StoryEditorOCM
Zanimljivostikritika vodstvu

Maja Sever: U danima kad HRT ostaje bez glavnog ravnatelja jer je u pritvoru, ostaje i bez glavnog urednika HTV-a...

Piše Anita Belak Krile/SD
16. srpnja 2021. - 16:09

Nedavno uhićenog Kazimira Bačića, Sabor je jučer razriješio dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, a za vršitelja te dužnosti imenovao Renata Kunića, ravnatelja Programa HRT-a. Za Bačićevo razrješenje glasalo je 116 zastupnika, dvoje je bilo protiv, a za Kunićevo imenovanje 77 je bilo 'za', dvoje suzdržanih i 42 protiv.

Kao što je poznato Bačić je uhićen u nedavnoj antikorupcijskoj akciji policije i Uskoka, a na teret mu se stavlja kazneno djelo trgovanja utjecajem u istragama koje se provode oko mutnih poslova pokojnog Milana Bandića.

Šefica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever kritizirala je što je glavni urednik HTV-a otišao na Olimpijadu u Japan. 

 “U danima kad HRT ostaje bez glavnog ravnatelja jer je u pritvoru, ostaje i bez glavnog urednika HTV-a. Naime, urednik svih programa Bruno Kovačević odlučio je malo se vratiti u stare dane i glumiti sportskog novinara, pa sjeda u avion i odlazi na Olimpijske igre. Tko uređuje program dok on javlja o bacanju koplja nemam pojma. Vjerojatno Renato Kunić. On je sad 3 u 1 – napisala je Sever na Fecebooku.

Uhićeni ravnatelj Kazimir Bačić, kojeg je jučer smijenio Sabor vrlo je često potpisivao tužbe protiv svojih novinara i prijetio otkazima zbog njihovog pisanja na društvenim mrežama. Između ostalog Bačić je potpisao tužbu protiv novinarke Sanje Mikleušević Pavić kojom od nje kao predsjednice ogranka HND-a na HTV-u traži 50.000 kuna, a od HND-a 200.000 kuna. Sve zbog priopćenja u kojem su ogranak HND-a prozvao odgovorne za rad i transparentno funkcioniranje HRT-a i zatražio da se očituju o nalazima izvješća bivšeg Nadzornog odbora HRT-a kojim je upozoreno na brojne nepravilnosti i moguće nezakonitosti u radu i poslovanju HRT-a.

Danas se pak novinarka i urednica Slađana Bukovac prisjetila opomena pred otkaz koju je svojedobno dobila zbog Facebook objave, a povod je bio fiksno radno vrijeme za novinarstvo.

„Relativno bezazlen tekst, a malo i proročanski. Opomenu neposlušniku koji vjeruje da novinarstvo traje 24 sata, i pritom se o tome javno izjašnjava, potpisuje čovjek osumnjičen za pomoćnu ulogu u uličnom kriminalu, Kazimir Bačić. Znam da je dosadno, ali ovo su mali biografski detalji, kojih se prisjećam s nostalgijom. Specijalno mi je zabavno da je Bačića naslijedio "kum", pa se valjda u slučaju otkaza mogu s punim povjerenjem obratiti "kumi", čija me literarna "komisija" nije uvrstila u gotovo sto pisaca koji imaju dobiti stipendiju. Slabo poslušna novinarka, još manje poslušan literat. Razne memorabilije, koje mi uglavnom padaju na pamet kad nekog ulisiče, ili kad padne kiša, a u stanu mi procuri krov – napisala je Slađana Bukovac.

'Kum' iz njezina posta je Renato Kunić, a kuma ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Prije dvije godine u intervjuu za Večernji list Kunić je izjavio kako njegovo imenovanje na mjesto ravnatelja programa nije imalo veze s tim što je dobar s ministricom.  kazao je i da ministrica kulture i medija ne odlučuje tko će voditi državnu televiziju.

"Čim me glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić predložio za ovo mjesto, znao sam da će biti povezivanja mog poznanstva s obitelji Koržinek. No morate znati da ministrica kulture nema neki utjecaj na to tko će biti izabran za ravnatelje na HRT-u. Ovdje sam proveo 32 godine i valjda sam za to vrijeme skupio neka znanja i iskustva da onda mogu obavljati neke funkcije. A ministričin suprug Hrvoje Koržinek moj je vjenčani kum otprije 29 godina, dok je ministrica s njim u braku oko sedam godina. Tada, 1990., kada sam se ženio, ni Hrvoje ni ja nismo ni znali da postoji neka Nina. Zapravo, sve je to sad samo stjecaj okolnosti. Bridž ne kartam, držim se samo bele. I s Hrvojem kartam već 30 godina", odgovorio je tada Kunić.

16. travanj 2024 13:56