StoryEditorOCM
Zanimljivosti’PRIKOSPOSOBNE’

Posjetili smo ekipu koja stoji iza pokladnog spektakla: ‘Dok nam muževi čuvaju dicu, mi se pripremamo za ‘Bake’

Piše Branimir Periša
20. veljače 2023. - 12:22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Murterini ubacuju u petu brzinu. Sutra, 21. veljače Pokladni je utorak, a to je njihov “Dan od Bak’”, maškarana fešta, u čemu su pravi majstori već odavno. Zna se već, ako su Riječke maškare najveće u zemlji, tada su “Murterske bake”, kako oni kažu za maškare, najbolje prema kriteriju upravo fascinantnih maski vrhunske izrade.

Lani 27 grupa

Kreiraju ih te izrađuju sami članovi karnevalskih grupa demonstrirajući zavidnu razinu estetike, umjetničkih i zanatskih vještina, a svi su amateri, poneseni neviđenim entuzijazmom da im “Bake” uspiju što bolje i da ludo zabave sebe i goste, koji na taj Murterinima važan dan dođu u misto proveseliti se zajedno s domaćima. Oni žive za svoje maškare kao malo gdje, a osim tradicije, nosi ih također primjerena doza rivaliteta među pokladnim grupama. I to je velik poticaj da se svi što bolje potrude.

– Lani je bilo čak 27 grupa u povorci koja završava na našoj Hramini! – gotovo uglas govore članice ženske ekipe nazvane “Prikosposobne d.o.o.”, koje smo, pod strogim sigurnosnim mjerama, posjetili jednog poslijepodneva ovih dana.

Sigurnosne mjere – bez ikakvih navodnika, već stvarne – odnose se na našu obvezu da ne snimamo ništa iz njihove radionice, budući da maska, sastavljena ne samo od kostima, nego i stiliziranog trkaćeg automobila, još uvijek nije dovršena. Zato tekst prate njihove fotografije u svakodnevnom izdanju i arhivirane slike prošlih maski, za koje su u dva navrata na “Bakama” bile nagrađivane. Kažu da dobro utječu jedna na drugu, odlično se nadopunjuju i, ne manje važno, jako se zabavljaju radeći na maskama. To i jest toliko uspješno zato što rade za sebe i za misto, otkrivaju recepturu dobroga glasa “Baka” izvan lokalnih granica. Još od osnovne škole one su čvrsta ekipa. Za svaku pohvalu i začudo, barem u usporedbi s načinom života u većim sredinama od Murtera.

– Ima kod nas još dičine doma, nije nan ovo jedina obaveza i sada ćemo, u finišu do utorka, tući i noćnu smjenu da sve bude na vrime gotovo! – govori Martina Mudronja Bumbak dok ulazimo u garažu na Lukama koja im služi kao radionica. Dame – sve odreda udane i zaposlene mlade žene – ne samo da će sljedećih dana do velikoga finala “tući noćnu smjenu”, nego će uzeti i godišnje odmore da bi se u cijelosti posvetile tome toliko važnom poslu koji ih, otkrivaju, beskrajno zabavlja i čini ih zadovoljnima.

Zatvorene firme

– Svoje firme zatvaramo za kratko da bi se posvetili ovoj, pokladnoj. Ja iman još pet dan godišnjeg. To je jedini odmor koji je samo moj, svi ostali su posvećeni dici i drugima! – kaže Marija-Mare Juraga, mjesna frizerka koju su kolegice izabrale za direktoricu i tehničku, te financijsku voditeljicu njihove tvrtke. Ta organizacijska struktura, kao u nekom poduzeću, logično je odabrana, budući da su podijelile zadatke tako da su se, prema sposobnostima, podijelile u sektore, objašnjava Kate Šikić Čubrić, zadužena za grafički dizajn i medije. Dodaje da je to sa sigurnosnim mjerama u vezi sa snimanjem prije velike maškarane parade strogo kod svih grupa podjednako. Zapravo, svi znaju jedino za ideju maske suparničke grupe, ali ne i kako će izgledati. Ukratko, one će ove godine biti automehaničarke.

Travestija maškara obično se zasniva na zamjeni spolova i prema tradiciji njihovih “Baka”, starijih od 130 godina, one bi trebale biti automehaničari. Ali ne, odlučile su da budu svoga, lipoga ženskog spola i s time se šale na vlastiti račun.

”Prikosposobne” su same sebi opravdale taj epitet – dopunjuje Mare Juraga – kada su, nakon mukotrpnih početaka i nespretnosti shvatile da su u mogućnosti izraditi vrlo ambiciozne maske.

