StoryEditorOCM
ZanimljivostiSVI SE BOJE COVIDA

Neće se putovati i guštati ni u božićno vrijeme: Ma, kakvi adventi, zaboravite kućice i kobasice

Piše Ružica Mikačić
2. studenog 2020. - 09:03

Iako prema posljednjim istraživanjima više od 90 posto Hrvata u vrijeme pandemije COVID-a 19 krati vrijeme surfajući internetskim stranicama u potrazi za mjestom na koje bi otišli na putovanje kad to okolnosti dopuste, čini se da to vrijeme neće tako brzo stići.

Čak ni nadolazeći advent i magično vrijeme božićnih radosti, koje je oduvijek bilo najveći mamac za kratka putovanja u neku od europskih prijestolnica, obasjanu milijunima ukrasnih lampica i okićenih drvaca, ove godine neće biti jednaki. Jer, organizatori najpoznatijih i najatraktivnijih božićnih sajmova u Europi, na koje je putovao veliki broj naših građana, već su obznanili da otkazuju takva događanja u prosincu ili će u najboljem slučaju ona biti tek simbolična i deset puta manja od uobičajenih.

Koronavirus je, naravno, glavni krivac što će Europa ostati bez spektakularnih adventskih sajmovanja i dočeka Nove godine na otvorenom, a turistički radnici bez posla i zarade u prosincu, koju su im donosila ta putovanja. U to je vrijeme u Europi bilo više od 200 milijuna turističkih noćenja, a ove godine se ostvari možda tek deset posto od tog broja.

Nitko danima ne zove

Nitko se u turističkom sektoru, s punim pravom, ne usuđuje prognozirati koliki bi mogao biti obujam putovanja u prosincu ove godine, ali ako ćemo suditi po zanimanju koje trenutno u agencijama registriraju, posla je malo, ništa.

- Ako vam kažem da nam telefoni danima ne zazvone, a tek se tu i tamo netko interesira za epidemiološke uvjete za putovanje u neku zemlju, onda je jasno da od adventskih putovanja ove godine neće biti ništa. Većina zemalja koja je atraktivna za advent našim građanima, poput Austrije, Njemačke, Mađarske, Češke ili Slovačke, ima rigorozne mjere za ulazak stranaca. A pitanje je kome se putuje negdje gdje ne zna hoće li zaglaviti u samoizolaciji. Najveći gradovi poput Beča, Graza, Muenchena su već objavili da će sve za advent biti drukčije nego do sada, sa strogim mjerama i kontrolama i bez većih okupljanja. A što je advent bez društva i vrućeg vina – pita se vlasnik turističke agencije iz Splita.

Tako je krizni stožer Muenchena uveo zabranu okupljanja više od pet osoba na javnim mjestima te obavezu nošenja maski na javnim mjestima, a premijer Bavarske Markus Soeder založio se za to da se božićni sajmovi otkažu u većini mjesta, pa i u Muenchenu i Augsburgu, najpoznatijim po Božićnim sajmovima.

Austrija je jedna od najpopularnijih božićnih destinacija, a Božićni sajam u Beču, na kojemu je ostvareno 6 milijuna turističkih noćenja lanjske godine, ipak će se i ove godine odvijati od 13. studenoga do 26. prosinca. Organizatori najavljuju niz sigurnosnih mjera uz obavezno nošenje maski, smanjen broj štandova i najviše četiri osobe koje mogu zajedno biti za stolom, a zabranjene su sve aktivnosti u zatvorenom. Bečka gradska uprava otkazala je tradicionalni doček Nove godine. U Grazu se planira održavanje božićnih sajmova, ali samo sa šetnjama uz adventske štandove, na kojima prvi put neće biti hrane i pića.

Zaboravite kuhano vino

Köln je otkazao Božićni sajam ispred katedrale, kao i Heinzels Winter Fairytale u starom gradu. Hamburg je otkazao sve božićne sajmove, a slično se najavljuje i u Berlinu. Božićni sajam u Pragu na Starogradskom trgu održat će se, ali uz posebne mjere opreza, uz maske i bez koncerata i zabave u zatvorenom. Božićni sajam u Strasbourgu, koji je jedan od najstarijih u Europi, još treba odlučiti hoće li ga i u kojem obujmu biti ove godine. U Parizu su svi božićni sajmovi otkazani. Mađarska vlada je uredbom od 1. rujna zabranila svim stranim državljanima ulazak u zemlju, koja je za sada na snazi do kraja listopada, pa će i posjet Budimpešti biti gotovo nemoguć. London je otkazao svoj najpoznatiji božićni sajam, „London’s Winter Wonderland“ u Hyde Parku, dok su u Kopenhagenu, Ženevi i Helsinkiju također otkazani svi božićni sajmovi, a Nizozemska je odlučila otkazati većinu.

Sve u svemu, trenutna situacija s pandemijom ni najmanje ne ide u prilog zimskim kratkim putovanjima izvan zemlje, osobito zato što se ne zna kakve će i koje epidemiološke mjere u kojoj zemlji biti na snazi u trenutku putovanja. Zato ćemo, čini se, ove godine uživati u ukrasnim svjetlima svojih gradova i domova, a druženja i veselice uz kuhano vino ostaviti za neka bolja vremena.

19. travanj 2024 22:27