StoryEditorOCM
ZanimljivostiAlkoholni rekorderi

Litavci piju najviše na svijetu, više i od Rusa i Bjelorusa

2. rujna 2017. - 17:06

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Litavci piju najviše na svijetu. Godišnje popiju 18,2 litre čistog alkohola po glavi stanovnika čime su nadmašili čak i Ruse te Bjeloruse.

Vlada tome pokušava stati na kraj zabranom reklamiranja alkoholnih pića, visokim porezima i trošarinama. Borba protiv alkoholizma jedno je od ključnih predizbornih obećanja koje je seljačko-zelenu koaliciju prošle godine iznenađujuće dovelo na vlast.
 
Još 1998. vlade Litve usvojila je strategiju kojom je namjeravala smanjiti konzumaciju alkohola za 25 posto. U stvarnosti, konzumacija je do danas porasla za 130 posto. Nedavno je usvojen zakon kojim se prag za legalnu konzumaciju alkohola podiže s 18 na 20 godina. Hoće li ta mjera uroditi plodom ostaje vidjeti.
 
U Litvi su 2015. godine od alkohola umrle 732 osobe, uglavnom muškarci. Još 76 ljudi na cesti su ubili pijani vozači. To su zapanjujući podaci za zemlju od samo 2,8 milijuna stanovnika.
 
Medicinska pomoć za ovisnike o alkoholu u Litvi je i dalje rijetka, potrebni lijekovi nisu na popisu onih koje financira država, a u cijeloj zemlji postoji samo pet centara za rehabilitaciju ovisnika.

 

16. travanj 2024 01:10