StoryEditorOCM
ZanimljivostiRedakcija 'Šibenskog lista' jednoglasno odlučila o laureatu svog natječaja za najjaslice

Najljepše su božićne jaslice Osnovne škole Brodarica!

Piše Marina JURKOVIĆ
NIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
29. prosinca 2016. - 12:46

Obećali smo do objave novog broja "Šibenskog lista" izabrati najljepše božićne jaslice naših čitatelja koji su ih, uz osnovne podatke i kontakt telefonski broj, trebali poslati na naš e-mail najkasnije do ponedjeljka, 26. prosinca, do 13 sati. Na naš natječaj bilo je odaziva, ali je očekivani rezultat, nažalost, izostao. Fotografije su stizale na redakcijsku elektroničku adresu, no, ili nisu sadržavale osnovne podatke pošiljatelja, ili su kvalitetom bile vrlo loše.
Neke su i dobrano zakasnile. Stoga smo se, i to jednoglasno, odlučili nagraditi božićne jaslice Osnovne škole Brodarica čija je fotografija stigla prva. Sa nagradom, deset knjiga u izdanju "Šibenskog lista", pokucali smo na vrata naših laureata. Oduševljeno su nas u holu dočekale zaposlenice Suzana Jurić i Nediljka Šarić koje su, doznali smo, i osmislile i izradile jaslice. Dapače, Nediljka se po prirodnu mahovinu zaputila na brdo Jelinjak, kako običava svake godine. Zadovoljstvo poklonom koji će, najavio je, obogatiti školski knjižnični fond nije krio ni Emil Božikov, ravnatelj OŠ Brodarica.
U kratkom razgovoru sa našim domaćinom otkrili smo da se škola koja se nekoć po broju učenika nije mogla usporediti sa onima u samom centru Šibenika, gotovo izravnala sa nekoć velikim osnovnoškolskim ustanovama. Pohađa je 303 učenika, a iduće godine broj će značajno "skočiti".

Iduće godine čak 50 prvašića

– Imamo najavu da ćemo naredne školske godine u prve razrede upisati 50-ak učenika. Budući da će nam istodobno u srednje škole otići 25 osmaša, nije teško zaključiti da će u učionicama biti 25 učenika više. Pri tome ne računam učenike iz Ražina koji se, također, upisuju kod nas, baš kao i osnovci iz cijele Hrvatske. Brodarica je atraktivna životna sredina i ljudi doseljavaju iz raznoraznih razloga, a to se osjeti po popunjenosti naših razreda – zadovoljno konstatira Božikov.
Priznanja, diplome i zahvalnice kojima su urešeni zidovi, dokaz su i bez riječi uspješnosti učenika i nastavnika škole koja je godinama domaćin državnog "Lidrana" i mnogih predmetnih natjecanja, kako na gradskoj, tako i županijskoj razini. Ponosan je ravnatelj na svih 35 svojih kolegica i kolega, od kojih je šest mentora i četiri savjetnika, a čak 7 su voditelji županijskih stručnih vijeća.

Nedostaje samo sportska dvorana

Ističe poseban angažman učiteljice razredne nastave Branke Pastuović oko EU projekata. U listopadu je na poziv Agencije za mobilnost i programe EU, sudjelovala na godišnjoj eTwinning konferenciji u Ateni, a škola je, kaže, potpisala dva nova Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije u okviru programa Erasmus+. Za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, joj je odobreno 350 tisuća kuna u projektu mobilnosti učenika koji će trajati tri godine.
– Da makar postoji slični EU programi kojima bi mogli financirati gradnju sportske dvorane, doista nam ništa ne bi nedostajalo. Ovako strpljivo čekamo model po kojemu bi mogli prići njezinoj gradnji – zaključio je ravnatelj.
U prizemlju su nas, na odlasku iz škole, ponovno dočekale Suzana i Nediljka. Iznenadile su nas prekrasnim poklonom, kukičanim anđelom i zvjezdicama koje je Neda sama izradila. Neki pokloni nemaju protuvrijednosti u novcu.

26. travanj 2024 18:23