StoryEditorOCM
Zanimljivostiiza kulise modne revije šibenskih obrtnika i poduzetnika

Priča iz 'backstagea'; Vlasta Mesić, 'alfa i omega' šibenskog Figurina: Sve nas je držao pozitivni adrenalin i kreativna vibra

13. rujna 2019. - 15:06

Visokoprofesionalna, profinjena i decentna bila je revija šibenskih obrtnika i poduzetnika "Figurin" kojom je njezin organizator, Udruženje obrtnika Šibenik, na najbolji mogući način obilježio jubilarnu 50. obljetnicu svoga rada te sadržajno oplemenio još jedan jubilarni događaj - 15. Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku.


Uživali su mnogobrojni Šibenčani u parteru i ložama Hrvatskoga narodnog kazališta gromoglasnim pljeskom ispraćajući manekenke i manekene, one kojima je to profesija i druge što su prvi put stali na modnu pistu, ali su, zahvaljujući znanju i iskustvu vješte koreografkinje Ljiljane Stamenković, njome koračali ujednačeno, odlučno i sigurno poput pravih profesionalaca.

Ovacije su od publike doživjeli i pjevači i plesači, kao i šibenski obrtnici i poduzetnici, pokretači i sudionici ove prvorazredne manifestacije, istinske fešte stvaralaštva vrijednih ruku i kreativne izvrsnosti. Nebo im se jest smilovalo tog dana kada se "Figurin", po prvotnom planu i programu, trebao održati na svojoj tradicionalnoj destinaciji ispred Gradske vijećnice, na Trgu Republike Hrvatske. Međutim, prognoze na svim internetskim stranicama koje se bave meteorologijom nisu ostavljale ni minimalnu mogućnost da će ta večer proći bez kapi kiše. Na svakoj su najavljivani obilni pljuskovi, čak i grmljavinsko nevrijeme. Nije se smjelo eksperimentirati s revijom niti riskirati s opremom.

Svaki događaj ovakvog tipa i značaja ima svoju priču iz backstagea, pa ju je tako imao i "Figurin", a ako itko zna detalje koji su se događali "iza kulisa", od vijećanja zbog vremenskih neprilika, pa do posljednjeg naklona publici, onda je to Vlasta Mesić, tajnica Udruženja obrtnika Šibenik, kao i Marijana Zjačić, njezina desna ruka. Jer, one su dio obrtničkog tima i "Katice za sve". Imali smo sreću "presresti" Vlastu u pauzi između redovnih radnih obaveza i "privesti" je na razgovor o "Figurinu". Tek ju je, veli, minula adrenalinska groznica i, sada kada je sve prošlo u najboljem redu, kočnice su se počele polako otpuštati i život ulaziti u normalu. Jer, uoči revije vladala je velika trema koju je "kišna prijetnja" samo produbila.

Torbica puna - alata

- Samo smo gledali u nebo i pregledavali sva moguća meteorološka izvješća. Dan uoči revije smo se sastali i mozgali što ćemo i kako ćemo. Što ako se dogodi pljusak, pa grane sunce... Hoće li sve biti suho ili još uvijek vlažno. U prvotnoj koreografiji koja se trebala dogoditi pred Gradskom vijećnicom, zamišljeno je da se iskoriste i skale vijećnice, a da se pista nadogradi. Kiša je mogla upropastiti sav rad i trud. Srce mi je plakalo, ali jednostavno nismo imali drugog izbora nego reviju premjestiti u kazalište, na sigurno. U tehničkom smislu radilo se o prilično zahtjevnom projektu, koji nije trpio improvizacije. Osim toga, takva tehnika se ne montira sat vremena. Cijeli proces traje satima. Zato s ovim malim vremenskim odmakom mogu kazati da smo, unatoč tomu što nas je kiša poštedjela, napravili pravu stvar - u dahu će moja sugovornica.

Na dan održavanja "Figurina" nije se, dodala je, odvajala od svoje torbice u kojoj je bilo svega i svačega osim uobičajenih sitnica kakve se nalaze u jednoj uljuđenoj ženskoj torbici.

