StoryEditorOCM

Šibenski festivali nakon muke s koronom vraćaju se u normalan ritam: očekuju se puna gledališta na niz pozornica po gradu

Piše Marija Lončar
22. travnja 2022. - 12:11

Festivali u Šibeniku, nakon dvije godine življenja pod koronom i epidemiloškim mjerama, borbe sa srezanim budžetima i desetkovanim gledalištem, polako se vraćaju svom normalnom ritmu ili ga takvim barem priželjkuju organizatori.

Festivalsku sezonu u gradu podno Šubićevca otvara najstariji dječji festival u državi – Međunarodni dječji festival koji ove godine broji 62. izdanje, a održat će se od 18. lipnja do 2. srpnja. Ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić ističe kako će program uskoro biti predstavljen javnosti, a uz ljetnu pozornicu kraj katedrale sv. Jakova te programe po ulicama i trgovima, predstave će se ponovo igrati i u kazalištu što za vrijeme korone i mjera koje su bile na snazi protekle dvije godine nije bilo moguće.

- Za sada mogu reći da će 62. MDF svečano otvoriti hrvatska glazbena premijera koja se radi posebno za festival, ali za sad neka još ostane tajna tko je radi. Zatvaranje će također biti u hrvatskoj produkciji, a očekuje nas sličan broj inozemnih predstava i izvedbi kao i lani. Ukupnu količinu programa diktiraju ne samo sredstva nego i kvaliteta produkcija koja je u posljednje dvije godine znatno smanjena, jer se rade manje produkcije. Posljedice korone, kada je riječ o predstavama koje nama trebaju za MDF sigurno će se osjetiti. Ove se godine navršava i 45 godina kontinuiranog filmskog programa na MDF-u što ćemo posebno obilježiti. Mogu najaviti i otvaranje suvenirnice MDF-a gdje će se moći kupiti različiti artikli za uspomene s festivala a koji će biti dostupni tijekom cijele godine i na web shopu – govori Bilić napominjući kako je MDF na povratku u normalu, nakon uvjeta rada nametnutih koronom, dočekao val poskupljenja zbog čega su znatno porasli troškovi prijevoza, smještaja, hrane i drugih organizacijskih troškova što je uvelike opteretilo festivalski proračun.

Da će se ipak lakše disati, a publika u velikom broju opet vratiti na Tvrđavu sveti Mihovil i Barone, vjeruje ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

- U prodaji je konačno puni kapacitet Sv. Mihovila. Uz niz domaćih i stranih imena na tvrđavama, idemo treći put s našim Let's Rock festivalom na koji smo itekako ponosni jer je rođen usred pandemije i te je 2020. godine bio prvi koji se održao u cijeloj Hrvatskoj. Na treće izdanje Let's Rocka dovodimo odlične mlade bendove koji će dva dana svirati na trima pozornicama. Jako smo entuzijastični po pitanju Let's Rocka, jer je to festival koji predstavlja hrvatsku mladu urbanu glazbenu scenu, najčešće nezavisne kantautore, sjajne talente i bendove. Od festivala, i ovog ljeta nastavljamo partnerstvo sa Šibenik Dance Festivalom a od koncerata moram istaknuti Lorde, za čija su dva koncerta ulaznice rasprodane u rekordnom roku, Jacka Savorettija i King Gizzard & the Lizard Wizzard – kazala je Barišić Bačelić napominjući kako će živo biti i na Tvrđavi Barone gdje će se i ovo ljeto nastaviti filmske večeri na otvorenom, program koji je već odavno stekao kultni status i brojnu vjernu publiku.

Druga polovica srpnja rezervirana je pak za Međunarodni festival animacije i stripa – Supertoon. Mala loža, skaline na Gorici, Galerija sv. Krševana i Perivoj Roberta Visiania i ove će godine od 18. - 22. srpnja postati mjestom okupljanja ljubitelja kratkog animiranog filma koji je imati priliku vidjeti nekoliko stotina izabranih naslova domaće i svjetske produkcije. Supertoon je, valja i to reći, jedini šibenski festival na kojem nema blagajne i svi programi su besplatni.

U posljednjem tjednu srpnja, od 25. - 30. srpnja, Šibenik će se rasplesati. Vrijeme je to Šibenskog plesnog festivala (Šibenik Dance Festival), manifestacije koju je prije 11 godina pokrenula Zorana Mihelčić voditeljica Plesnog teatra Sjene, ponukana i time što su gostovanja plesnih predstava, osobito inozemnih, u Šibeniku do tada bila rijetkost. Festival otvara predstava Ramazuri u izvedbi Eva Duda Dance Company iz Mađarske, a u Šibenik stižu i plesači iz SAD-a, Izraela te Srbije. Svoju gala večer imat će i solisti HNK Split te Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

- Festival odlikuje raznovrstan program, rastuća senzibilizacija publike za ovu vrstu umjetnosti te okuplja umjetnike različitih plesnih estetika i generacija. I u pandemijskim vremenima održao je kontinuitet te postaje prestižan nacionalni kulturni događaj zahvaljujući upornosti i entuzijazmu malog organizacijskog tima SDF-a, potpori JU Tvrđave kulture, Ministarstva kulture i jedinica lokalne samouprave. Jedno od važnijih obilježja ŠDF-a je njegov međunarodni karakter. To je mjesto susreta mladih umjetnika i iskusnih profesionalaca iz cijelog svijeta – istaknula je Mihelčić.

Glavne festivalske pozornice i ove su godine Tvrđava sv. Mihovila i Barone, dok će se revijalni plesni program za mlade održavati na Poljani, Trgu Republike Hrvatske te, od ove godine, ispred kluba Azimut. Popratni program obuhaća plesne edukacije, dječje matineje i radionice, izložbe i panel diskusije.

A kada se plesni dojmovi slegnu, probudit će se dalmatinska šansona. Direktor 25. Večeri dalmatinske šansone (19. - 20. kolovoza) Branko Viljac možda još sanja svekolike organizacijske muke u neizvjesnim pandemijskim danima, mjerenje udaljenosti između gledatelja, Covid-potvrde i testove na ulazu u gledalištu. Ove godine, kaže, nakon ukidanja svih tih mjera, za jubilarno 25. izdanje očekuje puno gledalište i pravi festivalski šušur. Vraća se i Večer starih skladbi, koja će biti u znaku istaknutog skladatelja Dušana Šarca, ujedno i umjetničkog direktora Šansone.

- Festivalskom ozračju svakako će pridonijeti i ponovno održavanje dviju festivalskih večeri. Od ove godine u prvoj večeri započinjemo i s novim glazbenim ciklusom – autorskim večerima. Organizacijski odbor odlučio je tako prvu autorsku večer posvetiti maestru Dušanu Šarcu koji ove godine obilježava 60 godina skladateljskog i umjetničkog rada te 80 godina života. Biti će to večer puna emocija uz izvođenje nekih od njegovih najboljih i najpopularnijh skladbi s okusom Mediterana i Dalmacije. Šarac je autor i četiriju himni: grada Šibenika, Omiša, legendarne 113. šibenske brigade, a uz Arsena Dedića i himne navijača KK Šibenka, kao i neslužbene himne Dalmacije "Dalmacija u mom oku" u izvođenju Mate Miše Kovača – kazao je Viljac uvjeren kako će popularnosti i slušanosti šibenske Šansone pridonijeti i Večer novih skladbi za koju prijave još traju, a na kojoj su do sada nastupili mnogi poznati hrvatski izvođači, kantautori i klape.

25. travanj 2024 05:39