StoryEditorOCM
Zanimljivostizvučna imena

U Kninu se snima nova strana hit serija: Goran Bogdan, Branko Đurić i bivša Bond djevojka Ivana Miličević pucat će iz strojnica i iskakati iz tenkova

Piše JL
28. svibnja 2019. - 10:48

Da je Hrvatska postala uistinu meka za vrhunske strane filmske produkcije, u velikom je stilu potvrdilo i aktualno snimanje vrlo popularne američko-britanske akcijske ratne serije “Strike Back”, čija će se finalna, osma sezona, kako doznaje Jutarnji.hr, u cijelosti snimati kod nas.

Dapače, to je prva serija nakon velikih produkcija poput “Igre prijestolja”, “Terora”, “McMafije” i brojnih drugih koja će se u cijelosti producirati i snimati u Hrvatskoj, gdje će biti set za svih deset epizoda. Tako će snimateljska ekipa kod nas provesti čak šest mjeseci, uglavnom na području Zagreba, a s povremenim izletima na obalu.

U prve dvije epizode bit će angažirana i zvučna domaća glumačka imena, Goran Bogdan, Branko Đurić i Ivana Miličević, naša glumica s američkom adresom. 

A u svakoj idućoj epizodi planira se angažman još naših glumaca. Upravo ovih dana ekipa serije nalazi se u Trogiru i Kninu, a samo središte Trogira danas će biti set za najveću scenu u seriji. Samo za potrebe te scene u centru Trogira, osim glumaca, skupit će se čak 300 statista.

Broj statista koji će biti angažirani u ovoj seriji, prije svega poznatoj po možda najambicioznijim akcijskim scenama kad je televizijski projekt u pitanju, itekako je impresivan jer će ih se do kraja snimanja ukupno na setu izmijeniti oko tri tisuće. Snimateljska ekipa, s druge strane, broji više od 200 filmskih djelatnika većinom iz Hrvatske.

Baš kao i prethodne sezone, i posljednja će obilovati akcijom, a ljestvica se, kad je finale u pitanju, sigurno neće spuštati, pa gledatelje očekuje čitav niz scena eksplozija, pucnjave, hrpa oružja i brojne kaskaderske akcije.

Kako bi sve bilo dodatno nabrijano, na snimanju je uključeno Ministarstvo unutarnjih poslova, a Ministarstvo obrane ustupilo je oklopna borbena vozila, pa na setu neće nedostajati ni tenkova i transportera. No, ovo nije prvo gostovanje ove popularne serije u Hrvatskoj, jer se nekoliko epizoda snimalo kod nas i prije dvije godine za potrebe šeste sezone.

Tada se snimateljska ekipa neko vrijeme zadržala uglavnom u Istri, a najvećim dijelom snimalo se u Rijeci i Rovinju. Neke scene snimljene su na legendarnom Titovu brodu “Galeb”, koja nije u najboljem stanju. Tada ekipa serije, kako doznajemo, nije ni tražila poticaje od HAVC-a, a sad je situacija potpuno drukčija, s obzirom na to da se čitava sezona snima kod nas.

Serija “Strike Back” nastala je prema bestseleru Chrisa Ryana i prati eksplozivne dogodovštine Odjela 20, elitnog, multinacionalnog, tajnog specijalnog tima, dok se širom svijeta bori protiv goleme mreže međusobno povezanih kriminalnih i terorističkih organizacija.

Chrisa Ryana poznavatelji žanra sjetit će se i po knjigama Andyja McNaba “Bravo Two Zero” i “Izravna akcija” kao prve SAS-ove krtice, ali i po njegovoj verziji događaja McNabove knjige “Onaj koji je preživio”.

S obzirom na stvarno borbeno iskustvo autora, od serije se i prije emitiranja mnogo očekivalo, a prva sezona u britanskoj produkciji naslovljena “Chris Ryan’s Strike Back” u mnogočemu je i ispunila očekivanja. A s kime će se sve uhvatiti ukoštac tijekom snimanja u Hrvatskoj tek će se vidjeti, ali sudeći po tome da se ipak radi o finalu, završnica će, bez sumnje, biti spektakularna.

Upravo za “Strike Back” uvriježeno je mišljenje da ima najbolje akcijske scene ikad viđene u televizijskim projektima, pa je najdulja među njima trajala čak četiri minute i smatra se najambicioznijom scenom te vrste.

Uz to, serija se snima filmskom tehnikom, a kamera djeluje na taj način da gledatelja stavlja u samo središte zbivanja, odnosno prema publici se odnosi kao da su dio elitnog Odjela 20. Koliku je popularnost serija stekla s godinama, svjedoči i činjenica da ovoj akcijskoj drami nije prvi put da završava.

Cinemax je “Strike Back” već bio otpisao 2015. nakon četvrte sezone, a potom je za nešto više od godinu dana oživio s novom glumačkom postavom. Osmom, finalnom sezonom završit će kao najdugovječniji originalni scenarij ovog kabelskog operatera. Inače, prva sezona na Cinemaxu je emitirana 2010.

19. travanj 2024 18:25