StoryEditorOCM
ZanimljivostiSILVANA MENĐUŠIĆ

‘Na početku karijere učili su me da sve mora stati u 30-ak sekundi, no s vremenom sam pričama dala da dišu‘

Piše Klara Rožman/JL
18. siječnja 2023. - 11:47

Silvana Menđušić je zahvaljujući glasovima naših čitatelja ušla u drugi krug nagrade Zlatnog Studija

Nisam očekivala tako dobar rezultat i od srca zahvaljujem svim čitateljima Jutarnjeg lista i gledateljima koji su glasali. Čini se da sam nagrađena samo činjenicom da su neki dobri ljudi odvojili svoje vrijeme da glasaju. I dalje vjerujem da je to rezultat zajedničkog rada ekipe RTL-ova informativnog programa i dojma gledatelja da smo radili srčano - kaže Silvana Menđušić koja je zahvaljujući glasovima naših čitatelja ušla u drugi krug nagrade Zlatnog studija.

Sjajnu novinarku i reporterku koja je Novu godinu dočekala na veselom partyju sa šezdesetak uzvanika, što su ga priredili njeni dragi prijatelji Ivana i Fayez, pitamo što si je poželjela u Novoj godini.

- Naši domaćini su u prvim minutama nove godine na balkonu organizirali ritualno paljenje ceduljica na kojima smo ispisivali stvari koje bismo ostavili u prošloj godini pa sam poslala par loših navika u pepeo. A zaželjela sam nam zdravlje i radost. Jednom je fra Bonaventura Duda u televizijskoj emisiji na konstataciju voditeljice kako je on sretan čovjek, odgovorio: "Nisam, radostan sam". Tu bi radost trebalo njegovati i dati joj da raste - kaže Silvana koja je novinarsku karijeru počela devedesetih godina. Kako ocjenjuje današnje stanje u domaćim medijima?

- Mislim da u ovom našem poslu nema zanata bez prakse. I nema prakse bez tog afiniteta za dnevnim radom. Svakog dana od početka. A da bi itko od nas postao autor od bilo koje važnosti, potrebno je veliko iskustvo, dobar rječnik i dobra slika i nešto što imamo za reći - ističe reporterka koja nerijetko podsjeća kako su televizijske priče plod timskog rada. Tko čini njen tim?

- Sjajni RTL-ovi snimatelji, kvalitetni montažeri i par očiju koji znaju prepoznati što valja, a što ne - govori Silvana koju volimo i kao autoricu dokumentarnih serijala. Ima li šanse da se u 2023. ponovo dohvati neke teme koju bi voljela na ovaj način prikazati?

- Na početku karijere učite da sve treba stati u 30-ak sekundi, no s vremenom biste dali pričama da dišu. "Stambeno pitanje" je složeno za HRT-ov natječaj koji je tražio povijesne dokumentarce, pa mi se činilo da našu, a i svaku povijest najbolje možemo prikazati kroz konkretne sudbine. Što se planova tiče, s povjesničarkom umjetnosti Antonijom Mlikotom razvijam dokumentarac o Otti Berger i zagrebačkim godinama Tille Durieux. Na poziv jednog velikog autora dokumentaraca sudjelovala sam u njegovom projektu kao researcher. Napišete li svaki dan koju stranicu, nije teško napuniti privatnu datoteku - kaže Silvana.

19. travanj 2024 08:30