StoryEditorOCM
Zanimljivostizabavna ekipa

Trojica Zagrepčana s vrelog asfalta otputovali biciklom u Tribunj: ‘Najlakše je bilo dok nismo znali što nas čeka‘

Piše Marija Vuković/SD
16. kolovoza 2021. - 20:02

Kada u Hrvatskoj, zemlji koja obožava svoj komoditet, skupina mladića odluči upregnuti snage i biciklirati iz Zagreba do Jadrana, onda je to velika vijesti. 

Trojica prijatelja iz Botinca odlučilo je vreli asfalt metropole ostaviti za sobom i osvježenje pronaći u Tribunju. Na ideju da umjesto automobilom, autobusom ili vlakom otputuju biciklima prvo su gledali kao na šalu, a onda su to odlučili i ostvariti. 

image
Dečki su pravi šampioni
Privatna Arhiva

- Htjeli smo vidjeti može li se bez neke veće fizičke spreme i pripreme ispuniti taj pothvat. Uz podršku većine prijatelja koji su nas podržavali te osobe koje su nam rekle da nećemo stići, njima u inat smo došli do cilja i pokazali da se sve može kada se hoće..- govore nam dečki koji su u ponedjeljak ujutro stigli u Tribunj. 

Uz pomoć moderne tehnologije ništa nije teško pa su tako dečki cijelu rutu isplanirali preko aplikacije. Svoj put su započeli u Botincu te su preko Pisarovine došlo do Slunja odnosno Rastoka gdje su prenoćili. 

image
Nekad treba i odmoriti uz hladno pivce
Privatna Arhiva

Možda inače i nisu ranoranioci, ali svoj put su prvoga dana počeli već u šest sati ujutro kako bi čim prije došli do odredišta. 

- Drugi dan smo na preporuku lokalnog biciklista išli preko Plitvičkih jezera, preko Perušića do Gospića gdje smo prenoćili kod rodbine Čović koji su nas ugostili. Putovali smo od pest ujutro do šest navečer- govori nam Mato, jedan od ovih hrabrih mladića. 

Treći dan ponovno je značio polazak u zoru, a preko Gračaca i Velebita su došli do Promine kod prijatelja koji ih je ugostio sve do subote. Ta četiri dana su iskoristili kako bi istražili bisere Zagore Knin, Benkovac i NP Krku.

image
Uživali su u ljepotama Hrvatske
Privatna Arhiva

Vikend je bio rezerviran za promjenu lokacije i odlazak u Dubravice gdje su proveli vikend kod obitelji Brajković koja ih je ugostila. Dečki se tada nisu puno umorili jer su putovali samo sat i pol. Nakon odmora i relaksacije, u ponedjeljak ujutro su krenuli u Tribunj gdje planiraju ostati sve do subote. 

Ovu ekipu od tri energična momka čine 29-godišnji Mato, pet godina mlađi Tin i 25-godišnji Luka koji se poznaju iz kvarta u kojem svi žive. 

- Najlakši dio puta nam je bio od Zagreba do Karlovca jer nismo znali što nas čeka. Nakon toga uslijedio je nateži dio puta, a to su bile uzbrdice (Plitvička jezera, Velebit) penjanje na uzbrdice čak i do 800 metara..Sva bol nestane kada se popnemo na najviši vrh, upijemo svu ljepotu Hrvatske iz visine te se spustimo dolje- prepričavaju nam dečki svoju malu avanturu, ali zagonetno dodaju i kako tu nije kraj. U svojim glavama već ozbiljno planiraju novi polazak na bicikliranje Lijepo Našom, a prvi izbor, barem zasad, im je istočni dio Hrvatske jer se nadaju istražiti i te ljepote. 

Pomogli im prijatelji i obitelj

Na put biciklima se nisu odlučili zbog uštede već kako bi stekli novo i zanimljivo iskustvo. Ipak, priznaju kako im je bila potrebna financijska pomoć, ali i podrška od obitelji i prijatelja. 

-  Pomogli su nam Kvesa, Svalina, Pamy, Mula, Bečić, Zefa, Tom, Rama, Danac, Svetina, Čekolj, Monika, Sara, Anita i Tokići- smiju se dečki dok nabrajaju sve s ove duge liste. 

image
Puknutu žbicu brzo je popravio majstor Luka
Privatna Arhiva

Nije sve bilo bajno, osim neravnog i skliskog terena Zagrepčani su morali pripaziti i na jako sunce od kojeg su se branili kremama s faktorom i kapama, ali i konstantnim hvatanjem  hlada po šumskim putevima kojima su prolazili. 

Iako fizički umorni, sigurno su napunili baterije jer nam uzbuđeno prepričavaju kako im se putovanje svidjelo i da će ga pamtiti cijeloga života. Srećom, nisu imali problema s biciklima. 

- Tinu je pukla žbica, ali je naš majstor Luka brzo riješio kvar- dodaju i složno govore kako je ionako važno putovanje, a ne odredište. 

20. travanj 2024 07:05