- Bio je tu pel, škare, igla, konac, ziherice, šuštine, različiti papiri sa rasporedom izvođača, planom izlazaka.... Hodala sam tako s tom torbom u ruci stalno računajući kako se nešto može odlijepiti, rastakati, odvojiti, popucati... I što onda? Ako nemaš uza se prikladan pribor, to može biti ozbiljna nevolja. Na sreću, takav se scenarij nije zbio. Ipak, u cijeloj sam se priči s tom torbom sama sebi činila kako kakav liječnik u patronaži - nasmijala se Vlasta.

"Figurin" se, veli, počeo pripremati na samom početku ljeta. Kad je utvrđen točan datum, Udruženje je odmah animiralo šibenske obrtnike i poduzetnike da se pripreme za taj događaj i predstave javnosti svoje umijeće. Cilj je bio pokazati koliko gradskih kreativnih snaga predano radi na očuvanju umjetničkih i tradicijskih obrta, koji su to mali krojački saloni koji angažirano stvaraju prava remek-djela svog zanata, što se zbiva među poduzetnicima takvog profila, kakav potencijal nude i šibenski turistički vodiči i vodičice te koliko su profesionalni i maštoviti ovdašnji frizeri i njihovi timovi. Naravno, valjalo je odabrati i prave glazbenike i plesače koji će reviji dati dodatni impuls i zaokružiti je u skladnu cjelinu.

Nogometni sudac i dogradonačelnik kao manekeni

- Stvarno se radilo na svakom detalju. Spomenut ću, recimo, izbor glazbe koja je morala biti upravo savršena podloga za ritmiku hoda manekenki. Toliko smo toga odslušali i isprobali, a sve vrijeme se osjećala istinska profesionalnost pristupa. Nije to bila nervoza. Sve nas je držao adrenalin dok smo usuglašavali svaku sitnicu oko toga tko što radi, kad tko izlazi... I manekeni su dali posebnu draž ovogodišnjem "Figurinu".

Najprije smo imali samo dvojicu nekadašnjih manekena, članova Modne agencije "Leona", a obojica su bivši sportaši. Onda sam pozvala Paška Rakića, šibenskoga dogradonačelnika koji se rado odazvao našem pozivu i ustupio nam kontakt broj Darija Kulušića, nogometnog sudca... Zamolila sam onda Kulušića da pronađe još naših sportaša jer su oni već navikli na publiku.
A sve drugo, odnosno cijela koreografija je, rekla sam im, u rukama naše Ljilje. Ona će vam pokazati gdje tko i kako ide. Na probama se ozbiljno hodalo, vježbalo... Pridružili su nam se i naši turistički vodiči nakon što su odradili svoj tematski razgled "Mračna strana Šibenika" na Sajmu. Čekali smo da nam se pridruže.

Zaokružili smo priču izborom mladog voditeljskog para Ane Radišić i Dorijana Klarića koji su bili izvrsni. U nekom trenutku sam se znala zapitati: Bože, kako će sve to ispasti... Naravno da sam svjesna toga da mi u našem uredu nismo profesionalci u toj branši, ali nam je od prvog trenutka bilo stalo da naši obrtnici i poduzetnici pokažu svoj uloženi trud, da udare svoj pečat i ostave trag. Mi jesmo svojevrsni suport cijelom događaju, a opet željeli smo da sve to skupa ima svoj logični tijek, "glavu i rep", da publika prepozna sav taj trud, da bude ponosna na doprinos i potencijal svojih sugrađana. Nadam se da smo u tome uspjeli i da je 50. obljetnica Udruženja obrtnika Šibenik u "Figurinu" pronašla svoj slavljenički vijenac. Za kraj smo izabrali jedan krasan citat. Glasi ovako: Posveti se svojoj ideji. Kreni u njenu realizaciju. Bori se za nju. Prevladaj svoje strahove. Smij se i ne zaboravi: To je tvoj san!

