StoryEditorOCM
ZanimljivostiJoško Vuković

Nije mu prvi put pred kamerom: Svestrani direktor šibenskog pogrebnog poduzeća glumio svećenika u novom hrvatskom filmu

Piše Zdravko Pilić
27. listopada 2022. - 17:58

”Garbura”, dugometražni igrani prvijenac redatelja i scenarista Josipa Žuvana, imao je svjetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu, krajem prošlog mjeseca ove godine, gdje je ispraćen višeminutnim aplauzom, izvijestio je HAVC. No ono što je za Šibenčane puno bitnije jest da će u istom tom filmu moći kao glumca, u jednoj od epizodnih uloga, i to kao svećenika, moći vidjeti jedno poznato gradsko lice – Joška Vukovića, direktora “Čempresa”, šibenske komunalne tvrtke koja skrbi o gradskim grobljima.

Otkud Vuković na velikom platnu?

”Bilo je to u 12. mjesecu 2020., kada se na nekoliko lokacija u našoj županiji – u Raslini, Tribunju, Pirovcu, Murteru – snimao film u kojem su mi iz njihove produkcije javili da imaju za mene jednu ulogu. Trebao bih odglumiti svećenika za dio filma u kojem se snimaju scene u crkvi, s mise polnoćke. Jer, kako pravi svećenik ne smije glumiti misu, netko je javio za mene, da bih ja to mogao izvesti, znajući očito za podatak da sam, prije nego sam počeo raditi u HZZO-u i ‘Čempresima’, proveo jednu godinu u franjevačkom samostanu. To je uostalom već jednom i javno objavljeno, baš u vašim novinama. I nakon što sam dobio scenarij, obavio razgovor s produkcijom i uvidio da je riječ o jednom vrlo ozbiljnom i profesionalnom projektu, vrlo rado sam pristao”, kazao nam je Vuković, ističući kako je snimanje bilo u crkvi sv. Roka na brdu iznad Murtera.

I ne samo da je odglumio svećenika da je izgledao kao pravi, nego je filmskoj ekipi osigurao i kompletne rekvizite kako bi sve skupa djelovalo originalno i nimalo amaterski.

“Rekviziter mi je na kraju snimanja u šali kazao da sam mu pola života spasio budući da sam svu opremu donio na set, od crkvenog posuđa, opreme i pribora do misne robe za svećenika i ministrante. Oni da to sve kupe, to bi ih izašlo 15-ak tisuća kuna za samo par sati snimanja, i nakon toga bi to mogli samo nekoj crkvi poklonit, a i pitanje je gdje bi to sve u samo nekoliko dana mogli kupiti i pripremiti. Ja svu opremu za misu imam na Kvanju, tako da mi je to sve bilo jednostavno odraditi. A budući da sam imao formacijskog doticaja sa svećeničkim pozivom, lako mi je bilo uskočiti u lik i karakter svećenika”, kazao nam je Vuković, kojem ovo nije prvi put da se našao ispred filmske kamere.

Glumio je već u serijama “Najbolje godine” i “Ruža vjetrova”, tako da je tu stekao neka osnovna iskustva ponašanja na setu:

“Lijepo je bilo susresti se ponovno na setu s glumicom Asjom Jovanović, s kojom sam prije 12 godina radio u seriji ‘Najbolje godine’, kad su snimali u Solarisu, uključujući tu i pokojnog Žarka Potočnjaka.”

image

Joško Vuković

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Garbura
image
Garbura

 

18. travanj 2024 22:18