak i ne slaže se s restanim krumpirom“, rekao je. Pažanin je dao osmicu, Željka sedmicu, a Špiček peticu i Primorci su osvojili samo 20 bodova.

Na red su došli Šibenski guložni bonkulovići koji su poslužili gurmansku punjenu papriku, pačja prsa s kruškama i dvobojnu kremu u čaši. „Paprike su mi izvrsne, sve mi paše unutra“, rekao je Špiček i dodao da je Enes bolje ispekao pačja prsa. „Taj desert u čaši zamutiš jednom rukom, gotovi puding i namočiš chia sjemenke - ne mogu to uspoređivati s onim što su poslužili Dubrovčani ili Zagorci“, rekla je Željka, a Špičeku se svidjela krema. Pažanin je dodao kako bi sretnija varijanta bila da su za predjelo napravili neko varivo, a i Željka i on smatraju da paprici nije mjesto na božićnom meniju. „Nisam sretan s pačjim prsima, presušili ste ih“, dodao je Pažanin. Na kraju su Željka i Pažanin dali po šesticu, a Špiček sedmicu tako da su Šibenčani dobili 19 bodova i bili malo razočarani.

image
Milan Ercegović

Zagorci su pred žiri donijeli krumpir s vrganjima, juneći gulaš i veganske rolice s jabukama. Špiček im je savjetovao kako da pripremaju suhe vrganje, a svima se svidio gulaš. „Predjelo mi je fenomenalno, jako ukusno i hvala vam na ovom gulašu“, rekla je Željka te pohvalila i desert. Pažaninu je također sve bilo ukusno, ali meso u gulašu mu je ipak bilo suho, a za kolač nije imao zamjerke. Špičeku je također sve bilo dobro, no objasnio im je kako trebaju obraditi meso za gulaš. Pažanin je dao osmicu, a Željka i Špiček po desetku i Zagorci su osvojili izvrsnih 28 bodova i bili najsretniji zbog Špičekove ocjene.

Nesalomljivi su bili posljednji, a poslužili su zapečene Jakobove kapice, brancina u soli, a kako Lukreciji nije uspio desert - žiriju je narezala voće. Ivan je prilično nespretno vadio ribu iz soli, što se nije svidjelo žiriju, a potom mu je pomogao Filip. „Strah me probati povrće, da nije preljuto pa će mi uništiti sve ostalo“, govorio je Pažanin zato što je Ivan naglasio da je jako pikantno, a Lukrecia se šalila kako za to imaju voće. „Meso i riba su jako sočni, a i povrće je bilo fino iako su malo pretjerali sa začinima“, rekao je Pažanin, Željki je riba također bila fina, a Špiček bi bio sretniji da je školjka bila sirova. Špiček je dao sedmicu, a Željka i Pažanin po peticu tako da su Nesalomljivi zaradili 17 bodova.

Najuspješnija jela imao je tim Škerac, a posljednji su ponovno bili Nesalomljivi. U ukupnom poretku najbolji je tim Škerac, koji su dobili i dodatna dva boda za veganski kolač, tako da su emisiju napustili timovi na dnu ljestvice - Nesalomljivi i Krepat, ma ne molat.

16. travanj 2024 09:24