Tek nam je na kraju razgovora Vlasta priznala da i ona ove godine slavi vlastiti jubilej. Sredinom srpnja obilježila je 30 godina rada u Udruženju obrtnika Šibenik. Bio je to njezin san koji i dalje traje.

Svima želim zahvaliti

- Ne zaboravite napisati kako nam je svima silno žao što Figurinu zbog bolesti nije prisustvovala Đina Grbin i što nije prošetala nakon predstavljanja modela svog "Sani designa". Svakako spomenite da je na binu trebala izaći i gospođa Dina Kadić iz butika "Gentlemen style", ali, eto, dogodilo se da je ostala u publici.

Obećala je da će biti prilika. Koreografiju izlaza su vodile Ljiljana Stamenković i Zorana Mihelčić iz Plesnog teatra "Sjene". Pohvalite predivne pjevačice i naše poznate Šibenčanke koje su nas zadužile svojim dolaskom na "Figurin". Sve lijepe riječi i za Anu Radišić i Dorijana Klarića, voditeljski par te glazbene izvođače Antonija i Ninu Perina i Saru Škugor....- nabrajala je Vlasta i zaključila - svima, baš svima im zahvalite. Bili su prekrasni!

Uz nabrojene, a i ponekog ponovljenog, stoga, prenosimo zahvalu krojačko-dizajnerskom obrtu "Karmen" vlasnice Karmen Herceg koja je na reviji svojim modelima stvorila čaroliju jednostavnosti, "Zlatarni Simon Čivljak" vlasnika Ljazera Čivljaka koji je uresio manekenke plemenitim metalima i prepoznatljivim simbolima šibenskog botuna, pletera i koralja, Obrtu za proizvodnju odjeće "La fabrica" Ankice Lalić čija je mini kolekcija oduševila unikatnim, avangardnim i pomno biranim ručno oslikanim kreacijama, Domaćoj radinosti "Veštit" Gordane Goleš što godinama vješto izrađuje narodne nošnje i tematske kostime poput onih na članicama Udruge turističkih vodiča "Mihovil" iz Šibenika, Frizerskom salonu "Blondie" vlasnice Antonije Soža i Frizersko kozmetičkom studiju Nine Nikoline Kimer, (nakit: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar-mentor Sandra Bačić, Škola likovne umjetnosti Split-mentor Suzana Škojo), Dizajnerskom studiju "Kešidov" Irene Vodišek koji se predstavio odjećoim i modnim dodacima šivanim od prirodnih materijala u unikatnim i ograničenim serijama, "Sani design by Đina Grbin", salonu koji je predstavio kolekciju jesen-zima 2019./2020. koja pršti od kreativnosti, "Gentlemen styleu" Josipa Pancirova koji je na "Figurinu" pokazao kolekciju namijenjenu muškarcima sa stilom, Modnom krojačkom salonu "Đina" vlasnika Damira Ručevića čiji su modeli izazvali uzdahe oduševljenja i "Deni designu" Danijela Hrga koji se za svoj unikatni i prekrasni nakit inspirirao cvijetom naziva Isusova kruna. Modne kreacije s frizurama su pratili frizerski saloni "Božana" Božane Spahija, "Ankica" Ankice Matić, "Ideja" Marijane Vidić Pilepić, "Vjera" Nikoline Svračak i "Ana" Ane Škugor. Recimo i to da su Đininu kolekciju "San šibenske noći" nosile Anita Lugović, novinarska Šibenskog portala, Nada Nemčić, Miss fitness Europe i Universa-kategorija iznad 55 godina, Ankica Karađole, laborantica Opće bolnice Šibenik, Ivana Kufner, vlasnica slastičarnice "Grom", Ana Gulin Milošević, dr. med, specijalistica dječje kirurgije i dr. sc. Ljerka Karadža Lapić, otorinolaringolog i fonijatar. Među manekenima, pak, našli su se, kao što rekosmo i Paško Rakić, šibenski dogradonačelnik, Dorijan Klarić, novinar i voditelj te Darijo Kulušić, nogometni sudac.

20. travanj 2024 04:34