StoryEditorOCM
ZanimljivostiPun pogodak

Suzy Josipović Redžepagić o premijernome Šibenik spring festivalu: Vraćamo se i dogodine s još većim brojem ugostitelja i filmovima o hrani

Piše Branimir Periša
17. lipnja 2021. - 10:42

‘Mama zna’ naziv je kuharice s najvećom prođom na tržištu u novije vrijeme, a da njezina autorica, Suzy Josipović Redžepagić i inače pogađa u sridu pokazala je premijernom organizacijom gastronomskog Šibenik spring festivala u Šibeniku prošloga tjedna.

Spoj dobre ulične hrane, street fooda šest lokalnih restorana i probrane glazbe u srednjem dijelu perivoja Roberta Visianija potrajao je od utorka do subote, a sudeći po mnogobrojnim posjetiteljima svih naraštaja koji bi navečer pohrlili u đardin nakon epidemioloških uskrata željni druženja, điravanja i dobrog zalogaja uz piće, organizatorica više nimalo ne dvoji da su joj, što se tiče Šibenčana, sva svjetla zelena.

Ne samo da se sa Spring festivalom u đardin vrati dogodine, nego da, kako najavljuje, u jesensko vrijeme organizira još jednu priredbu te poveže hranu i filmove o hrani. To bi bio upravo gradski festival za lokalne ljude, za 'ekipu', a ne za turiste, slično kako je Suzy osmislila Food film festival u Zagrebu, gdje se građani već godinama okupljaju gledati filmove o hrani koju onda mogu naručiti u ugostiteljskim kućicama i blagovati na zrinjevačkom travnjaku, kao da su na pikniku.

Proljetna Adventura

Potom bi đardin i Šibenik sredinom prosinca uplovio u Adventuru, manifestaciju u danima Adventa po kojoj se Šibenik pročuo i zbog koje su sami Šibenčani Spring festival spontano prozvali 'proljetnom Adventurom', kaže Suzy Josipović Redžepagić. Njezina Grupa S2 već godinama priređuje slične festivale poput spomenutog Food film festivala Zagreb, Gastro music festa Zagreb, Beats&Bites te Split spring festivala.

Suzy Josipović Redžepagić doživjela je od Šibenčana u danima trajanja festivala sve same pohvale, no i ona uzvraća komplimentima na jednak način. Suzy i Šibenik, vole se javno i neskriveno već godinama.

- Vjerovala sam u Šibenčane, znala sam da će izaći u svoj đardin i nisam pogriješila. Šibenik naprosto obožavam, kao i Primošten gdje godinama ljetujem. Priređivala sam ‘Brod ljepote’ 15 godina, a Šibenik je bio neizbježna luka. To je moj drugi grad, poslije Zagreba, grad bogate kulture i povijesti. Hvalim ga na svakom koraku i ovdje se svi trude da iz dana u dan bude što ljepši i bogatiji sadržajima. JU Tvrđava kulture, obje turističke zajednice, gradska uprava… Bilo bi daleko teže prirediti ovaj festival da Grad nije osigurao kućice za ugostitelje po simboličnoj cijeni, kaže Suzy Josipović, presretna što se Šibenik spring festival održava na tako lijepom mjestu kao što je Perivoj Roberta Visianija.

Pristupačne cijene

Znalačkom oku nekadašnje manekenke, osnivačice Zagreb fashion weeka nije promakla ljepota i elegancija šibenskih djevojaka i dama svih dobi koje su izašle na festival, a vrlo je zadovoljna s ponudom u kućicama. Ugostitelji su se potrudili za pristupačnu cijenu ponuditi odlična jela te se moglo blagovati sendviče od tune ceviche u tacosu ili porchettu u somunu što je nudio šibenski Pjat; Festina lente pripremala je sočne burgere, pečena pileća krilca i upravo izvrsan pulled pork, hvali Suzy tu svjetski poznatu svinjetinu pečenu u marinadi satima na niskoj temperaturi. Ona je ipak najviše uživala u friganim skradinskim ćokalicama koje je nudio bistro Pucalina, također i maništron od sipe, janjetinu a la Pucalina, teleći gulaš, šibensku gibanicu...

Nije bila zanemarena niti ponuda zdravih, svježe cijeđenih voćnih sokova, frapea i smoothieja što je nudila karoca iz Srime, a dubravska konoba Lola plijenila je pažnju s tradicionalnim dalmatinskim zalogajima od domaćeg sira, pršuta i maslina. I dakako, Yum, šibenska slastičarnica s inovativnim slasticama od kojih je Suzy Josipović osvojila šibenska katedrala, prava slastičarska majstorija.

- Sve su to prokušani, dokazani ugostitelji, a poanta festivala je približiti ponudu vrhunskoga restorana nekome tko inače ne zalazi u restorane, da ipak proba nešto iz jelovnika za dostupnu cijenu, Zagrebački El Toro ili Maredo, kada izađu na festival imaju takvu, posebnu ponudu, jednako i Šug, Bepa ili Bocceria u Splitu. I svi približe svoju ponudu široj publici tako da košta najviše 50-tak kuna, objašnjava Suzy Josipović Redžepagić credo svojih festivala. Sve su kućice bile okićene cvijećem, a oko njih bio je aranžiran ugodan prostor za sjedenje od maštovito složenih drvenih paleta, s najljepšim kantunima đardina za fotografiranje

- Ove godine bilo je šest ugostitelja, a dogodine bih Šibenik spring festival dvostruko proširila i na prostor donjeg dijela parka. Dakle, 10-12 kućica, a nastojat ću privući više lokalnih OPG-ovaca, te lokalne vinare. Sada nas je pratila jedna naša velika vinarija, no vinari iz šibenskog kraja pokazat će najbolje što imaju, to žarko želim, veli Suzy Josipović Redžepagić.

Otkriva da se festival trebao održati u svibnju prije oštrije sezone, no zbog epidemioloških prilika odgođen je za lipanj. Zato nisu mogli sudjelovati još neki izvrsni restorani, poput kornatskoga Opata, primoštenskog Mediterana, te murterinskih Bobe i Fine fooda.

- U lipnju se njima već zakuhalo. Srećom za njih, puni su posla, pa ih očekujemo dogodine u svibnju, najavila je Suzy, i sama vrsna kuharica i gurmanka. Pa je li onda čudo da od šibenskih znamenitosti najradije posjećuje Pijacu i u Primošten se vraća s boršama dobre zeleni…

19. travanj 2024 12:33