StoryEditorOCM
Zanimljivostirijetko viđen gost

U uglednom svjetskom časopisu po prvi put opisan rak ulovljen kod Blitvenice! Nikada prije nije zabilježen u Jadranu

Piše M.I.
7. veljače 2023. - 12:08

S Instituta za oceanografiju i ribarstvo stiže zanimljiva objava: jedan morski rak sa splitske peškarije završio je na naslovnici Crustaceane, vodećeg svjetskog časopisa za istraživanje rakova.

Priča je išla ovako: kod otoka Blitvenice na 150 metara dubine ulovljen je rak Parasquilla ferussaci (Roux, 1828) što je prvi i jedini takav nalaz zabilježen u Jadranskom moru. Ova vrsta izrazito se rijetko ulovi u Sredozemnom moru.

Inače, rak spada u red ustonožaca (Stomatopoda) od kojih je u Jadranu najpoznatiji kanoća (Squilla mantis), napisali su na Facebook stranici IZOR-a.

U suradnji sa Splitskom peškarijom, neobični rak je uočen i predan na analizu. Na koncu je ekipa znanstvenika: Jakov Dulčić, Branko Dragičević, Marin Kirinčić, Pero Ugarković, Iva Žužul i Tanja Šegvić-Bubić opisala ovog raka po prvi put i iznijela podatke o njegovoj molekularnoj identifikaciji, potkrijepljenoj detaljnim morfološkim opisom nađenog primjerka. naslovnicu časopisa krasi pak fotografija raka koju je snimio Ugarković.

Rad je objavljen u časopisu Crustaceana, a može se pročitati na linku

Rak se pak nalazi u zbirci Prirodoslovni muzej Rijeka.

26. travanj 2024 13:15