StoryEditorOCM
ZanimljivostiDelicija naših otaca

Simbol tradicije i stil života: Pršut je kod nas puno više od namirnice, Evo kako ga rezati, sljubiti s vinom i kombinirati s drugom hranom

Piše šibenski.hr
20. svibnja 2019. - 21:46

Danas je na tvrđavi Barone održana radionica pod nazivom Pršut – delicija naših otaca na kojoj su sudjelovali učenici Turističko – ugostiteljske škole Šibenik: kuhari, konobari i hotelijeri pod vodstvom svojih mentora i uz asistenciju pršutara i vinara.

Radionica je održana u organizaciji Turističko – ugostiteljske škole u suradnji s Udrugom pršutara, a podršku projektu svojim prisustvom dao je i župan šibensko - kninski Goran Pauk, koji se okupljenima obratio u ime osnivača škole.

 

 

„U našoj županiji pršut je puno više od namirnice. To je ovdje simbol tradicije i stil života, karakterističan za naše podneblje. Uz fetu pršuta obilježavamo sve važne događaje u životu. Naša delicija posebno je na važnosti dobila otkako je Drniški pršut dobio zaštitu geografskog podrijetla na EU razini u čijem procesu je Županija od početka sudjelovala. Uz naša vina i kvalitetu naših ugostitelja, mogu reći da imamo fantastičan proizvod, koji možemo ponuditi našim turistima, ali i proizvod koji sigurno čeka i bogato Europsko tržište.“ kazao je župan te poželio sudionicima radionice puno uspjeha.

Prisutne je pozdravila i ravnateljica Turističko – ugostiteljske škole Senka Dodig, a na radionici su sudjelovali Drago Pletikosa, predsjednik Udruge pršutara i Zvonimir Marin, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta, te vinar Ante Sladić.

 

 

Učenici su se tako educirali se o pravilnom rezanju pršuta, te kako sljubiti pršut s vinom, nakon čega su pod nadzorom svojih mentora kombinirali pršut s drugim namirnicama, što su prisutni imali prilike degustirati.

Turističko – ugostiteljska škola, uz svoju uobičajenu odgojno – obrazovnu djelatnost, sudjeluje u čitavom nizu izvannastavnih aktivnosti. Škola je poznata po uspjesima u brojnim natjecanjima i projektima kao što su: Gastro, Biser mora, Bakalarijada, Bura kup.

 

 

16. travanj 2024 13:56