StoryEditorOCM
ZanimljivostiVAŽNO JE

Ni slučajno nemojte riskirati! Znate li koliko dugo tvrdo kuhana jaja traju u vašem hladnjaku?

Piše MOZAIK SD
29. studenog 2023. - 09:17

Ponekad zbog žurbe skuhamo više tvrdih jaja nego što nam tog trenutka treba i ostatak stavljamo u frižider kako bismo ih pojeli drugi put. Znate li koliko dugo traju nakon što ih skuhate?

Prema stručnjacima American Egg Board-a, tvrdo kuhano jaje u ljusci (tj. neoguljeno) možete držati do tjedan dana u hladnjaku. Međutim, oguljeno tvrdo kuhano jaje treba pojesti isti dan kada je oguljeno, prenosi Yahoo.

Čini se kontraintuitivnim da tvrdo kuhana jaja, oguljena ili neoljuštena, ne traju tako dugo kao svježa jaja, koja traju tri do pet tjedana u hladnjaku, budući da su kuhana. Postoji razlog za to. Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) objašnjava: ‘Kada su jaja u ljusci tvrdo kuhana, zaštitni omotač se ispere, ostavljajući gole pore u ljusci u koje bakterije mogu ući i kontaminirati ih‘. To znači da tvrdo kuhana jaja neće trajati tako dugo kao sirova, nenapuknuta jaja u hladnjaku.

image
Joel Saget/Afp

Kako biste bili sigurni da su tvrdo kuhana jaja koja spremate da kasnije uživate u njima sigurna, USDA preporučuje da ih brzo ohladite u ledenoj vodi čim se skuhaju i da ih stavite u hladnjak dva sata nakon kuhanja. ‘Nikad ne ostavljajte kuhana jaja ili jela s jajima izvan hladnjaka dulje od dva sata ili dulje od jednog sata kada su temperature iznad 30°C‘. Razlog? Mogu se formirati bakterije i pokvariti se.

Prema tome, ako na posao nosite tvrdo kuhano jaje kao dio ručka, svakako ga stavite u uredski hladnjak čim stignete na posao. Preporuča se čuvati tvrdo kuhana jaja u posudi s poklopcem odvojeno od sirovih jaja. Ako ih na kraju ipak pomiješate, postoji pametan trik za njihovo razlikovanje. Jednostavno zavrtite jaje.

26. travanj 2024 13:52