Ne znamo variti

– Sada poznajemo sve materijale. Šta se s čime lipi, kako se ponaša ovo ili ono u kombinaciji s nečin trećin... Vrhunac su nan sigurno vrlo uspješni “Zmajevi”, maska nagrađena prije nekoliko godina. Kaširale smo ih kao da su kiparski rad i tako deset komada. Čak smo smislile i napravile mehanizam za pokretanje očiju – kaže Mare.

Ruku na srce, nije to čudno za Murterine, bez obzira na spol: onaj tko uglavnom svojim rukama i uza sva silna tramakavanja cimenta i bloketa preko mora napravi kuću u Kurnatima svladao je strašnoga zmaja, tako da mu onaj kaširani i papirnati za “Bake” dođe kao igrarija, a ne bi se posramio niti profesionalnog rada hollywoodskih trik-majstora.

Morao sam doduše, muško šovinistički, upitati pomaže li im tko od muških?

– Za konstrukciju auta samo jedan var nan je triba, a usput i riz brusilicon. Eto sve znamo, jedino variti još ne znamo! – smiju se mlade dame.

Zajedno imaju dvadeset i dvoje djece, šta sitne, što malo veće. To je broj za jednu solidnu vrtićku grupu i nije ovih dana pred njima zgotoviti jedino maske za sebe, nego i djeci treba napraviti kostime. U tome je tajna žara Murterina za svoje poklade, jer se u “Bake” krene dok je dite još u povojima; Marina mala – a ima troje dice – imala je tri mjeseca kada ju je mati prvi put maškarala. Srećom, sinovima blizancima skrojit će identične kostime. Priznaju da toliko zahtjevne, umjetničke maske vrlo iscrpljuju, pa su, nakon lanjske pobjede sa “Sennom M”, odlučile prijeći u drugu skupinu, a to su maske štosa. Različito se i boduju, no obje su kategorije na visokoj razini.

– S tim zahtjevnim maskama počela je generacijski nešto starija grupa. Njihovi su van oni lipi kostimi napravljeni od čašica jogurta, lica sablasno iscrtanih ka mrtvačke glave. Oni su podigli kriterije pa ih drugi slijede, s time da se kreatori s vrimenon umore od (pre)zahtjevnih kostima. Onda priđu u ovu drugu grupu, a mlađi se usavrše i ohrabru za zahtjevne maske. I tako imamo kontinuitet – objašnjava Mare Juraga. Same su sebi financijeri, izuzmu li se donacije poput vina, koje im poklone prijatelji za feštu nakon povorke.

Sto eura po glavi

– Sada smo svaka na sto eura troška, a biće još! – izvještava financijska voditeljica “Prikosposobnih” Mare Juraga. A muževi, šta je s njima?

– Oni nemaju vrimena za “Bake”. Barem je tako s ovima našin! – smiju se uglas.

– ?

– Pa, moraju dicu čuvati!

E, tako to rade “Prikosposobne”. Uzgred, perfekcionistice kakve već jesu, uredno su lakirale nokte za fotografiranje. Ni jedan detalj se ne prepušta slučaju, makar su slike sve drugo samo ne detaljne...

Zbunile i policiju

Maska je tek dio posla jer uspjeh ovisi i o načinu predstavljanja maškarane grupe na Hramini, pa i prethodnim aktivnostima. Kada su radile “Sennu M”, svoju pobjedničku masku prošle godine, toliko su uspješno zbunile svoje Murterine da su mnogi pomislili da će, umjesto Đulijana, najavljenog na službenom plakatu pokladnoga odbora, nastupiti Senad Galijašević ili Senna M, svojedobno vrlo popularni “dancer” i pjevač, redovito praćen grupom plesačica. Proćelavog Sennu je glumila Tina Skračić, žena duge, guste kose, međutim, nije joj ni dlaka s glave ponestala. Svu je njenu frizuru u ošišanu “oblajhanu” periku majstorski smjestila frizerka Mare.

– Stavile smo priko službenoga plakata sliku Senne M i predstavile ga kao glavnoga izvođača u zabavnom programu. Još smo to i najavljivale cilo jutro na Pokladni utorak, iz auta sa zvučnicima. Vozile smo gori-doli kroz Murter, čak smo metnili registraciju BiH, pa nas je policija zaustavila, a ja sa vrićon fažola među nogama na prvome sicu! – ispričala je veselo Mare Juraga.

image

Nitko im ne može stati na put

Niksa Stipanicev/Cropix
image

U povorci Murterom prije nekoliko godina, sa zahtjevnim kostimima zmajeva

SLOBODNA DALMACIJA
image

Valjalo je imati i kondicije nositi Sennu M

image

Senna M i prateće plesačice

image

Nemojte
se prepasti

image

Znakovita poruka u ova izazovna vremena

image

Krotiteljica zmaja

image

Pazi da te ne ugrize!

17. travanj 2024 23:37