StoryEditorOCM
Zanimljivosticovid u Maksimiru

U zagrebačkom zoološkom vrtu pojavila se korona među životinjama! Oboljeli lav i lavica

Piše Anita Belak Krile/SD
24. studenog 2021. - 16:09

Dvoje lavova u Zoološkom vrtu grada Zagreba, Leo i Ayana, zaraženi su koronavirusom, a zarazu im je prenio timaritelj. To je prvi slučaj zaraze životinja u zoološkom vrtu u Hrvatskoj.  

“Nakon što su kod lavova uočeni respiratorni problemi, životinje su testirane. Nalaz testova potvrdio je prisutnost virusa SARS-Cov-2, pa smo ih krenuli liječiti. Istodobno je testiran timaritelj koji se o njima brine. I njegov je nalaz pozitivan što znači da je on zarazu prenio na lavove, objasnio je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta.

U Zoološkom su zbog lavova testirali i sve ostale životinje s kojima je timaritelj bio u kontakti te još čekaju nalaze. Timaritelj je na bolovanju i oporavlja se, a njegovo stanje kao i ono lavova je dobro.

Lavovi su odvojeni od posjetitelja s više prepreka zbog čega ne može doći do prijenosa koronavirusa s njih na posjetitelje.

image
Ronald Goršić/Cropix

Zoološki je uveo i posebni sigurnosni protokol koji je na snazi do daljnjega kako bi zaštitili ostale timaritelje i osoblje koje se sada brine o lavovima. Smanjili su i kontakte timaritelja s drugim životinjama.

U dosadašnja tri vala korone, uspjeli su zaštititi sve životinje, no u ovom četvrtom, zaraza se probila i u Zoološki.

“Nadamo se da će lavovi ostati jedine životinje u Zoološkom vrtu grada Zagreba zaražene novim koronavirusom. Budući da je u zoološkim vrtovima diljem svijeta već bilo slučajeva prijenosa tog koronavirusa s čovjeka na velike mačke, cijeli slučaj pratimo u suradnji s nadležnim ustanovama te hrvatskim i inozemnim stručnjacima”, napomenuo je Skok.

U Zoološkom se, tvrdi Skok provode epidemiološke mjere, a zaposlenici imaju covid potvrde ili se testiraju. Oboljeli timaritelj također je imao covid potvrdu jer je u siječnju prebolio koronu.  

Prije dva tjedna u medijima je objavljeno kako su u dječjem zoološkom vrtu Lincoln u SAD-u uginula tri snježna leoparda zaražena koronavirusom.

19. travanj 2024 15:43