StoryEditorOCM
ZanimljivostiGabi Novak

Najpoznatija šibenska nevista: ‘U Kući Arsen prvi put sam nakon 13 mjeseci pjevala uživo. Ta kuća je za mene znak povratka u normalu‘

Piše Maja Kruhak/JL
4. lipnja 2021. - 19:20

U  čast velikog skladatelja, pjesnika i kantautora u Šibeniku je otvorena multimedijska dvorana "Kuća umjetnosti Arsen" sa 150 sjedećih mjesta za koncerte i art kino, a dan poslije otvorenja još se nisu slegli dojmovi i uzbuđenje Šibenčana. Ponos nisu skrivali ni Arsenova obitelj Gabi i Matija, koji su pune dvije godine aktivno disali s ekipom što je osmišljavala novi kulturni prostor Arsenova grada. 

Zato je Gabi, "najpoznatija šibenska nevista", obećala da će za Šibenčane, koji su je još prije 45 godina prihvatili kao svoju, otvoriti nastup pjesmom "Došla sam na more iz dalekih mista". Sigurna je naša glazbena diva da je Arsen negdje odozgo sve to pratio, a ona je cijelo vrijeme mislila na njega.

O pjesniku, kantautoru, skladatelju i slikaru ispisane su nebrojene stranice i mnogima je još uvijek neiscrpna inspiracija. Znakovito je da Arsenov bogati opus počinju istraživati i sve mlađe generacije. I danas djetinjstvo "službeno" počinje pjesmama "Nije lako Bubamarcu", "Himna zadrugara", "Kad bi svi ljudi na svijetu", "Kad si sretan", "Čemu služe roditelji"... koje je napisao za najmlađe.

Odrastati uz svestranog umjetnika kakav je bio Matijin otac nije bilo lako. No, Matija je svoju strast u glazbi pronašao u jazzu, a danas je najpoznatiji jazz pijanist o čijoj virtuoznosti svjedoče i brojna priznanja koja je primio. Album "Matija svira Arsena" prvi je jazz album koji je dobio šest Porina. Upravo su Arsenove skladbe sve češće dio njegova koncertnog repertoara, a uz majku Gabi sve češće nastupa diljem svijeta. Jazz je bio početak i glazbene karijere Gabi Novak, a upravo je Matija zaslužan za njezin povratak u taj glazbeni pravac.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Privatna sezona

Gabi svoje uzbuđenje što je doživjela u Šibeniku opisuje riječima:

- Bila sam strašno uzbuđena, ali takav interes i takav boom kakav su napravili mediji nisam doživjela u životu. Prostor ove kuće je čudesan. Moram priznati da sam večer otvorenja proživjela u magli, snu. Nisam mogla vjerovati da se uopće može napraviti takav jedan projekt, kažu najljepša dvorana u Europi. Tolike mogućnosti koje pruža uistinu je čine pravim multimedijalnim centrom. A to se sigurno ne bi dogodilo da nisu postojale dvije osobe - ravnateljica Gorana Barišić Bačelić i Morana Periša koja vodi program produkcije. Imale su viziju, sa strašću radile, ali i hrabrosti da se Kuća završi. Odabrale su sjajnu ekipu čije su sve ideje uspješno realizirane.

- Svakako je hvalevrijedan bio i "sluh" ministrice kulture i medija Nine Obuljen Kožinek te gradonačelnika Šibenika Željka Burića – dodaje. Gabi nastavlja svoju priču: pomisao koja joj je bila vodilja jest Arsenov pogled negdje odozgo.

- Što bi rekao na sve? Ne mogu virovat da mi je to Šibenik napravija. Da li sam to uopće zaslužio? - njegova je rečenica - podsjeća nas Gabi i dodaje da bi mu odgovorila kako je dobio jedan čvrst temelj, predivan teatar, misleći na njegove riječi: "Temelj mi je Šibenik, a Zagreb nadogradnja."

Upravo je Gabi prva u pratnji Matije i violončelista Marka Ramljaka otvorila sezonu koncerata u Kući umjetnosti Arsen.

