StoryEditorOCM
ZanimljivostiIZ BAULA JOŠKA ČELARA (143)

Kornati su iz zraka prava bajka: prvi put otkriveni su iz te perspektive 70-tih godina prošlog stoljeća

Piše Joško Čelar
27. travnja 2024. - 09:16

Ne samo u gradu, nego i svakom većem turističkome mjestu djelovalo je predstavništvo neke turističke agencije. Samo u Vodicama i Primoštenu bilo ih je po pet, šest.

Ovo je priča o turističkom entuzijastu, vlasniku turističke agencije Reineru Stosbergu u Jezerima na Murteru.

Bilo je to doba najvećeg procvata šibenskoga turizma od 70-ih do početka 90-ih godina. Otok Murter spadao je u tri najznačajnija turistička odredišta šibenske rivijere, pa su ga “umrežile” i brojne domaće i strane agencije.

Posjet nuncija

Radeći jednog dana u ljeto 1996. godine turistički zapis iz Jezera, predvečer smo otišli opustiti se uz glazbu u velikom turističkom naselju Lovišća, tvrtke jezerskog “Školjića”, uz koje je i veliki kamp koji je u koncesiji držao Nijemac Reiner Stosberg iz okruga Herforda, grada prijatelja Šibenika.

Upoznali su nas s tim gospodinom koji je govorio hrvatski i s njegovom ženom Novosađankom Lili.Tijekom Domovinskog rata iskazali su se svojim humanitarnim akcijama pomoći prognanicima i izbjeglicama.

Lovišća je jednom prigodom posjetio i vatikanski apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Angelo Sodano, u pratnji direktora “Školjića” Drage Pirije. Imali smo s njim kontakt kad nas je upoznao s time što Crkva čini za brojne izbjeglica iz BiH kojih je ondje još bilo.

A gospodin Reiner se pripremao da nakon ratnih godina razvije i obogati turističku ponudu kampa, pa nam je predložio da surađujemo u kreiranju njegova novoga prospekta, snimanjem iz zraka, jer su mu se svidjele naše fotografije kompleksa kampa objavljene u Slobodnoj Dalmaciji.

Pristali smo. I tako se dogodilo da smo s gospođom Lili krenuli u Zadar, u zračnu luku gdje nas je čekao sportski zrakoplov Cessna jedne domaće tvrtke s dva člana posade. I uzletjeli smo.

Piloti su dobili naputak da nadletimo područje turističkih objekata Jezera Lovišća i da se “zaletimo” do Kornata, a potom i do Šibenika snimiti njegovu panoramu. Nismo bili opremljeni tehnikom za zračno snimanje, ali se pokazalo da su dvije boks-kamere Yashica bile pogodne za tu zadaću.

A Kornati su iz zraka prava bajka.

Na visini od oko 500 metara udobno smo doletjeli do Šibenika, najprije do Šibenskog mosta nad kojim je pilot, gle vraga, učinio jedan luping, da nam se sve zavrtjelo u glavi. Potom lagani let nad gradom.

Zračna avantura

A onda je gospođa Stosberg rekla: “Idemo sada kući”. Ali nama je do kuće bilo još dosta dugo.

Nažalost, snimke te zračne avanture nisu se sačuvale, osim jedne ne osobito uspjele, kad smo se našli nad marinom Betine.

Naposljetku, dragi i svestrani Reiner umro je nakon tri godine u Jezerima, gdje je i sahranjen. Njegovi posmrtni ostaci kasnije su preneseni u Njemačku. U našim sredinama još ga pamte. 

09. svibanj 2024 01:11