StoryEditorOCM
Zanimljivosti‘NARKO‘ PTICE

Labudovi zauzeli polje maka i ne mrdaju se: omamljeni lutaju naokolo, ne mogu ni poletjeti

Piše MOZAIK SD
18. lipnja 2023. - 14:50

 

U blizini slovačkog grada Komarne nalaze se polja maka. Poljoprivrednici su bili zadovoljni urodom, no onda se pojavila nevolja.Točnije, doletjela je nevolja,  piše Jutarnji list. Labudovi, koji su prvotno došli na jezero nedaleko od polja, u nekom su se času preselili među makove, ‘navukli se‘ i sad ne žele otići. Odnosno, više ni ne mogu, jer su toliko nadrogirani da nisu u stanju letjeti.

image

Ilustracija

David Young/Dpa Picture-alliance Via Afp

Na svu sreću, riječ je o zaštićenim pticama, pa im nitko ne smije ništa loše napraviti. Vjerojatno je to jedini razlog zbog kojeg su još uvijek žive, jer poljoprivrednici nisu baš sretni razvojem situacije. Ovi su ih labudovi sa svojom ovisnošću oštetili za, kako procjenjuju, deset tisuća eura. Ono što je najbizarnije jest činjenica da im šteta neće biti nadoknađena. Čak ni onima koji su svoja polja osigurali. Niti jedna kompanija ne osigurava polja u slučaju da ih napadne labud, jer te zaštićene ptice iznimno rijetko nekome nanose štetu. Zbog toga im je jedina nada - država.

Premda je slika nadrogiranih labudova kako bauljaju poljem u prvi mah prilično smiješna, ova ovisnost nije dobra ni za ptice. Vrlo brzo postaju ovisne o maku, a neke od njih i umiru.

- U mojem je bolju više od 200 labudova. Mužjaci su teški oko 14 kilograma i imaju nezasitan apetit.Što je najgore, sjeme nije otrovno za ove ptice, ali biljka jest. Oni nisu ni svjesni činjenice da sebi nanose štetu - rekao je farmer Balints Pam za News 18.

Kad progutaju mak, ptice osjećaju omamljenost, zbog čega ne mogu poletjeti. Pošto su umorni, zbunjeni i apatični, jer jadni ne znaju što se događa, laka su meta predatorima. Već ih je nekoliko desetaka stradalo u poljima maka, piše Jutarnji list.

06. svibanj 2024 11:03