StoryEditorOCM

Sijećanje na kornatsku idilu i prije proglašenja otočja nacionalnim parkom

Piše i snimio Joško Ćelar
16. siječnja 2022. - 17:30

Kornatsko otočje bilo je široko poznato po svojoj prirodnoj atraktivnosti, ali i po ljudima koji su na njemu prebivali, većinom stare ribarske obitelji, mnogo prije negoli je 1980. godine proglašeno nacionalnim parkom.
Arhipelag su posjećivali brodovi na krstarenju s turistima kojih je i tada bilo, izletnici iz Šibenika i cijele Dalmacije, gdje su mogli dobiti i smještaj u ribarskim kućama.

Ipak, Kornatima su najviše krstarili ribari, ponajviše oni s otoka Murtera koji na Kornatima imaju svoje posjede.
Sedamdesetih godina prošloga stoljeća obilazili smo Kornate s aktivistima tadašnjeg Turističkog saveza koji je znao upriličiti i susrete novinara na Ravnom Žaknu pri ulasku u arhipelag kraj Opata, južne punte samog otoka Kornata.

I danas se sjećamo druženja u restoranu na Žaknu koje je vodilo murtersko hotelsko poduzeće "Slanica", kad smo ondje zatekli ribare iz Kali s Dugog otoka. Svoju su koću ostavili na sidru pred uvalom, a oni su donijeli naručenu ribu. Bilo je to doba kad je takav ribolov u tim (kasnije zaštićenim) vodama bio dopušten.

Dok je osoblje restorana uz more čistilo tek ulovljenu ribu, posada koće se opustila uz šank. Sjećamo se i pjesme koju su tada pjevali: "Lipo li je misto ča se zovu Kali…" Milozvučna, nostalgična melodija ribarskih morskih vukova.
U razgovoru s njima, sjetili su se i vremena kad je slavna Maria Shell ​1962. godine u Kornatima snimala film "Razbješnjeno more". S onim pravim kamenim "kulisama" drevnih utvrda koje i danas stoje uvrh otoka Mana, baš kao neki memento.
Prisjećamo se i stranih (avan)turista koji su Kornate i Murter doživljavali kao svoj drugi dom i ondje boravili veći dio godine.

Poput Nijemca Karla sa suprugom Ushi koje smo poznavali. Sve do onog nesretnog događaja kad je Karlo tragično stradao te pao sa svoga broda, ne u more nego – na kraj!

Pamtili su ga mnogi, posebno oni s kojima je redovito sjedio u murterskom restoranu "Jadran".
Usprkos svemu, Kornati su do danas, sa svim mijenama koje ih prate, ostali magičnim životnim prostorom predivne prirode i mora za sve koji su ih ikad vidjeli. Zato i ovu priču možemo završiti usklikom pučkog pjesnika, Murteranina Ivana Šikića Balare: "Kornati, okrunit ću se vama!"

20. travanj 2024 15:51