StoryEditorOCM
ZanimljivostiFestival filma u Portorožu

Leon Lučev osvojio nagradu za ulogu rudara Alije u slovenskom filmu

18. rujna 2017. - 17:01


Na Festivalu slovenskog filma, koji je završio ovaj vikend u Portorožu, hrvatskom glumcu Leonu Lučevu pripala je nagrada za najbolju mušku glavnu ulogu, koju je ostvario u slovenskom filmu "Rudar".

Film Hanne Slak, u kojemu Lučev glumi rudara Aliju, osvojio je još nekoliko nagrada "Vesna" tog najznačajnijeg filmskog festivala u Sloveniji, među kojima i onu za najbolju režiju.

Nagrade je dobilo još nekoliko hrvatskih manjinskih koprodukcija - "Playing men", "Ustrajnost", "Muškarci ne plaču", "Svaka dobra priča je ljubavna priča" te "Ivan", koji je odnio i nagradu za najbolji dugometražni igrani film, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Psihosocijalna drama "Ivan" redatelja Janeza Burgera, kojemu je hrvatski koproducent Propeler film, osvojio je i nagradu za najbolji scenarij (Srdjan Koljević, Melina Koljević, Janez Burger i Aleš Car), najbolju žensku ulogu (Maruša Majer), najbolju izvornu glazbu (Damir Avdić), najbolju fotografiju (Marko Brdar) i najbolju masku (Alenka Nahtigal).

"Vesna" za najbolji dokumentarni film pripala je filmu "Playing men" Matjaža Ivanišina (hrvatski koproducent je Restart), a ona za najbolju manjinsku koprodukciju filmu "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića (jedan od koproducenata je i hrvatska Produkcija Živa).

Kao najbolji autorski rad-eksperimentalno audiovizualno djelo nagrađen je film "Ustrajnost" Mihe Knifica (hrvatski koproducent je Nukleus Film) a za uloge u istom naslovu 'Vesnom' za najbolju sporednu žensku i mušku ulogu nagrađeni su Ivanka Mežan i Brane Grubar.

Film "Svaka dobra priča je ljubavna priča" Matjaža Ivanišina i Rajka Grlića (hrvatski koproducent je NP7) nagrađen je za posebna dostignuća.

Festival u Portorožu prikazuje dugometražne i kratkometražne igrane i dokumentarne te animirane filmove snimljeni u Sloveniji u proteklih godinu dana. Najboljim ostvarenjima dodijeljuje se nagrada "Vesna". Njegovo ovogodišnje, dvadeseto izdanje održalo se od 12. do 16. rujna.

28. rujan 2023 13:25