StoryEditorOCM
Zanimljivostifascinantna priča

Nakon osam desetljeća Šibenčanin otkrio mjesto pada aviona: ‘Prabaka mi je dva dana skrivala američkog pilota od ustaša‘

Piše Toni Veljača
3. ožujka 2023. - 12:49
Arheolog Andrija Nakić u Brnjici na mjestu pada američkog vojnog zrakoplova u 2. svjetskom ratu.  Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Krajem Drugog svjetskog rata, u šibenskom zaleđu, preciznije u Brnjici, nedaleko od ceste koja vodi prema Drnišu, odnosno Šibeniku, srušio se američki vojni zrakoplov "B 24 Liberator" – čije je ostatke, gotovo osam desetljeća nakon – pronašao šibenski arheolog, Andrija Nakić. Fascinantna priča s, rekli bismo, filmskim scenarijem, Nakića, inače zaposlenika šibenske Javne ustanove Tvrđava kulture – prati još od djetinjstva.

Pripovijedanja o srušenom bombarderu i prabaki koja je spasila američkog vojnog pilota, za Nakića su bili okidač da pokuša rasvijetliti događaje koji su se zbili u listopadu 1944. godine.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

A priča je uistinu zanimljiva. Američki vojni zrakoplov "Nancy Jane 2" poletio je 13. listopada 1944. godine iz malog talijanskog gradića Grottaglie s ciljem uništavanja željezničke infrastrukture Beča i Graza. Već iznad Beča, jedanaesteročlana posada doživljava probleme. Gusta magla a potom i značajna oštećenja koju je prouzročila njemačka protuzračna obrana, natjerala je posadu da odustane od nauma.

Shvativši da gubi na visini i da se u Italiju ne može vratiti, pilot usmjerava zrakoplov u smjeru Visa – do kojeg, pokazalo se nisu stigli. Umjesto aerodroma na Visu, posada se odlučuje na skok padobranom negdje na području današnje Mirlović Zagore.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Avion je srušen, dok je svih 11 članova posade skok iz padobrana preživjelo. Nekolicinu su uhvatili ustaše, koji su ih odveli u Drniš a kasnije i u ratni logor za zarobljenike. Dvojica koju su uhvatili partizani prebačeni su na Vis – ali im je prvotno bila pružena pomoć od lokalnog stanovništva. Jedan od pilota bio je dva dana kod moje prabake. Simpatična je priča da pilot nije htio jesti ništa prije nego li prabaka prvo kuša jelo – bio ga je strah da će ga otrovati ali to je zapravo samo dio njihove vojne obuke u slučaju da se pronađu na neprijateljskom teritoriju – kazuje nam Nakić.

Svi članovi posade, osim što su preživjeli – vratili su se kućama i dočekali kraj rata. Dobar dio njih ostao je u vojnoj službi a posebna priča je Leslie Caplan – američki kirurg židovskog porijekla s čijom je rodbinom Nakić uspio stupiti u kontakt.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Prema mojim saznanjima, prema Caplanu ali i prema svim zarobljenicima postupalo se humano, što dokazuje i to da se uspio vratiti kući. Inače, Caplan je u međuvremenu dobio i visoko odlikovanje američke vojske, a njegova kćer, s kojom sam u kontaktu, napisala je čak i knjigu o njemu. Ona je, moram reći, oduševljena ovim otkrićem – ističe Nakić.

Živih svjedoka ovog događaja nažalost više – nema. U istraživanju pada bombardera koji je u to vrijeme, potvrđuje nam Nakić, bio posljednji krik vojne tehnologije - najmoderniji avion na svijetu, star svega četiri godine – pomogli su mu Radovan Živanović – strastveni istraživač zrakoplovnih nesreća tijekom Drugog svjetskog rata, potom dnevnik Nikole Adžije ali i ono na što smo sami ponosni – arhiva "Slobodne Dalmacije".

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Arhiva "Slobodne" iz 1944. godine mi je zaista mnogo pomogla. Naime, pronašao sam jednu crticu u kojoj je zabilježeno da je nekakav avion prizemljen te godine nedaleko od Radonića. Ispostavilo se da je riječ o mom avionu – podatak koji je bio baš od velike pomoći – kazuje Nakić.

Inače, detaljne informacije o otkriću ovog Šibenčanina trebale bi uskoro biti objavljene u časopisu "Miscellanea Hadriatica et Mediterranea" u izdanju Sveučilišta u Zadru, i to na hrvatskom i engleskom jeziku. U međuvremenu, nada se Nakić, kako će cijela priča imati i konkretni, trajni zapis

image

 Andrija Nakić

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
.

- Volio bi da se kroz postavljanje nekakve table ili na sličan način - finalizira ova priča. Bilo bi lijepo da postoji pisani trag o jednoj povijesnoj crtici koja se dogodila u našem zaleđu – zaključuje Nakić.

image

 Dijelovi aviona nadjeni na loakciji.

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
21. travanj 2024 12:09