StoryEditorOCM
ZanimljivostiŠtorije iz baula

Terezin raj od Skradina do Jadrije: svečano otvaranje velebnog mosta preko Krke uveličala je i čuvena pjevačica

Piše Joško Čelar
11. lipnja 2022. - 12:09

 

Most na autocesti pred vratima Skradina, dužine 391 metar, drugi takav kapitalni objekt na šibenskome području, nakon onoga na ušću Krke u Šibeniku, pušten je u promet 2005. godine.

Četiri godine kasnije, uz most je postavljen i Gospin kip. Ova nas priča vraća 23 godine unatrag, u prigodu svečanosti na velikome mostu na autocesti A1, pred Skradinom, Dalmatini.

Dana 24. kolovoza 2009. upriličeno je slavlje na kojem je gošća bila i Tereza Kesovija pri otkrivanju kipa Blažene Djevice Marije uz južni ulaz na most, njegove čuvarice i zaštitnice putnika.

Okupili su se predstavnici Šibenika, Skradina i drugih dalmatinskih gradova, crkveni dostojanstvenici i Vladini izaslanici.

Vidjeli smo, među ostalima, mons. Antu Ivasa, tadašnjeg šibenskog biskupa sa svojim gostima i brojne građane.

Nakon pozdravnih govora, u kraćem programu nastupila je i legendarna Tereza izvođenjem domoljubnih i duhovnih pjesama, okrunjenih čuvenom “Ave Marijom”.

Ne onom zabavnoga žanra talijanskog Tonyja Dallare, već pobožnom Gospinom pjesmom što se pjeva u svim našim crkvama. Nakon razgledanja objekta upriličeno je druženje gostiju u obližnjem restoranu uz most.

U našem susretu s Terezom prisjetili smo se njezinih koncerata u hotelu “Solaris” u Šibeniku, ali i u Vodicama i Primoštenu, gdje su je slušale tisuće turista.

- Ovo je pravi raj prirode koji dosad nisam obišla. Ali uvijek sam voljela doći u Šibenik, grad pisme i glazbe. Šetati njegovim starim kalama.

Ljeti se okupati na Jadriji - rekla nam je tada pjevačica, uz njezin nezaboravan široki osmijeh.

Dovršetak tog armiranobetonskog diva iznad krškog kanjona, koji spada među veće takve mostove u Europi, a rasponom luka od 204 metra, nakon izgradnje Krčkog, Paškog, oba maslenička i Šibenskog mosta zaokružena je suvremena glavna prometna infrastruktura u Dalmaciji i njezina povezanost s ostatkom Hrvatske.

24. travanj 2024 00:45