StoryEditorOCM
ZanimljivostiNikad više na lijevu nogu

Uredno zaspete, ali svejedno se budite 'satrani'? Evo par trikova uz koje će vaša jutra izgledati bolje, a na mnogima omiljenu večernju rutinu - zaboravite

Piše J. V.
4. veljače 2019. - 21:44

Iako vam je reklama rekla da je problem u jastuku, a u isto vas uvjerava i kolegica koja je, otkad se prebacila na memorijsku pjenu, procvjetala, imate dojam da su vaša jutra "siva" neovisno o tome gdje ste spavali?

Moguće da je riječ o čitavom spletu okolnosti koje utječu na to da se budite "satrani", bolnih mišića i u startu spriječeni da obavljate poslove i zadatke u njihovoj punini, baš kako treba. 

Jer iako ste prethodne večeri zaspali čim ste dotaknuli jastuk, bio on anatomski ili ne, ujutro se ne morate osjećati naspavano i dobro, i to zbog svega onoga što ste radili tijekom dana, možda i zadnjih tjedana. Na kvalitetu sna značajno utječe dnevna rutina, upozoravaju stručnjaci, a upravo ona može biti krivac za manjak energije s kojim se suočavate ujutro, prenosi Popsugar.

Određene radnje koje, gotovo traicionalno, mnogi "obavljaju" prije nego se upute u spavaću sobu, mogu biti izrazito loše za kvalitetu sna. Specijalist za probleme sa snom,  W. Christopher Winter, autor nekoliko knjiga koje se bave upravo tom tematikom, podijelio je s čitateljima Popsugara nekoliko savjeta za kvalitetnija jutra.

1. Provodite vrijeme na otvorenom

Za zdravi bioritam i ustaljen ciklus spavanja vrlo je važno tijekom dana provoditi vrijeme na otvorenom i biti na danjem svjetlu, a noću u tami - toliko je jednostavno.

Ne čudi stoga što se većina odraslih, zaposlenih ljudi žali na loš san upravo zimi; dani su kraći pa se nakon posla zatvaramo u kuće, tamo buljimo u ekrane, zbunjujući na taj način vlastiti organizam. Winter savjetuje da pokušate barem pola sata dnevno provesti na otvorenom - bila to jutarnja šetnja ili pješačenje do radnoga mjesta, popodnevna "pauza" na svjetlu, dobro će vam doći.

2. Lagani obroci prije spavanja

"Teški obroci, naročito proteinima bogati, u kombinaciji sa začinima i masnoćama, dat će vašemu tijelu višak "posla" za obavljati tijekom noći, u trenucima kada bi trebalo biti fokusirano na san", kaže dr. Winter.

Zato bi nekoliko sati prije spavanja trebalo konzumirati laganiju hranu - neće potaknuti žgaravicu koja vas može ometati u snu.

3. Izbjegavajte vježbanje prije spavanja

"Vježbanje ubrzava metabolizam, rad tijela, otkucaje srca, i tako može ostati i do nekoliko sati nakon što ste odradili trening", tvrdi Mary Ellen Wells, doktorica i pomoćna profesorica na odsjeku za neurodijagnoze na jednom američkom sveučilištu.

Zbog toga savjetuje da izbjegavate naporan fizički rad netom prije nego legnete u krevet.

4, Izbjegavajte alkohol

"Alkohol ne donosi ništa pozitivno kad je san u pitanju. Vrlo je važno razlikovati 'smirenost' od 'pospanosti'", objašnjava dr. Winter.

Alkohol, uz to, može poremetiti REM fazu sna, onu najvažniju tijekom koje se naše tijelo oporavlja, napominje. K tomu je i diuretik, pa bi se zbog konzumacije nekoliko čaša vina mogli buditi više puta tijekom noći. Dakle, iako se radi o mnogima omilljenoj večernjoj "rutini", najbolje bi bilo da na nju - zaboravite.

5. Ugasite ekrane

"Elektronički aparati i svjetlo koje emitiraju donose stres našemu tijelu i značajno utječu na kvalitetu sna i jutarnju mrzovolju. Njihovo svjetlo može poremetiti sposobnost mozga da proizvodi melatonin, najvažniji hormon sna", kaže WInter.

19. travanj 2024 20:33