StoryEditorOCM
Zanimljivostiskoro 8000 natjecatelja

Kreće veliko sudoku natjecanje učenika: najbolji će se u prosincu u Vodicama boriti za Svjetsko prvenstvo

Piše Šibenski.hr
3. studenog 2022. - 14:32

Hrvatska Mensa u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira drugo Sudoku prvenstvo Hrvatske za osnovne i srednje škole na koje se prijavilo 7.766 učenika iz više od 400 škola. Najveće sudoku natjecanje na ovim prostorima provodit će se kroz tri razine za sve učenike osnovnih i srednjih škola, a najbolji će nas predstavljati na Svjetskom prvenstvu u sudoku (WSC).

- Ove godine imamo gotovo dvostruko više prijavljenih učenika nego prošle godine. Iznimno nas veseli što se hrvatski učenici uključuju u ovakva natjecanja gdje na nešto neformalniji način mogu pokazati svoju vještinu rješavanja logičkih i problemskih zadataka-  rekla je Ana Lubura Zegnal, članica organizacijskog tima Hrvatske Mense.

Zadatke za sve razine natjecanja izrađuju članovi Hrvatske Mense, među kojima su i bivši sudionici svjetskih natjecanja. Prva razina kreće u petak, 4. studenog, nakon čega slijedi regionalno natjecanje 26. studenoga u četiri regije: Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, a svoje predstavnike na Svjetskom prvenstvu doznat ćemo 10. prosinca u Vodicama na državnom natjecanju.

Učenici se natječu u tri kategorije: Bistrići (od 1. do 4. razreda osnovne škole), Kadeti (viši razredi osnovne škole) te Juniori (srednjoškolci).

Za natjecatelje su predviđene brojne nagrade kao što su medalje, diplome, knjige, besplatna MENSA testiranja, logičke slagalice, kako bi ih se potaknulo da i dalje razvijaju svoje vještine koje doprinose ne samo njihovom profesionalnom, već i osobnom razvoju. Posebna nagrada za četvoro najboljih natjecatelja (prvo dvoje iz kategorija Katedi i Juniori) je odlazak na Svjetsko prvenstvo u Sudoku 2023. s hrvatskom reprezentacijom.

image

Detalj s prošlogodišnjeg natjecanja

Hrvatska Mensa

- Sudoku potiče razvoj kognitivnih procesa poput pamćenja i razumijevanja, pospješuje stjecanje znanja, posebice proceduralnog i metakognitivnog, razvija pozitivan natjecateljski duh i razmjenu perspektiva jer svaki učenik ima svoj način kako pristupa postavljenom problemskom zadatku. S druge strane, učiteljima omogućava lakše prepoznavanje darovitih učenika, čiji talent trebamo njegovati, posebice ako uzmemo u obzir činjenicu da Hrvatska zaostaje u produktivnosti i inovacijama, a poslovi se sve više pomiču prema ne-rutinskima, s naglaskom na STEM područja - pojašnjava Siniša Hrga, voditelj projekta.

Sudoku je sjajna vještina kojom se testira inteligencija, a cilj je ispuniti sva polja brojevima od jedan do devet. Igra potječe iz Japana, a u modernom je svijetu postala popularna zahvaljujući Howardu Garnsu koji ju je obnovio u američkom magazinu Dell Magazines. Sudoku natjecanje ovakvog tipa uključuje različite zadatke, ovisno o dobi natjecatelja – dimenzije 4x4, 5x5, 6x6, 9x9, kao i ekipne zadatke. Učenici ne smiju koristiti kalkulatore niti mobitele, čime se potiče njihova sposobnost računanja. Ako prije vremena točno riješe zadatke, natjecatelji mogu osvojiti i bonus bodove.

26. rujan 2023 18:36