- Ovo je prvi put nakon trinaest mjeseci da pjevam uživo. Veselje je veliko, ali opet moram priznati da tek danas postajem svjesna da ja otvaram svoju privatnu sezonu, da sam pred publikom nakon godinu i pol dana.

Bila je to uistinu duga stanka koja je donijela glazbenicima veliku odgovornost.

- Naprosto svak od nas mora imati odgovornost bez obzira na povremene online nastupe. Ja to shvaćam kao povratak u normalu - kaže Gabi.

Pred njom je i jedan poseban novi projekt koji radi zagrebački HNK, intendantica Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan.

- Oni su zamislili večer koju će posvetiti Arsenu, u kojoj će glumci matičnog kazališta recitirati Arsenove stihove, neki od njih će i zapjevati na večeri 3. srpnja. Tu posebna večer gdje su u glavnoj ulozi glumci koje predvodi Nikša Kušelj glazbeno će oblikovati Ante Gelo. A Matija i ja se skromno i decento provlačimo samo s jednom numerom. Takvo živo sjećanje na Arsena napravili su u Domu Histriona glumci šibenskog kazališta na gostovanju u Zagrebu početkom svibnja. Bilo je baš u duhu Šibenika s puno anegdota i na dijalektu Krešimirova grada. Ima tako jedna anegdota koju volim i često je spominjem.

Arsenovi pozivi Škarici

- Zove me jednog dana Siniša Škarica, legendarni glazbeni urednik u Jugotonu i Croatia Recordsu, i pita me: "Reci mi, Gabi, možda ti bolje znaš, vrlo često u zadnje vrijeme me naziva Arsen i ništa ne traži, nema prijedloge, nego bi samo čavrljao. Je l' ti možda znaš je l' on mene nešto treba, jer to svakodnevno nazivanje sad već traje par mjeseci?" A ja odgovaram da ne znam, znam da ga zove, ali ne i što stoji iza toga. Nakon nekog vremena ponovo me zove Siniša i kaže: "Znaš, Gabi, usudio sam se pitati Arsena zašto me zove i odgovorio mi je: Kako me ne razumiš, toliko mi je potrebno da razgovaram na šibenski, a s kim ću nego s tobom?" Eto to je Arsen. Sad nas čeka novo uzbuđenje u zagrebačkom HNK - rekla je za kraj naše priče Gabi na sebi svojstven način.

Gorana Barišić Bačelić, direktorica Kuće i svih tvrđava u Šibeniku, živjela je za taj kulturni projekt više od dvije godine.

- Arsen je u Šibeniku obožavan. Sve što je Šibenik Arsen je nosio u sebi. Sada će biti sedam godina otkad se znamo s obitelji, organizirali smo njihov prvi i jedini koncert u Šibenku na Tvrđavi sv. Mihovila, na blagdan sv. Mihovila i Dan grada, njih troje. Atmosfera je bila nezaboravna. Sve ovo vrijeme smo u kontaktu, svi su u gradu teško doživjeli njegov odlazak. Ali sad je Arsen opet tu s nama, ovdje u ovom prostoru, za koji želimo da bude simbol individualnosti i slobode kakav je i Arsen bio.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Emocije su joj na otvorenju bile na vrhuncu, kaže Gorana Barišić Bačelić i opisuje:

- Radimo na ovom projektu već dvije godine, bilo je puno komplikacija, kako to već bude kod takvih projekata. Ali kad je u priču ušla ideja da to postane Arsenova kuća umjetnosti, a ne bilo kakva dvorana za kulturne programe, to nam je dodatno dalo svima energiju. Jer kad je Arsen u pitanju, sve mora biti vrhunsko, kakav je i on sam. Pratio nas je stalno taj osjećaj strahopoštovanja. Trebali smo otvoriti krajem prošle godine, no pandemija nas je malo usporila, a i određeni problemi s radovima. O tome najbolje zna Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika, koji već osam godina kao glavni operativac ovog projekta gura da se sve privede kraju. Zadnje dvije godine gurali smo zajedno. I poklopilo se sve, zapravo u savršenom trenutku, da je sve gotovo te da Gabi i Matija mogu doći... 

20. travanj 2024 06:37