StoryEditorOCM
Zanimljivostiyoutube zvijezda

Sašina kuhinja postala svjetski hit: Najviše mogu zahvaliti mojoj teti Mariji iz Vodica i pokojnom tetku Krešimiru iz Promine!

Piše Šibenski.hr
23. prosinca 2020. - 18:32
Sasa Vukić, kuhar amater koji svoje recepte objavljuje u video klipovima a prati ga milijunska publika iz 200 zemaljaRobert Fajt/Cropix

Njegova stranica na Facebooku, Instagram i YouTube imaju više od milijun pratitelja. No, on ih, kaže, ne smatra samo pratiteljima, već i virtualnim prijateljima. Često s njima komunicira, a na pitanja u inbox, baš uvijek odgovori, čim ima vremena.

Kuhanje mu nije bio primaran posao, ali ljubav prema kulinarstvu oduvijek je postojala. Prvo jelo bilo mu je - sendviči s piletinom - priča Saša Vukić za 24 sata.

Prije više od 20 godina u Berlinu je radio u restoranu.

- Tu najviše mogu zahvaliti mojoj teti Mariji Vulić iz Vodica i sada na žalost pokojnom tetku, profesionalnom kuharu Krešimiru Vuliću iz Promine (Oklaj, Drniš) koji su mi omogućili da kuham kod njih u restoranu u Berlinu. Restoran se nalazio kraj aerodroma Tegel i tamo sam se zaista znao naraditi, obzirom na koncentraciju ljudi. Počeo sam s pranjem suđa, zatim su me prebacili na salate, da bi na kraju samostalno pripremao sva jela koja je restoran imao u ponudi. Najviše sam volio spremati a la carte, jer se dozvoljavala kreativnost bez nekog specifičnog i školskog protokola - kaže Saša koji je rođen u Berlinu, ali se vratio u Hrvatsku.

Ipak, život ga je odveo u sasvim drugom smjeru jer je do Sašine kuhinje, petnaestak godina radio na najvišim funkcijama u tvrtkama, nekoliko najvećih automobilskih brendova u svijetu. 

- Inače sam nakon bio-kemijsko tehnološke škole završio i za računalnog operatera u privatnoj školi u Karlovcu. Odnedavno sam kuhar i službeno po zanimanju, obzirom da sam prije otprilike pola godine položio s odličnim uspjehom. Ovim putem pozdravljam i Zdravka Torbicu iz Trgovačko ugostiteljske škole Karlovac, koji je u našu zadnju školsku godinu uložio priličan trud i znanje, vješto balansirajući predavanja s obzirom na znanu situaciju - ističe Saša.

Nakon što je napravio službenu stranicu na Facebooku, otvorio je i YouTube kanal pa službenu web stranicu gdje se uz video nalazi i pisani recept te postupak s bitnim elementima i savjetima koji nisu stali u video, ali i popis sastojaka, kako netko ne bi morao prepisivati količine iz videa.

- Počeci su bili strašni, ne želim se toga ni prisjetiti. Ako bi povukao neku paralelu, kada sam otpakirao svoju prvu kameru i stavio bateriju, to je bilo kao da bi ispred automehaničara stavili set za šminkanje. Znam da sve te tipke nečemu služe, ali ne znam čemu. Polako sam se educirao na internetu kroz razne video tutorijale. I dan danas učim pet godina kasnije - govori.

Za jedan video koji traje tri minute je potrebno oko dva dana ili oko 18 sati posla, objasnio nam je Saša, ali pod uvjetom da znate što radite. Sve ovisi o tome koliko je recept kompleksan.

- Ponekad je za video recept potrebno i mjesec dana, pogotovo ako je  neki recept na četiri načina. Sada sam već i uhodan, imam određene vještine i znanja, ali u početku sam jedan kratak video radio do sedam dana - dodaje.

Dosad je napravio više od 1000 video recepata koji u prosjeku traju pet minuta. No, to je montiran sadržaj, odnosno kompletiran video recept s titlovima. Što se tiče pregleda, na YouTubeu ih je biše od 130 milijuna, odnosno više od 5 milijuna sati gledanja.

- Usprkos ogromnom broju pratitelja, čak 10 puta je veći broj onih koji uopće nisu moji pretplatnici, a gledaju moje video recepte. Sve više je onih koji kod pretraživanja recepata u tražilici uz ime jela, sastojka ili namirnice dodaju 'sašina kuhinja' da vide kako je nešto meni ispalo. Moji pratitelji su 85% žene. Najveći broj pratitelja je iz Hrvatske, više od 60%. Iz okolnih zemalja regije i dijaspora je oko 30%. Ostalo su stranci iz svih dijelova svijeta, skoro 10% onih koji vjerojatno ne znaju pronaći Hrvatsku niti na karti - priča Saša za 24 sata i dodaje kako ima i neugodnih iskustava.

- Zadnjih nekoliko mjeseci su se pojavile lažne stranice na Facebooku. Skinu moje fotografije sa stranice i naprave lažnu stranicu sličnog imena kako bi se predstavljali kao ja. Komentiraju mojim pratiteljima koji su podijelili moj recept da su osvojili nagradu i traže ljude podatke te brojeve kartica. Na žalost ima onih koji te podatke daju i budu pokradeni - ističe.

Važan dio Sašine kuhinje, ali i glavni degustatori su supruga Tihana s kojom je 14 godina u braku te njihovo troje djece - Nika, Luka i Lora.

- Naravno, otkad smo u braku, samo ja kuham. Puno smo toga svi prošli, uspona, padova, svađa, mirenja, odricanja, napora da bi srećom, eto sve leglo na svoje mjesto. Svi smo mi ljudi od krvi i mesa, a moja obitelj mi je najveća potpora. Danas je kuhanje meni više od života... Da ne govorim o produkciji, montaži i svemu ostalome - ispričao je i dodao kako hranu koju pripremi voli podijeliti s prijateljima i užom obitelji.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

16. travanj 2024 17:13