StoryEditorOCM
ZanimljivostiDuhovni talk show

Pogledajte kako se Blanka Vlašić snašla u ulozi voditeljice: prvi gost bio joj je poznati vjerski kolumnist osuđen zbog nasilja u obitelji

Piše Vinko Paić
24. listopada 2018. - 00:44

"Ima različitih susreta, onih uz kavu, na ulici, prirodi... Ali ništa čovjeka ne dotakne tako duboko i tako snažno kao susret riječi. Treba ljudima reći da dođu u sjemenište, jer ćemo se družiti i razgovarati, imat ćemo goste. Jednom riječju, susrest ćemo se", ovim riječima u prigodnom videu naša proslavljena atletičarka Blanka Vlašić zajedno s fra Antom Vučkovićem poziva vjernike na biblijske susrete za odrasle.

Sportašica se tako prvi put našla u ulozi voditeljice duhovnog talk showa, a "Susreti uz riječi" na temu "Moć i nemoć jezika" održani su u utorak navečer na splitskom Nadbiskupijskom sjemeništu u ispunjenoj dvorani. Od studenata i umirovljenika pa sve do najmlađih. Svi oni došli su svjedočiti Blankinoj riječi i pozorno je slušali.

Nakon uvodne pjesme sestara Ramljak, fra Ante Vučković tumačio je jedan odlomak iz Svetog pisma pa je mikrofonu pristupila Blanka koja je u improviziranom dnevnom boravaku razgovarala sa svojim gostima iznenađenja. Kako je kazala, uvijek će to biti laici koji duhom žive vjeru u svojim obiteljima i okruženju u kojem se nalaze.

Velikim pljeskom publika je pozdravila njezinog prvog gosta, religijskog kolumnista Večernjeg lista i voditelja na Laudato televiziji, Darka Pavičića.  U razgovoru s Blankom Vlašić Pavičić je naveo kako su ga na obraćenje navela njegova djeca te da izbjegava čitanje komentara o sebi na internetu.

"Njih čita moja supruga. To su ljudi koji pišu pod izmišljenim imenima i kukavice koje se nemaju hrabrosti potpisati svojim imenom. Među njima je i vojska plaćenika iz raznih stranaka, zar njima trebamo vjerovati?", rekao je Pavičić Blanki dodavši kako se budi rano jer su mu jutra posebno draga zbog toga što će vidjeti suprugu.

"Volim ženu, volim prvu jutarnju kavu, volim to što ću se ujutro istuširati, sve je to nešto što nam je Bog darovao", rekao je kolumnist koji je, inače, 2013. godine pravomoćno osuđen zbog obiteljskog nasilja nad suprugom.

Iduća gošća bila je Marija Šošić, regionalna koordinatorica za Dalmaciju inicijative "40 dana za život" čiji se članovi mole pred bolnicama i zagovaraju zaustavljanje abortusa. Marija je ispričala kako je njezina vjera ojačala nakon smrti malenog nećaka koji je preminuo u splitskoj bolnici.

"Nekoliko sati prije nego što je umro, sanjala sam prodoran i stvaran san. Moćan. Ugledala sam na prozoru bijelu golubicu i tada sam znala da mi je nećak preminuo poletjevši u nebo, što mi je brat u telefonskom pozivu nedugo poslije sna i rekao. Pratila me ta golubica idućih osam godina i vjerujem da je poveznica s mojim nećakom, kao da zagovara za mene u onim trenucima kad izgubim vjeru", ispričala je Marija.

Idući "Susreti u riječi" održat će se u prosincu te ožujku i svibnju iduće godine, a sudeći po velikoj zainteresiranosti posjetitelja - nema sumnje kako će i preostala tri susreta s Blankom u voditeljskoj ulozi biti ispunjeni do posljednjeg mjesta.

Blanka, koja će za dva tjedna napuniti 35 godina, vjeri se posvetila 2013. kad joj se dogodila teška ozljeda zbog koje je morala operirati Ahilovu tetivu. Na tribini u crkvi svetog Ante u Ljubuškom prošle je godine u potresnom i emotivnom svjedočanstvu ispričala kako je pala u veliku depresiju, nije mogla hodati ni trenirati, a volja za životom bila je toliko mala sve dok nije upoznala Gospodina.

Nakon što se ozljedila prijatelj joj je kazao da je na Poljudu zapalio svijeću pomolivši se za nju svetom Antu, dok joj se brat Marin u to vrijeme povjerio kako je pronašao smisao u vjeri i da se moli za nju. Na Blanku je taj razgovor toliko djelovao da je iduća tri dana samo plakala što je smatrala svojim pročišćenjem. Isplakala je, kako kaže, svoj prijašnji život, počela odlaziti na svete mise i duhovne obnove, a kad se pričestila ističe da se osjećala kao da lebdi.

Njezini vjerski istupi često nailaze na različite komentare i kritike, osobito na društvenim mrežama, zbog čega je više od 50 hrvatskih sportaša svojedobno poslalo otvoreno pismo u kojem su izrazili svoju zabrinutost navodeći kako Blanka ima pravo na slobodu govora zajamčeno Ustavom.

Dvostruka svjetska prvakinja u skoku u vis rujan je provela na američkom Sveučilištu Virginia u sklopu atletskog programa gdje je volontirala mjesec dana. Pomagala je skakačima u usavršavanju tehnike i držala motivacijske govore, što također prakticira s učenicima i studentima kad je u Hrvatskoj, a upravo je to ono u čemu se Blanka pronalazi jednom u budućnosti jer voli raditi s mladima.

22. rujan 2023 09:22