StoryEditorOCM
ZanimljivostiDalje od kontejnera

U kredenci su vam godinama, nek' tamo i ostanu: ove namirnice mogu preživjeti kataklizmu, ne bacajte ih - traju gotovo vječno!

Piše J. V.
27. listopada 2018. - 19:13

U navali čišćenja kuhinje koja vas obuzima svako nekoliko mjeseci naišli ste i na bocu jabučnog octa koja, bar vam se čini tako, tu stoji godinama. Izbjegla je nekako prethodne pokušaje svođenja sadržaja ormarića na glavne potrebne sastojke, pa ste ju odlučili baciti sada i odmah.

Uopće niste trebali - gotovo je sigurno da je u boci ista tekućina poput one koju ćete sutra kupiti u dućanu. Jer treba ocat imati kod kuće, ali novi, u ljepšem pakiranju.

Postoje, naime, neke namirnice koje skoro da mogu preživjeti kataklizmu, piše Buzzfeed. Traju gotovo vječno pa je potpuno suludo bacati ih samo na temelju "osjećaja" i upadati u dodatan trošak. Evo o kojim se proizvodima radi:

1. Jabučni ocat

Već spomenuti ocat možete slobodno godinama koristiti kao začin za salate. Najbolje je koristiti onaj u staklenoj boci kako bi se tekućina bolje očuvala, a bilo bi ju dobro čuvati i na tamnijem, hladnom mjestu.

 

 

2. Sol

Imate običaj mijenjati sol u soljenci jer mislite da je pedugo tamo boravila? Nema potrebe; iako se na ovaj način začin sporije troši, ništa se značajno neće dogoditi njegovu sastavu i ako nastavi boraviti u svom malom spremniku.

3. Šećer

Osim ako vašu teglicu sa šećerom ne napadnu mravi, ne morate se brinuti. Ova namirnica se također ne kvari, važno je samo držati ju podalje od vlage.

4. Med

Med nema rok trajanja. U osnovi se radi o šećeru, a on sadrži male količine vode što otežava razvoj bakterija i mikroorganizama. I pčelice su se pobrinule za ovu zanimljivost - prilikom stvaranja meda uklanjaju višak vode samo mahanjem krila. 

 

 

5. Instant kava

Ne kvari se. Možete kupiti istu ili neku sličnu, ali nećete dobiti ništa novo zauzvrat.

6. Instant špageti ("noodles")

Ako ste se nakupovali ovih brzih "manistrica", a u međuvremenu vas je prošla volja za istima, ne bacajte ostatak. Ova pakiranja traju vječno, a ukus se ne mijenja.

7. Zobene pahuljice

Klasične zobene pahuljice bez dodataka možete slobodno čuvati za "crne dane". Ne kvare se, ne kupe vlagu, a najbolje ih je držati u staklenim teglama.

8. Crni čaj

Crni čaj najsporije se kvari od svih ostalih vrsta ovoga pića. Možete ga imati godinama, zgodna je zamijena za kavu.

9. Ekstrakt vanilije

Čisti ekstrakt vanilije mogao bi zauvijek ostati svjež jer se čuva u čistom alkoholu. 

 

 

10. Riža

Ova se žitarica također ne kvari i to vrijedi za sve njene varijante: basmati, dugog zrna, običnu bijelu, no ne i za smeđu koja je sklonija kvarenju zbog veće količine ulja u zrnu. Ipak, dok se pokvari proći će dosta dulje nego kod nekih drugih namirnica.

03. svibanj 2024 00:31