StoryEditorOCM
ZanimljivostiSVAKA IM ČAST

U filmskom projektu 'Upoznajmo Šibensko-kninsku županiju' 3B razreda Osnovne škole Jurja Šižgorića 'rađa' se i drugi film

Piše Marina JURKOVIĆ
NIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
29. prosinca 2016. - 14:10

Rijetke su učiteljice razredne nastave poput Šibenčanke Ivane Kalebić Guberina, a rijetko koji je i razred poput njezinog 3 B razreda Osnovne škole Jurja Šižgorića. Jer, koja bi se učiteljica, uz dvoje vlastite djece i još 21 s kojima valja temeljito odraditi zahtjevni školski program, odvažila još i na snimanje polsatnog filma o ljepotama nacionalnih parkova Šibensko-kninske županije?! I to u svoje slobodno vrijeme, vikendima, pa i praznicima! Priznat ćete-rijetko koja. A Ivani i njezinim talentiranim pulenima, ne samo što je pošlo za rukom odraditi jedan film koji je početkom listopada promoviran u šibenskoj Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića, već je upravo ovih dana pala posljednja klapa i na drugi.
Prvijenac o NP Kornati bio je toliko uspješan da je trenutno u fazi titlovanja na engleski jezik, a za drugoga, ovaj put o NP Krka, odrađeni su sati i sati snimanja. Ivanini su učenici glumci i statisti, govornici, šetači, biciklisti, alpimisti, pa i speleolozi koji svojoj filmskoj publici otkrivaju brojne zanimljivosti i detalje o kraju u kojem žive, ali ga nikada nisu do kraja upoznali. Barem ne na taj način. Drugima koji oaze prirodne ljepote, kakvi su ovdašnji Nacionalni parkovi, nisu do sada posjetili, 3 B ponovno sprema pravu filmsku poslasticu.

Kupila malu kameru, fotoaparat i računalo

Naći će se u filmu i ostalih likova, no glavni je zadatak bio na djeci i njihovoj učiteljici. Nevjerojatno ali istinito, Ivani je filmski izričaj prije projekta kojega je nazvala "Upoznajmo Šibensko-kninsku županiju“, bio samo hobi. Prvi film za svoju dušu napravila je, kaže, prije četiri godine i nazvala ga "Čarobni grad u očima djece“. U međuvremenu je kupila malu kameru, fotoaparat i računalo. Odluka da krene u svoj prvi veliki filmski projekt koji bi, osim Nacionalnih parkova, uključio i grad Šibenik, a onda rezultirao i velikom izložbom fotografija, rodila se, veli, u svibnju ove godine. Roditelji njezinih učenika su je svesrdno poduprli, a zaposlenici prvog, a onda i drugog nacionalnog parka u svemu su izišli u susret egzotičnoj filmskoj ekipi. Prionula je Ivana režiranju i osmišljavanja scena, s djecom otkrila sve skrivene kutke NP Kornati, snimanju i montiranju filma koji je izazvao pravo oduševljenje Šibenčana.
– Bilo je uzbuđenja i suza radosnica, dubokih emocija i radosti. U jednom trenutku sam pomislila kako ću se i sama onesvijestiti od navale silnog uzbuđenja. Ta je prva projekcija bila dokaz kako smo na pravom putu. Čekao nas je Nacionalni park Krka. Nasnimali smo se i napješačili. Sate i sate, dane i dane smo proveli na Krki. Obišli smo dvije špilje, Miljacku 2. i Miljacku 4, svih sedam slapova, Manastir Krka, sve utvrde oko naše rijeke ljepotice. Vozali smo se biciklističkim stazama i Skradinskim mostom, pohodili Oziđanu pećinu i sve vidikovce, jezero Torak, izvor Čikole, vozili se brodom od Roškog Slapa do Manastira Krka, obišli Visovaci Burnum – priča Ivana Kalebić Guberina.

GSS-ovci im posudili kacige i lampe

Sa Brankom Jalžićem Bančom, vrsnim hrvatskim biospeleologom i speleoroniocem upoznali smo živi svijet kojega su rijetki vidjeli. Za tu prigodu članovi GSS-a ustupili su nam opremu, kacige i lampe. Na našoj su se ruti našle i hidrocentrale Miljacka i Jaruga. Djeca su bila presretna, a roditeljima dugujem zahvalnost na velikoj podršci i suradnji bez koje ne bi uspjeli-kaže učiteljica Ivana.
Naredna će dva mjeseca, dodaje, svaki slobodni trenutak provesti u montaži filma. Čak je 163 gigabajta materijala. Zahtjevan je to posao, posebno kada se zna da nastava ne smije trpjeti. I ne samo nastava. Učiteljica razredne nastave 3 B razreda Osnovne škole Jurja Šižgorića nastoji svoje učenike naučiti i robotici, i sportskim vještinama i znanjima koje ne spadaju u klasični program, baš kao to nije ni film. Razlog se, priznaje, krije u duhovnoj dimenziji.
– Ta će djeca sutra stasati u ljude koji će znati sve o svom kraju, o svojoj Županiji i Gradu, koji će biti njegovi ambasadori možda i na drugom kraju svijeta. Jednoga će dana svoju učiteljicu sresti na rivi i reći joj: hvala vam za sve što ste me naučili, svaka vam čast. To je moja motivacija i moja najveća nagrada. Ljudi u današnje vrijeme imaju krivu percepciju o vrijednostima. Nije sve u materijalnom obličju. Mnogo više je u duši, u onim čistim šibenskim emocijama – otvorila je srce učiteljica Ivana Kalebić Guberina.


Učenici glumci
Ovo su učenici 3 B razreda OŠ Jurja Šižgorića koji filmovima promoviraju svoju Županiju: Niko Radovčić, Lora Bujas, Šimun Bašelović, Xingyu Chen, Gušte Cukrov, Gabriela Brailo, Tina Dedić, Elena Matošin, Rozario Jurin, Jakov Morović, Vice Grubišić, Šimun Galijatović, Julija Muselinović, Ante Vlahov, Tonina Vlahov, Katarina Skorić, Aleksandar Stefanović, Andrija Šunjara, Gabriela Živković, Frane Zoričić i Dino Mičin. Svojim starijim prijateljima pridruživali bi se povremeno na filmskim setovima i predškolci Barbara Bujas i Luka Mudronja.


Film o Krki radi sama
Zbog oštećenja i nedostatka opreme, Ivana je na početku svog filmskog podviga morala posuđivati opremu od prijatelja. U snimanju i montaži filma o Kornatima suradnik joj je, kaže, bio Marko Samodol. Film o NP Krka, pak, radi potpuno sama.

18. travanj 2024 16:27