StoryEditorOCM
Zanimljivostipravi izbor

Redovita konzumacija ove skromne ribe zaštitit će srce i mozak od propadanja. Odličan odabir i lako se sprema

Piše Ana Špoljarić/Živim
18. studenog 2023. - 13:05

Oslić je poznat po svojoj velikoj dostupnosti tijekom cijele godine, relativno je povoljan te će ga mnogi odabrati za svoj obrok. Čak i oni koji nisu preveliki ljubitelji riba, međutim, svjesni su hranjive dobrobiti. Oslić je, među ostalim, čest odabir i zbog činjenice jednostavnog odvajanja kosti od mekog, bijelog mesa, a uz to je blago slatkastog okusa što godi mnogim nepcima.

Ova se riba u kulinarstvu priprema na razne načine; kuhana, na roštilju, pržena ili u pečena. Uz maslinovo ulje, crni papar, sol te limun kao osnovni dodaci marinadama te ostali aromatični začini i raznoliko povrće savršen su prilog ovoj ribi iznimne nutritivne vrijednosti, piše Živim.

Što sve čini oslića pravim izborom?

Nekoliko je razloga koji čine ovu ribu dobrim izborom. Spomenut ćemo njih šest:

Malo kalorija

Prema nutritivnim vrijednostima, 100 grama oslića sadrži 90 kilokalorija (kcal). Za usporedbu, ista količina svinjetine sadrži 260 kcal.

Selen

Ova je riba dobar izvor selena, mikronutrijenta važnog za imunosni sustav. Također, ima antioksidativna, zaštitna i protuupalna svojstva. Porcija oslića osigurava gotovo polovicu preporučene dnevne vrijednosti selena.

Magnezij

Oslić obiluje magnezijem koji pak ima veliku ulogu u pravilnom funkcioniranju mišića i živaca.

Vitamin B12

Riba je odličan izvor vitamina B12, nutrijenta koji je ključan za metabolizam stanica i rad živaca. Dok ga većina drugih vrsta mesa također može osigurati, oslić se pokazao dobrom, niskokaloričnom alternativom.

Proteini

Porcija oslića od 100 grama osigurava oko 18 grama proteina, što je oko 15 posto preporučene dnevne vrijednosti. Proteini čine strukturne komponente stanica, tkiva, enzima i organa našeg tijela.

image

Raw fish hake. Background of straw and a board. Lemon, spices, olive oil.

/Shutterstock

Omega-3 masne kiseline

Riba je poznata kao jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, poznatijih i kao dobre masti. Iako ove kiseline možemo dobiti iz drugih izvora kao što su orasi, plodovi mora i riblje ulje i dalje su najbolji načini za dobivanje preporučenog unosa.

Konzumiranje omega-3 masnih kiselina dovodi do smanjenog rizika od pojave kardiovaskularnih bolesti i krvnih ugrušaka, a također je ključna za snižavanje krvnog tlaka. Uz sve navedeno, ove dobre masnoće imaju protuupalna svojstva i sprečavaju stvaranje plaka u arterijama. Također mogu ojačati zdravlje mozga.

Ima li oslić negativnu stranu?

Važno je napomenuti da iako je oslić uglavnom siguran za jelo, ipak sadrži nešto žive, metala koji može oštetiti pluća i bubrege ako se uzme u velikim količinama. Ribe apsorbiraju živu kada plivaju u vodi koja ima povećanu količinu ovog metala uglavnom zbog ljudskih aktivnosti poput spaljivanja otpada.

Ipak, poznato je da oslić ima niske razine žive. Količina od 100 grama sadrži samo između sedam i 38 miligrama. Iako se ova količina žive smatra sigurnom za većinu populacije, trudnice, starije osobe bi mogle potražiti savjete od liječnika i stručnih osoba.

27. travanj 2024 00:03