StoryEditorOCM
Zanimljivostisjajan uspjeh

Šibenski kvizaši među najjačima u državi: ‘Naš projekt lige za srednjoškolce ‘zapalio‘ je cijelu Hrvatsku!‘

Piše Toni Veljača
26. listopada 2022. - 17:04

Kada je skupina entuzijasta i zaljubljenika u kvizove, oformljena oko Kviz udruge Šibenik, a u suradnji sa šibenskim srednjim školama, prije nešto više od dvije godine započela projekt kviz lige za šibenske srednjoškolce, vjerojatno nije mogla ni slutiti da će projekt, u vrlo kratkom vremenu, dosegnuti nacionalnu razinu.

Rezultat rada šibenskih kvizaša, koji slove za jedne od jačih u državi, je nacionalna liga za srednjoškolce, koja će ovog četvrtka, kada se održava prvo kolo natjecanja, okupiti preko 900 srednjoškolaca.

- Moram priznati da nas je broj prijavljenih - apsolutno šokirao – kazuje nam Krešimir Škugor, jedan od organizatora i član Kviz udruge Šibenik (KUŠ).

Brojke su doista impresivne. Na prvo izdanje Nacionalne kviz lige, prijavilo se gotovo 200 ekipa iz 48 gradova, odnosno 13 županija. Veseli i činjenica da će na natjecanju sudjelovati i jedna škola iz Bosne i Hercegovine, gimnazija iz Širokog Brijega.

- Podatak koji je posebno zanimljiv, je da su nam se javile male sredine, gradovi kao što su Dalj, Čabar, Delnice ili Buzet – dodaje Škugor – s druge strane, veliki gradovi, poput Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke, koji imaju razvijenu kviz scenu, su prijavile znatno manji broj ekipa.

image

Krešimir Škugor, voditelj nacionalne kviz lige za srednjoškolce

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Inače, kviz scena u Krešimirovom gradu postoji već desetak godina, a nakon desetljeća aktivnog igranja, rodila se zamisao o pokretanju Udruge. KUŠ je napokon i osnovan, 2018. godine. Godinu nakon nastala je ideja, koja će, pokazalo se, već u prvoj godini održavanja, okupiti preko tisuću sudionika.

- Svi ljudi koji su uključeni u ovaj projekt su volonteri. Od srednjoškolskih profesora koji su doista podmetnuli leđa da bi se ovo organiziralo, do članova Udruge, među kojima moram spomenuti Zorana Eraka, predsjednika Udruge, Dina Bartulovića i Gorana Milića. To je nekakva jezgra entuzijasta koja kroz kviz natjecanja nastoji obogatiti sredinu u kojoj živi. To nas je u konačnici i motiviralo – kazuje nam Škugor.

Par riječi i o samom natjecanju. U planu je naime održati osam kola. Kvizovi će se prenositi uživo iz Kuće umjetnosti Arsen dok će se finale, predviđeno za ožujak sljedeće godine, održati u Šibeniku.

- Natjecatelje smo podijelili na divizije, odnosno skupine podijeljene prema nekakvoj geografskoj pripadnosti. Kvizovi se sastoje od ukupno 24 pitanja, podijeljenih u tri grupe a sastavljaju ih članovi KUŠ-a. Imamo mnogo ideja što se tiče organizacije finala, razrađujemo ih ali ono u što sam siguran je da će biti spektakularno – ističe Škugor.

Spomenimo i to da su pitanja s kojima će se suočiti srednjoškolci, prilagođena školskom kurikulumu.

- Pitanja koja će dočekati natjecatelje su zapravo autorska djela, mislim da je potrebno jedno posebno umijeće kod sastavljanja kviz pitanja, koje u konačnici treba biti intrigantno, jasno ali što je najbitnije – zanimljivo – dodaje Škugor, pritom ističući da se kviz pitanja unaprijed pripremaju.

- Ništa ne prepuštamo slučaju, nulto kolo natjecanja, koje smo održali sredinom listopada, pokazalo nam je da možemo odgovoriti na tehničke zahtjeve koje organizacija ovakvog natjecanja zahtjeva. To nam je bio nekakav test, prošlo je odlično i evo, željno očekujemo početak natjecanja – zaključio je Škugor.

02. svibanj 2024 09:57