StoryEditorOCM
ZanimljivostiŠIbenski RETROVIZOR

‘Thompson je pastirski pjevač‘: Je li RTL-ov Zoran Šprajc uvrijedio ili komplimentirao Marku Perkoviću?

Piše Ivo Mikuličin
4. rujna 2021. - 16:41

Je li RTL-ov komentator Zoran Šprajc svojom etiketom "da je Thompson pastirski pjevač" uvrijedio ili komplimentirao Marka Perkovića, pjevača iz Čavoglava !? Tu dvojbu načeo nam je prije 20 godina na turneji po Kanadi jedan prokušani srpski glazbenik, kad nam je kazao "kako je Thompson, ako preskočimo političke rasprave, hrvatska inačica nekad silno popularne grupe Bijelo dugme".
Daleke 1974. godine sjajni, ali, nažalost, pokojni glazbeni kritičar Dražen Vrdoljak okarakterizirao je glazbu Bijelog dugmeta kao "pastirski rock". Taj se izraz silno svidio Goranu Bregoviću i ostalim članovima grupe pa su ga sa zadovoljstvom potencirali u idućim godinama. Otuda i dvojba s početka teksta!
 

FERATA I PIROMANI

– Nije laka borba s vatrenom stihijom tijekom ljetnih mjeseci. I ne kanim do kraja zanijekati nerijetku sumnju da su neki od požara podmetnuti – izjavio je Damir Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.
Iako je Dukić bježao od detaljne analize ovoljetnih požara, nije preskočio detalj "kako po žestokim ljetnim vrućinama opasnost predstavlja i ferata na pruzi Drniš – Perković, točnije da su vlakovi i iskrenje uzavrele pruge izazvali dio manjih požara".
– Mi se na svoj način borimo i protiv piromana, kojih, očito, ima. U nedostatku čvršćih dokaza vodimo sa sumnjivcima ozbiljne razgovore. Rezultat toga je da je ovog ljeta bilo manje požara na lokacijama, gdje su prijašnjih godina bili gotovo svakodnevni – dodao je Dukić.
Pretpostavljamo da je ciljao na područje između Zatona i Srime, koje je minulih ljeta najčešće bilo meta piromana ili, ako hoćete, nepažljivih građana, a ove godine rijetko spominjano u vatrogasnim izvješćima.
 

JORDAN I DRAŽEN
Uzalud su bili napori dalmatinskih novinara da dođu do izjave legendarnog košarkaša Michaela Jordana, koji je prošlog tjedna jahtom krstario Dalmacijom. Da je Jordan bježao od bilo kakvog publiciteta, najbolje govori podatak kako svoj dolazak nije najavio ni bivšem suigraču Toniju Kukoču, ni drugom splitskom NBA-ovcu Dinu Rađi, a ni Draženovoj majci Biserki Petrović.
Vezivanje Jordanove cime na šibenskoj rivi neizbježno nas je podsjetilo na njegove komplimente košarkaškom Mozartu.
– Uživao sam igrajući protiv Dražena. Bio je velik igrač, nije se bojao nikoga. Kad bismo se sučelili, išao je snažno, a i ja protiv njega. Drukčije protiv Dražena nisi mogao. Iako je igrao kratko, ostavio je, po mom mišljenju, dubok trag u NBA-u – kazivao je Jordan poslije Draženove smrti.
 

POVRATAK NESVRSTANIH!?
Dva je zanimljiva šibenska komentara izazvalo predstavljanje indijskog nogometnog reprezentativca Sandesha Jhingana na Šubićevcu. Jedan sportski, a drugi pomalo politički.
– Indijac se ozlijedio već na prvom treningu, pa sve pomalo podsjeća na dolazak turskog košarkaškog reprezentativca Huseyina Besoka prije 17 godina na Baldekin. Turčin je jednako dočekan s velikom pompom, ali zbog ozljede nije odigrao praktički ni sekunde za Šibenčane – komentirao je kolega s HRT-a.
Istodobno, zabilježen je nešto otrovniji komentar, obojen pomalo politički.
– Sad bi poslije Indijca u Šibenik trebalo dovesti jednog egipatskog nogometaša, pa da na Šubićevcu barem malo oživi Pokret nesvrstanih. Poznata agenda Trećeg svijeta, kad su u naslovnim ulogama, osim Tita, bili indijski premijer Jawaharlal Nehru i egipatski predsjednik Gamal Abdel Naser – čulo se na presici.
 

TENA IZ MURTERA
"Hajde reci mi", zapjevala je šarmantna Tena Vodopija na ovogodišnjoj "Dalmatinskoj šansoni". "Hajde, reci mi jesi li ti iz Murtera?" To pitanje postavili smo spomenutoj pjevačici na festivalskoj presici.
– Doznala sam da je prezime Vodopija najčešće u Biogradu i Murteru. Skoknula sam do Murtera i upoznala obitelj Vodopija, koja drži slastičarnicu u središtu mjesta. Nisam sigurna da su mi rod, učinili su mi se bliski mom mentalitetu – odgovorila nam je Tena.
Tena Vodopija je, inače, magistrica marketinga, koja se "školovala uz glazbeni rad". Točnije, usporedo je studirala i zarađivala devize pjevajući na kruzerima.



















 

19. travanj 2024 15:34