StoryEditor
ZanimljivostiInstalacija na rivi

Šibenski umjetnik na stepenice ispred katedrale postavlja repliku prve filmske kamere! Lokacija nije odabrana slučajno...

Piše šibenski.hr
28. travnja 2021. - 16:19
Nikša Stipaničev/Cropix

Sutra, u četvrtak u 10 sati, na rivi ispred stepenica katedrale sv.Jakova biti će postavljena instalacija – replika prve filmske kamere koja je na datum 28./29. travnja prije 123 godine snimila najstarije filmske kadrove iz ovog dijela Europe.

Lokacija instalacije nije izabrana slučajno, naime, na osnovu pregledanih filmskih zapisa, zabilježeni kadrovi snimljeni su točno sa navedene lokacije na šibenskoj rivi.

Priča koja stoji iza same inicijative postavljanja instalacije je jako zanimljiva i htjeli bi vam je pobliže objasniti. Naime, do 2005. godine u hrvatskoj kinematografiji je zabilježeno da je najstariji filmski zapis sa prostora Republike Hrvatske, a i ovog dijela istočne Europe, snimka pod nazivom „Šibenska luka“ iz 1904. godine, djelo engleskog snimatelja Franka Mottershowa. Tako je bilo zapisano u povijesnim knjigama, Hrvatskom audio vizualnom centru (HAVC) i Hrvatskoj kinoteci sve do 2005. godine kada profesor sa Akademije dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu, prof. Enes Midžić sasvim slučajno pronalazi na internetu čudan naslov „Salut dans les vergues de Alexandre Promio, Sibenik, 28.ou 29.avril 1898.“. Profesor Midžić potom odlazi u Pariz i u društvu Lumiere pronalazi sedam kratkih filmova .

Filmovi „Pozdrav s jarbola“, „Dolazak i sidrenje broda“, „Priprema za boj“, „Regata (prolazak), „Regata (povratak)“ snimljeni su u luci Šibenik jer se na njima vidi prepoznatljiv krajobraz Martinske i Šibenskog zaljeva, izuzev na filmu „Priprema za boj“. Film „Priprema za boj“ snimljen je na jednom od dva broda koji se u ostalim filmovima vide u kadru, pa je pretpostavka da je i taj film snimljen u šibenskoj luci.

Pronađeni filmovi su najstariji sačuvani filmski zapisi na prostoru Hrvatske i ovog dijela istočne Europe.

Autor Zoran Lučić Luca na ovaj način želi obilježiti taj događaj, te označiti mjesto koje je važno za hrvatsku povijest i kulturu, a posebno za Šibenik.

Otvaranjem ove instalacije najavljuje se tema ovogodišnjeg projekta autora Zorana Lučića Luce i TZ grada Šibenika -manifestacije „Light is life“ , a ona je „Film kao svijetlo“.

28. travanj 2021 17:03