StoryEditorOCM
ZanimljivostiŠIBENSKI MEMENTO

Prvo na ručak u ‘Rivijerin‘ restoran a nakon toga, kupanje na Skradinskom buku. Evo kako se nekoć provodilo vrijeme na slapovima Krke

Piše Joško Čelar
6. svibnja 2023. - 15:39

Šibenčani su godinama, od pedesetih nadalje, često čekali priliku da za vrijeme nekog praznika ili blagdana odu na izlet na slapove Krke. Na uživanje u prirodi, ali i u dobroj spizi.

Ustalio se običaj da za svibanjskih praznika, 2. svibnja, idu besplatno u krcatim autobusima na masovnu feštu na slapove, davno prije negoli će rijeka Krka postati nacionalnim parkom.

Prvo kupanje

Upravo u to vrijeme u Skradinskome buku mogli su se vidjeti i prvi lokalni kupači iz Lozovca, Skradina, ali i odvažniji Šibenčani. Voda pod slapovima u to vrijeme još je bila vrlo hladna.

Ali, imalo se čime zatopliti tijelo. Spiza iz “Rivijerina” restorana, koji odavna više ne postoji – svježe pastrve iz bazena, čak i jastozi, domaća janjetina s ražnja uz skradinsku žutinu – bila je pravi melem za prazničko uživanje. Uz izvrsno osoblje Ćale i Kundida, majstora od kužine.

Jednoga svibanjskog praznika osamdesetih godina, na slapovima se našao i Silvije Hum, poznati zagrebački televizijski voditelj. S njim smo se družili na terasi restorana kad je s ekipom došao praviti reportažu, u koju je s nekoliko kadrova uključio i nas.

Promijenjena slika

Kasnijih godina, prvosvibanjske slike su se sa slapova Krke korjenito izmijenile. Nestalo je negdašnjih prazničkih masovnih bančenja, sve se promijenilo. Osim darežljive i zaštićene prirode. Ali i vim s nekim noprizorima koji očaravaju. Tako smo jednom, također u svibnju, prije točno deset godina, pod jednim od malih slapova uz livadu kod mosta snimili graciozan prizor jedne gošće i dvoje djece.

image

Kupanje ispod slapa

Nije nam pozirala, jedva da nas je i zamijetila. Ali njezini “baletni” pokreti izlaska na suho nakon “tuširanja”, kao i pokreti djece u vodi, gotovo sinkronizirani, sami govore za sebe u tišini podneblja.

Ipak, nije to bilo kao na slikama Moricea Utrilloa,”slikara sumorne tišine”. Bio je to pravi treptaj sklada u darežljivoj prirodi.

23. travanj 2024 10:39