StoryEditor
ZanimljivostiPred nama je još jedno Krkino kulturno ljeto u organizaciji NP "Krka"

Na bajkovitim lokacijama u samom Parku i gradovima brojni dogđaji. Grupa Vatra otvara "Zvuke krke" 12. srpnja u Drnišu

Piše šibenski.hr
8. srpnja 2019. - 22:22

Na brojnim lokacijama u samom Nacionalnom parku „Krka“ i gradovima uz njega održat će se umjetnički programi u skladu s bajkovitim ambijentom zaštićene prirode i kulturnopovijesnom važnošću prostora. Predstaviti tu sinergiju prirodne i kulturnopovijesne baštine lokalnom stanovništvu i posjetiteljima, na zanimljiv i ležeran način, cilj je manifestacije Krkino kulturno ljeto, koja i ove godine donosi tradicionalni i bogati program za sve generacije i različite preferencije kada je u pitanju glazba.

Zvuci Krke – The Sounds of the River

12. srpnja: Vatra, Drniš

30. srpnja: Gradski komorni orkestar Šibenik, Stinice

2. kolovoza: 4 tenora, Skradin 

Zvuke Krke započinjemo 12. srpnja na Poljani u Drnišu koncertom virovitičkog pop, rock sastava „Vatra“. Potom se serpentinama spuštamo do Stinica, na obali Visovačkog jezera, gdje će u malom amfiteatru novouređenog okoliša objekta za prihvat posjetitelja, koncert održati Gradski komorni orkestar Šibenik. U gradu klapske pjesme, Skradinu, 4. kolovoza nastupit će 4 tenora u pratnji glazbenog sastava.

Dnevni koncerti

Kud „Zvona Zagore“

17. srpnja i 20. kolovoza, Skradinski buk
29. kolovoza, Roški slap

KU „Šibenske Šuštine“

23. srpnja i 13. kolovoza, Skradinski buk

Gradska glazba Skradin

13. srpnja i 5. kolovoza, Skradinski buk 
24. kolovoza, Roški slap

KUD „Dubrava kod Šibenika“

9. srpnja i 9. kolovoza, Skradinski buk

Muški pjevački zbor Sveti Mihovil

4., 20. i 29. srpnja, 16. kolovoza i 10. rujna, Skradinski buk
2. rujna, Roški slap

Klapa „Žirje“

26. srpnja i 26. kolovoza, Skradinski buk

Kako bismo predstavili posjetiteljima bogatu glazbenu tradiciju ovog područja i našu vrijednu nematerijalnu baštinu koju danas njeguju talentirane nove generacije, na Skradinskom buku i Roškom slapu tijekom cijelog ljeta održavat će se brojni manji koncerti. Svi nastupi održat će se u dnevnom terminu od 11 do 12 sati.

XIII. burnumske ide – „Amor clavicula magnae vitae est – Ljubav je mali ključ u veliki život“, 13. kolovoza, Burnum

Tema ovogodišnjih Burnumskih ida, manifestacije koja oživljava doba slavnog Rimskog carstva na području Nacionalnog parka „Krka“ u vojnom amfiteatru na Burnumu je ljubav. Netko je jednom u šali rekao da bi grčka mitologija, da nema Zeusovog ljubavnog života, bila znatno kraća. Slično je i u rimskom panteonu, ali i u burnom svjetovnom životu rimskih careva i njihovih velikih ljubavi. 

Noć šišmiša, 30. kolovoza, Skradin

Kako bi ukazala na posebnost šišmiša, najpoznatijih sisavaca s krilima, i važnost njihove zaštite, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ već tradicionalno organizira Noć šišmiša pod sloganom „Dajmo više za šišmiše“. Obilježavanjem Noći šišmiša nastoje se razbiti predrasude, potaknute brojnim narodnim legendama, o šišmišima kao opasnim životinjama, koje dovode do ugrožavanja njihovih staništa, a i samih šišmiša. Na području NP „Krka“ živi 17 svojti šišmiša, gotovo polovica od ukupnog broja evidentiranih u Hrvatskoj, gdje ih živi 35. 

Green Eye festival, 11. – 13. listopada, Šibenik

Dio Krkinog kulturnog ljeta je i Green Eye festival, filmski festival posvećen zaštiti okoliša i očuvanju prirode, koji će se ove godine održati u nešto kasnijem terminu, od 11. do 13. listopada. Bavit će se temom važnosti vode, a pored vrhunskog filmskog programa, posjetitelji će moći sudjelovati i u edukativnom i zabavnom dijelu samog festivala.

 

 

 

 

 

Izdvojeno

01. listopad 2020 22:41