StoryEditorOCM
ZanimljivostiIVO SVIRČIĆ ZALJUBLJEN JE U AMERIKU

Svirac ne miruje: Prva hrvatsko-američka spomen kuća bit će otvorena u Brodarici

Piše Joško Čelar
22. listopada 2019. - 11:04

Ni nakon deset godina od povratka iz SAD-a na rodnu Brodaricu, Ivo Svirčić poznat i kao Svirac - ne miruje.
Pošto je godinama opremao svoju kuću uspomena "Vremeplov" s više od 5000 fotografija i drugih eksponata vezanih za svoj boravak u SAD-u i putovanja svijetom kojeg je obišao kao pomorac, točnije, kao brodski kuhar, Svirčić sada priprema rekonstrukciju svoga mini muzeja i njegovu preobrazbu u svojevrsnu u spomen kuću.

 

 

Prostor od nekih 60-tak četvornih metara, uz ulaganje od 500.000 kuna i pomoć fonda američke Vlade i hrvatskoga Ministarstva kulture, trebao bi postati prvom hrvatsko-američkom kućom uspomena u Hrvatskoj. Nedavno je dobio i službenu obavijest da uputi zahtjev za potporu institucijama SAD-a preko veleposlanstva u Zagrebu, kao i iz hrvatskih resornih ministarstava radi financiranja projekta. Interijer postava uredit će stručnjaci šibenskoga Muzeja grada.

Strastveni kolekcionar

Kroz četiri desetljeća odsutnosti iz rodnoga kraja, Ivo Svirčić, više godina na službi u veleposlanstvu RH u Washingtonu kao domar, ranije vlasnik restorana u New Yorku, tijekom boravka u SAD-u i obilaska više od 70 zemalja svijeta, postao je strastveni kolekcionar golemoga fundusa tisuća fotografija, predmeta velike vrijednosti i povijesnih artefakata s raznih strana svijeta.

Na mnogim fotografijama je s poznatim povijesnim osobama, među kojima je bilo i američkih predsjednika, kao i hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, diplomati, znanstvenici, umjetnici i sportaši. Impresioniraju i modeli jedrenjaka po starim crtežima, brodovi kakvima su plovili Marko Polo, kristofor Kolumbo, James Cook. Mogu se vidjeti i vrijedni predmeti i artefakti iskopina s raznih strana svijeta i Hrvatske.

 

 

Za svoja kulinarska ostvarenja i sudjelovanja na izložbama i natjecanjima, Svirčić je dobio i posebnu plaketu "Atlanta“ za gastro- opremu "Hrvatske kuće“ u New Yorku. Predložen je i za Kongresnu medalju za zasluge SAD- a. Ima i američko državljanstvo.

- Želim da iza mene ostane nešto od onoga čime sam se susretao u životu, vidio i proživio. Kao moje viđenje jednoga vremena, otkako sam 1965. godine otišao u Ameriku, kaže Surčić, naravno, odjeven u "all american“ stilu.

Razgledali smo tu njegovu zbirku na zidovima buduće "kuće", na kojima više nema ni centimetra prostora za nove eksponate. Prostor se, naravno, ne može zamisliti bez američkoga bara, opskrbljenog dobrim pićima.

 

 

- Proširit ćemo prostor gdje je i kuhinja, a iz sadašnje zbirke ukloniti ono što sadržajno ne spada u zamišljeni postav, dodaje Svirčić, dok za štednjakom priprema pržene odreske goleme sabljarke...

Ulaz besplatan

- Tiskat ćemo prospekt, a ulaz za posjetitelje, što će ih slati i turističke agencije, neće se naplaćivati. Moći će ostavljati samo dobrovoljne priloge.

- Ove jeseni, zaključit će naš susret "Amerikanac s Brodarice“, letim još jednom preko Atlantika. Ondje, u New Yorku, Chicagu i San Franciscu, još ima onih s Brodarice s kojima sam proveo dio života u obje domovine"!

19. travanj 2024 23:54