StoryEditorOCM
Zanimljivosticroatian travel festival

Pogledajte kako je bilo sinoć u Šibeniku na dodjeli nagrada najboljim putnicima i putopiscima

Piše Šibenski.hr
6. rujna 2022. - 09:18

U Šibeniku je dodjelom nagrada "Dijana Klarić“ završilo jedanaesto izdanje Croatian Travel Festivala. 

Jedina nagrada koja se u Hrvatskoj već devetu godinu dodjeljuje putnicima i putopiscima pokrenuta je u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju čiji su život i djelo bili vezani uz putovanja, umjetnost i radost življenja.

Nagrada koja se dodjeljuje u pet kategorija, ove je godine u čak dvije kategorije, za "Projekt godine“ i "Putnika godine“ dodijeljena Slavenu Škrobotu. 

Slaven je ove nagrade osvojio zbog uspješne realizacije svog projekta "Slavenovih 1000 kilometara u kolicima za osmijehe na licima“, koji osim što predstavlja izniman poduhvat jednog putnika/biciklista, posebno uzevši u obzir činjenicu da je Slaven osoba s invaliditetom, ima i važnu humanitarnu notu. Uspjelo mu je jednim projektom pomaknuti vlastite granice i ostvariti hvalevrijedan cilj, prikupiti sredstva kako bi nabavio bicikle za četiri osobe s invaliditetom.  

Uz njega su u kategoriji „Projekta godine“ finalisti bili Krunoslav Gajšek s projektom "Sahara“ te Irena Matas sa zagrebačkim projektom "Šetnja s Kolumbinama“. 

U finalu kategorije za "Putnika godine“ uz Slavena su pak bili Kristijan Iličić i Nikola Horvat. 

Nagradu za najbolju putopisnu fotografiju osvojio je Mate Gulin, autor fotografije pod nazivom  "Središte Života, Čad“, a brojnu publiku su oduševile i fotografije finalista Kristijana Iličića pod nazivom "Talibanski vojnik, Afghanistan“, te Ana Marije Marinov  koja je u finale ušla s fotografijom pod nazivom "Saditeljice stabala, Island“. 

Najboljim putopisnim filmom proglašen je  film pod nazivom "Put su ljudi“, Tomislava Krnića, a uz njega su u finalu bili Hrvoje Rupčić i Ivana Kujundžić Rupčić  s filmom "Kroz vrele pustinje Irana“ te Toma Zidić s "Lutajućim oceanom“. 

Dobitnica nagrade za "Najbolji putopis“ je Martina Divić za "Ne postoji sutra u Atru“, a uz nju su u finalu bili Vesna Ploh s putopisom "IndiJA“ te Goran Šafranek s knjigom "Iz dnevnika istraživača“. 

Putopjesnikinja Maja Klarić, sestra pokojne Dijane te Nikola Baraka iz Hrvatskog kluba putnika,  organizator Croatian Travel Festivala, zahvalili su se svim finalistima, ali i svim ostalim putnicima koji se iz godine u godinu u sve većem broju prijavljuju za ovu nagradu.

- Vjerujemo da smo pokretanjem ove nagrade mnoge motivirali da maštaju o otkrivanju uvijek novih destinacija i obogaćuju svoj život upoznavanjem novih kultura i ljudi - istaknuli su. 

 

01. svibanj 2024 15:45