StoryEditorOCM
ZanimljivostiVažan svaki glas

Murva sa Skradinskog buka finalist je izbora za Europsko stablo godine: sada je na 11. mjestu, a naši glasovi mogu je dovesti do pobjede!

Piše B.P.
9. veljače 2024. - 10:13

 

 Zelena dama iz NP „Krka”, drevna murva sa Skradinskog buka iznikla prije 400 godina na jedanaestom je mjestu u natjecanju za Europsko stablo 2024. godine. Taj je živi spomenik prirode dosad prikupio 1 683 glasa. - izvijestila je Katia Župan, voditeljica službe za odnose s javnošću nacionalnog parka. Napominje da je za krčku bijelu murvu moguće glasati zaključno do 22. veljače, a 15. veljače bit će objavljen novi privremeni poredak na mrežnoj stranici natjecanja.

Možemo li dotad zajedničkim snagama poboljšati plasman naše prekrasne murve? - pitanje je upućeno građanima, zaljubljenicima u Krku i ljubiteljima prirode, istodobno i poziv da svojim glasom doprinesemo što boljem plasmanu toga prekrasnog stabla.

Štoviše, ta je murva iz brojnih razloga, savršen kandidat za Europsko stablo godine. - uvjereni su u NP „Krka”.

Međunarodno natjecanje Stablo godine naglašava važnost starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini te, za razliku od ostalih natjecanja, nastoji pronaći i promovirati stabla ukorijenjena u život i rad ljudi i koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i suživotu s ljudima. - objašnjava Župan. Zahvaljujući ovakvoj vrsti natjecanja, stabla se promiču kao dio prirodnog okoliša iznimno važan za život čovjeka i uopće opstanak čovječanstva:

 -Upravo o tome pripovijeda, slikom i riječju, i film snimljen za potrebe prijave na natjecanje. Nalazi se u opisu naše murve sa Skradinskog buka, pod sretnim rednim brojem sedam, kao produžetak priče o Zelenoj dami iz Nacionalnog parka „Krka“.

Trominutni film u režiji Tomislava Krnića u produkciji Digital Media Studia 24/7 donosi priču o približno 400 godina starom stablu bijelog duda smještenom na desnoj obali rijeke ispod ostataka mlinice Budim.

 U filmu se prizori Skradinskog buka isprepliću s prikazom postavljanja kukičane lente, kojom je murva obavijena kako bismo je dostojno obilježili kao hrvatsku predstavnicu na natječaju za Europsko stablo godine. Lentu su kukičale nadarene zaposlenice Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, a pridružiti su im se mogli i kreativni građani. Kukičanje je pomalo zaboravljena vještina, ali jako vrijedna jer nas uči strpljenju i vježba našu preciznost. Ono je kao nit koja spaja prošlost i sadašnjost ovoga kraja, baš kao i murva u Nacionalnom parku „Krka“. - zaključila je Župan.

26. veljača 2024 11:23