StoryEditorOCM
ZanimljivostiLIPO LI JE BILO

Velika hrvatska tvrtka je 1980. platila ljetovanje u Dalmaciji za čak 4500 radnika; odmaralo se i u našoj županiji

Piše dalmacija sd
16. kolovoza 2023. - 15:54

Mnoge su tvrtke iz Koprivnice i Podravine u bivšoj državi imali svoja odmarališta na moru.

Danas ih se mnogi stariji radnici sjećaju s nostalgijom jer većina njih više si ne može priuštiti ljetovanje na moru. Niti na jedan dan, a kamoli dulje, piše Danica.

Najpoznatije odmaralište bilo je ono Podravkino u Pirovcu koje odavno nije Podravkino i odavno nije u funkciji. Podravka je imala i odmaralište na Čiovu, ali i ono je prodano prije 15-ak godina.

Zanimljivo je kako je kompanija 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća sufinancirala boravak svojih radnika i u sedam drugih hotela na moru. Zaposlenici su tih godina masovno s obiteljima odlazili na more u besplatnom ili vrlo povoljnom aranžmanu.

Sloga i Izvor

Tjednik Glas Podravine bilježi kako je u ljeto 1980. godine u Pirovcu, Čiovu i drugim hotelima i odmaralištima na moru, sve u režiji tvrtke, po povoljnim uvjetima ljetovalo oko 4500 radnika Podravke i članova njihovih obitelji.

Valja pritom naglasiti kako je čak oko 700 radnika zbog socijalnog statusa imalo pravo na besplatno ljetovanje. Njima i njihovim obiteljima troškove ljetovanja u cijelosti je podmirila Podravka.

Osim Podravke, odmaralište je na Jadranu imala i koprivnička tvornica obuće Sloga, i to na Prviću. Nekadašnji koprivnički trgovački div Izvor pak imao je odmaralište u Biogradu na moru. Zanimljivo je kako su i te tvrtke subvencionirale boravak svojih radnika i u drugim hotelima i odmaralištima.

Jedini koji i dalje ima odmaralište na moru je koprivnička komunalna tvrtka Komunalac. Njihovo odmaralište je u istarskom Vrsaru. Nije poznato kako ga koristi, odnosno odlaze li radnici na ljetovanje u taj objekt u središtu Vrsara.

27. travanj 2024 16:29