StoryEditorOCM
ZanimljivostiŽIVOT U FOTOGRAFIJAMA

Mišo Kovač slavi 83. rođendan, njegov najveći hit bio je kontroverzan: ‘Srbi me nisu htjeli...‘

Piše Klara Rožman/ JL
16. srpnja 2024. - 11:27

Samo je jedan morski pas, ostalo su girice. A ja se sjajno zabavljam promatrajući te girice koje se bezuspješno pokušavaju pretvoriti u morske pse - kazao je jednom megalodon naše glazbene scene, Mišo Kovač, koji danas slavi 83. rođendan.

Legendarni pjevač rođendan će, doznajemo, provesti u svojoj Dalmaciji koju je opjevao u svojim bezbrojnim hitovima, u društvu voljene supruge Lidije koja je svoj rođendan proslavila samo dva dana prije Miše.

Osim Lidije - koja je 9. srpnja uoči Mišinog rođendana na lijevoj nozi poviše gležnja u splitskoj Noel Beauty Academy dala napraviti tetovažu na kojoj uz prepoznatljiv Mišin lik sa sunčanim naočalama stoji i natpis ‘Mišeee moj‘ i srce - s Kovačima će danas biti i njihovi novi kućni ljubimci: mali biewer yorki Louie Luie (koji je u njihov dom s Visa stigao na Staru godinu), te preslatka čivava Amor koja je kod njih tek tri tjedna.

image

Miso Kovac snimljen 70-tih Snimio Fedja Klaric

Fedja Klaric/Fedja Klaric

Čivava je ime dobila po Mišinom i Lidijinom moćnom crnom pedesetak kilograma teškom ljubimcu, cane corsu Amoru, bez kojeg su, nakon jedanaest godina, ostali 27. prosinca 2023. godine.

Kovačevi neće danas povodom Mišinog rođendana napraviti neku urnebesnu feštu. Rođendan 83-godišnje legende, rođene u Šibeniku 16. srpnja 1941. obilježit će skromno, veselo, obiteljski, kako Mišo, koji je smisao za glazbu pokazivao još od najranijih dana, najviše voli.

Kao mladić legendarni glazbenik dvoumio se između nogometa i glazbe, a muzika je prevladala 1961. godine kada se nekadašnji vratar Nogometnog kluba Šibenik pojavio na natjecanju Prvi glas Šibenika u dvorani šibenske gimnazije, te podijelio prvo mjesto s Mirkom Vukšićem i za nagradu dobio tri singlice Elvisa Presleya.

image

1972.Toma Bebic i Miso Kovac u hotelu Lav Snimio.Stanko Karaman

Stanko Karaman/Stanko Karaman

Uz Elvisa Mišo je kao dijete u Šibeniku slušao i stare talijanske pjesme. Posebno su mu se sviđale serenade koje je pedesetih godina prošlog stoljeća u Šibeniku pjevao lokalni trubadur Ljubo Lučev koji je kasnije ostvario respektabilnu glazbenu karijeru. Ljubo je imao ugodan glas i pjevao je šlagere tog vremena, a često je interpretirao i talijanske kancone, nerijetko i one koje je u originalu izvodio čuveni Luciano Tajoli, belcanto pjevač koji je nastupao na Sanremu, a tijekom života prodao je više od 45.000 ploča, uvjerljivo manje od Miše, koji je prodao više od 20 milijuna ploča.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

06. rujan 2024 13:31